Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V březnu roku 1984 otřásla Islandem šokující událost. Po nečekané prudké bouři se několik kilometrů od pobřeží potopila rybářská loď i s celou posádkou. Jeden člen posádky však popřel veškeré fyzikální zákony a přežil šest hodin v Severním ledovém oceánu. Guli sám bez pomoci doplaval až ke břehu islandského ostrova a překonal i strastiplnou cestu přes pusté lávové pole. Ačkoliv lékaři podrobili Guliho řadě testů, dodnes zůstává záhadou, jak podobný nápor mohl vydržet. Silný a tajemný lidský příběh, který se na Islandu stal legendou, inspiroval slavného islandského režiséra, scénáristu a herce Baltasara Kormákura k natočení filmu Hluboko. Snímek vypráví jak celou nešťastnou událost, tak následující mediální smršť, kterou příběh zázračně zachráněného trosečníka vyvolal. Na pozadí celého dobrodružného příběhu se vine téma síly lidské vůle a osamění přeživšího. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (122)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Islandský surviválek o rybáři, který se zachránil několikahodinovým plaváním v Severním ledovém oceánu, a ze kterého vyplývá, že tlusťoši mají v ledové vodě daleko větší šanci na přežití díky tuku, který udržuje teplotu a nadnáší nad vodou. Slušnej film, akorát já otevřený moře a vodu moc nemusím, tak jen lepší tři. 69% ()

Zmiu 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem už dvakrát, a podruhé mě snad film dostal ještě víc než poprvé. Moje zážitky jsou také umocněny tím, že jsem na zmíněných místech byla, a o příběhu jsem slyšela ještě dávno před zfilmováním. Pro běžného diváka ve světě je možná tento film zajímavou podívanou, možná málo akční, pokud jsou zvyklí na něco jiného, ale pro Islanďana je tento film něčím, co se jich osobně týká. Dost lidí zná někoho, kdo tam zahynul, nebo přeživšího, a něktěří i říkali, že nemají sílu se na tento film jít podívat. Už jen proto jsem byla zvědavá. A rozhodně mě nezklamal. Film není jen poctou přeživším, ale i ukázkou drsného života rybářů a vůbec lidí na Vestmannských ostrovech, kde nemají ani pitnou vodu, a skoro pořád je tam hnusně, a jediná možnost obživy jsou ryby. A ve chvíli, kdy se mají rybáři rozhodovat, zda přijít o sítě a tím pádem i zaměstnání, riskují to, že se pokusí sítě vytáhnout, i když ví, že se loď může převrhnout. Vzpomínky na sopečný výbuch v roce 1973 ještě film umocnily, a znovu ukázaly, v jakých podmínkách lidé na Vestmannských ostrovech žili a de facto ještě žijí. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

TENTO FILM JE VĚNOVANÝ ISLANDSKÝM RYBÁŘŮM… /// Zdokumentování jedný události. Žádný zbytečný vykecávání, vožrat se, hup do kocábky a hyjé! Za 25 minut může začít vodní dobrodružství Gulliho, člověka, kterej zvítězil nad Atlantikem. Kormákur je zručnej řemeslník, takže přesto, že nemíní plejtvat vaším časem při ,,katastrofě“ samotný, udrží pozornost po celou dýlku. Jestli teda máte smysl pro příběhy s trochou zázraků. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen filmy podle skutečnosti. 2.) Nevím jsk zjistit, jestli mám v sobě kus tuleně (ne v žaludku, prostě tak nějak všeobecně…). 3.) Thx za titule ,,John Doe“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Pejpr 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se ubránit pocitu, že se z toho dalo vytřískat víc. Ploché postavy, nepřesvědčivé herecké výkony a málo patosu (nikdy by mě nenapadlo, že to řeknu, ale je to tak) jsou zbytečné srážky do hlubin. Samotný příběh je však dostatečně silný na to, aby film zachránil, potenciál má ale daleko větší. Mám rád tyhle skutečné jedinečné příběhy neznámých hrdinů, ale myslím si však, že by dokumentární forma filmu prospěla více. ()

=woody= 

všechny recenze uživatele

Dobrý duben.. :-) tak Baltasar si mezi dvěma americkými akčáky s Wahlbergem odskočil domů kvůli tomuhle? Je vidět, že jej Hollywood opravdu časově zaměstnává, protože si se scénářem moc práce nedal.. V podstatě se jedná o dokument, kterému k celovečeráku chybí pořádný déj.. Pěkně to shrnul sám velký Pomo.. Když ale přimhouřím artové oko festivalového harcovníka, musím být Kormákurovi vděčný za filmové zpracování neobyčejného osudu jednoho obyčejného rybáře, který by jinak znali jen na Ostrovech západních mužů.. Mějte se filmově! Woo. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (12)

  • Rybářská loď musela být potopena dvakrát, protože při prvním pokusu štáb zapomněl zapnout kamery. (chelseaman22)
  • Film je inspirován skutečnou událostí. Jediný přeživší Guli spolupracoval s režisérem Baltasarem Kormákurem, avšak zhlédnutí filmu rezolutně odmítl. (chelseaman22)
  • Hudba, kterou lze slyšet v závěrečných titulcích, je od islandské post-rockové skupiny Sigur Rós. (Cheeter)

Související novinky

20. Dny evropského filmu oslaví kulatiny

20. Dny evropského filmu oslaví kulatiny

06.04.2013

V tomto roce vstupují 20. Dny evropského filmu do nové dekády - letos je to 20 let od vzniku filmové přehlídky. Program zahrnuje na 48 filmů z více jak 25 evropských zemí. Praha 11. - 18. 4. / kina… (více)

Reklama

Reklama