Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příznivcům české detektivky netřeba jméno Hana Prošková představovat. Na její detektivky se, během 70. a 80. XX. století, stály fronty. Pamětníci jistě znají barrandovský film Měsíc s dýmkou, který vznikl podle jedné z jejich knih v roce 1966 v režii Zdeňka Kubečky. Česká televize natočila naposledy její detektivku v roce 1989 v režii Dušana Kleina. Šlo o titul Zrcadlo nenávisti. Bylo by škoda nechat tyto kvalitní české detektivky nepovšimnuty. V televizním filmu Lucie Bělohradské, podle scénáře Jany Knitlové, se na scénu znovu vrací kriminalista Vašátko a jeho přítel, malíř Horác, aby během svého rekreačního pobytu na rybách, jen tak mimochodem, vypátrali vraha mladé stopařky. (Česká televize)

(více)

Recenze (111)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Příliš postav (a spousta jich existovala jen proto, aby existovalo více potenciálních podezřelých, jiný smysl neměly), žádné napětí, na začátku příšerně přehrávající Jan Dolanský, konec divný, uspěchaný (například Dolanského postava z filmu dočista zmizí, tvůrcům už nestojí ani za záběr) Převod děje ze sedmdesátých let do současnosti mi asi vadil nejméně. A Viktor Preiss byl samozřejmě dobrý. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Přesně kvůli takovýmto příběhům jsem před lety úplně přestal číst detektivky. Někdo u nich ale vydržel a ještě mu přijde jako dobrý nápad je zfilmovat. Herci se snaží, režisérka maskuje stěží dostatečný rozpočet a na výsledek se dá zapomenout ještě než skončí závěrečné titulky. Prostě klasický nedělní večer na ČT1. ()

Reklama

Drom 

všechny recenze uživatele

Lorenzo Lamas jezdí na motorce světem a chytá psance, Viktor Preiss jezdí na motorce k vodě a chytá ryby. A jako bokovku řeší zapeklitý případ vraždy mladé stopařky kvůli nesympatickému násilnickému výtržníkovi v podezření. Dílčí role byly obstojné a podařilo se vytlačit i nezáživnou televizní kameru nečím o trochu lepším, ale po stránce scénáře to je rozšlapanej kydanec. Být to o poloviční stopáži s polovinou postav, byl by to průměrný díl nějakého detektivního seriálu, ale roztahanost těch 78 minut a nevybroušenost příběhu skoro bez gradace odsouvá tenhle nevýrazný případ na slepou kolej. Od začátku tam nebylo celkem nic, co by mě chytlo, krom motorkáře Vašátka, kterého scénář chtěl předělat na trapnýho mlaďocha dokonce s kšiltem dozadu, ale tvůrci Preisse podcenili a on se nedal a uhrál to. Dalších asi 30 minut bylo zmatené vyšetřování, kdy jsem se jako divák moc neorientoval, scénář mi totiž nevystavěl žádné záchytné body provázející mne vývojem. Drama odhalující vraha na konci skoro i ušlo, kdyby... Těch kdyby však bylo více než zdrávo a já to musím hodnotit podprůměrně. ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,Já pro jistotu koupím nějakou rybu ve městě.“ Viktor Preiss to má fajn, sem tam si rybaří, sem tam jezdí na motorce a sem tam řeší zapeklité případy. Horší to už má divák. Netušil jsem, že za hodinu a čtvrt uvidím asi stovku podezřelých, z nichž každý zná každého, jak to tak v Horní Dolní bývá. Je to otravné, protože je hrozně složité společně s Preisem hledat pravého lotra. Preiss má ale naštěstí k ruce scénář, já jako divák nikoliv. Hlavní duo Preiss s Matáskem hrají sympaticky, ostatní se ale bohužel moc nesnaží. Režie působí hrozně rutině, zcela chybí nějaké prvky navozující atmosféru. A také mě trochu mrzely nelogičnosti, např. celé odpoledne rybařící kamarádi pařící si nohy v holinkách na slunci. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

50% - Nepříliš invenční detektivka. Teď nemyslím až tak námětem, ale zpracováním. Pár detektivek od Hany Proškové jsem četl, docela se mi líbily, tady mi trochu vadila ta divná „chemie“ mezi Vašátkem a Horácem, Horác byl takový divný až protivný páprda, jak jsem si ho z povídek nepamatoval. Pachatel se nedal poznat hned na začátku, ale po určité době si stačilo položit základní otázku diváka (anebo i čtenáře) detektivek - kdo je nejméně nápadný - a bylo to jasné. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (3)

  • Při rozpravě v hospodě ke konci filmu se šamgast ptá Horáce (David Matásek), jestli zná detektivky Hany Proškové. Jedná se o autorku knižní předlohy Případu pro rybáře. (troufalka)
  • Natáčení probíhalo v Českých Budějovicích, Strakonicích a Písku. (M.B)

Reklama

Reklama