Reklama

Reklama

VOD (1)

Píše se rok 2025 a James Cole (Bruce Willis) žije v ponurém a zasněženém světě. Začalo to už na konci dvacátého století, kdy během dvou let zemřelo na následky nebezpečného viru pět miliard lidí. Ti se teď krčí pod zemí jako krtci. Lidstvo se s tím ale nehodlá smířit, proto strojem času vysílá do minulosti dobrovolníky z řad vězňů. Jejich úkolem není spasit svět - mají pouze pozorovat, sbírat vzorky a odhalit zdroj nákazy. Vědci pak snadněji vyvinou protilátku, aby se lidé jednadvacátého století mohli vrátit zpátky na zemský povrch. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 444)

H34D 

všechny recenze uživatele

12 opic je film, u kterého superlativ "geniální" není jen frází, nýbrž skutečným přívlastkem. Jak jinak totiž popsat příběh tak chytrý, sofistikovaný, smysluplný a ucelený zároveň? Vyprávění je natolik hutné, že k jeho plnému vstřebání je třeba víc, než jen jedno zhlédnutí. Jeho podařeným aspektem je také moment, kdy hl. postava začne zcela obracet názor na své vlastní myšlení, čímž vzbuzuje pochyby i v divákovi a vybízí ho aktivnímu domýšlení alternativ příběhu. Další pevnou oporou jsou excelentní herecké výkony (bože můj, Pitt!) a třešnička na dortu v podobě ústřední melodie, která se automaticky asociuje ke skvělé dramatické a lehce šílené atmosféře... 10/10 ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pro většinu kritiků představuje vrchol Gilliamovy tvorby snímek Brazil, zatímco Dvanáct opic považují za příliš mainstreamový film, kde Gilliamův tvůrčí rozhled zabrzdil přísný dohled producenta. Pravdou je, že Brazil je sice v určitých ohledech (především po výtvarné stránce) vrcholné dílo, jenže je zároveň hodně nevyvážené, narcistní a pro většinu diváků obtížně pochopitelné. Dvanáct opic naproti tomu představuje vyjímečně vyvážený žánrový snímek, který stojí na silném tématu, inteligentním scénáři s vysoce emotivním dějem a na konci skvěle vygradovanou tragickou a přece mnohoznačnou závěrečnou scénou. I ukázněný Gilliam předvádí svým divákům absurdní nápady ze své dílny (trestancovo křeslo), orwellovské situace (vědci s dárečky nad Coleovým zmučeným tělem) a spoustu chytrých záběrů se smyslem pro kompozici (Coleův výstup do opuštěného města s divokými zvířaty na římsách domů). Výborný casting v čele s Brucem Willisem, který oproti jiným filmům předvedl špičkové charakterní herectví, které se obešlo bez zápasnických chvatů a úderů. Šílený Brad Pitt, který zase ukázal, že má velmi slušný herecký rejstřík a ne jen hezkou tvář. V malé roli démonický David Morse. Slabé výkony se tady nevyskytují. Pro mě absolutní špička žánru sci-fi. Celkový dojem: 100 %. V rámci žánru výborná práce s časovým paradoxem. I velmi tragické téma hrdiny, který se zoufale snaží zastavit katastrofu, je v řadě scén odlehčeno malými sarkastickými vtípky. ()

Reklama

EdaS 

všechny recenze uživatele

Nemám rád nadužívání slova GENIÁLNÍ, ale tohle mistrovské dílo Terryho Gilliama jiným výrazem nazvat nejde. Opice jsem viděl aspoň desetkrát, ale vždycky v nich najdu něco, čeho jsem si dříve nevšiml. Scénář je vybroušený jako diamant, režie je gilliamovsky výstřední a velmi působivá, herci jsou fascinující - hlavně dvojice Bruce Willis - Brad Pitt. Willis dokázal zahrát přesvědčivě nejnáročnější roli své kariéry a člověk mu věří každé slovo, Pitt opravdu JE duševně narušený jedinec. Po Vertigu asi můj nejoblíbenější film vůbec. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Především precizní scénář je zárukou kvalitní podívané. Troufám si tvrdit, že na poprvé je tento snímek jen těžko pochopitelný a proniknout do všech zákoutí a spletitostí scénáře se divákovi povede minimálně na podruhé/ třetí. Dá se říci, že po celou dobu trvání snímku nevíme na čem jsme. Spousta klamných odkazů, vedlejších postav. To celé zabalené v typicky Gilliamovském vizuálním hávu s nezaměnitelným rukopisem. Netroufám si tvrdit, jestli jsem tento skvost pochopil skutečně na sto procent. S jistotou však mohu říci, že filmů tohoto typu, s tak velkou dávkou originality a režijní invence je na světě skutečně málo. A když se k tomu připočítá ještě výtečný Willis a Madeleine Stowe, výsledek je skutečně nic jiného, nežli pecková záležitost. ()

Galerie (102)

Zajímavosti (58)

  • Obsazení hlavních mužských rolí mělo být původně opačné, tedy Bruce Willis měl hrát postavu Jeffreye Goinese a Brad Pitt zase Jamese Colea. (Kamkon)
  • Dvaja hlásatelia správ vo filme boli v čase natáčania skutočnými hlásateľmi správ na kanáli 10 vo Philadelphii. (Arsenal83)

Související novinky

Stav Bruce Willise se zhoršil

Stav Bruce Willise se zhoršil

17.02.2023

67letý legendární herec mnoha ikonických rolí Bruce Willis ukončil kariéru v březnu loňského roku kvůli afázii, nemoci, která poznamenala jeho schopnost mluvit a porozumět řeči. Tou dobou měl… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Reklama

Reklama