Reklama

Reklama

První setkání a velké dobrodružství legendárního indiánského náčelníka a jeho hrdinného přítele Old Shatterhanda... V nekonečných pustinách americké prérie znějí hlasy stavebních dělníků a výbuchy dynamitových náloží. Napříč územím indiánů kmene Apačů má vést dráha „železného oře“. Když Vinnetou, syn náčelníka Apačů se svým přítelem a učitelem Klekí-Petrou přijíždějí do ležení bledých tváří protestovat proti bezohlednému zabírání starých indiánských lovišť, je Klekí-Petra zákeřně zavražděn a Vinnetou zajat… Filmové zpodobnění prvního společného dobrodružství ikonické dvojice Vinnetou a Old Shatterhand vzniklo v roce 1963, rok po Pokladu na Stříbrném jezeře. Právě velký kasovní úspěch prvního snímku, jenž původně vznikal jako samostatný projekt, vnuknul tvůrcům v čele s producentem Horstem Wendlandtem myšlenku vytvořit na základě dobrodružných románů Karla Maye mnohadílnou filmovou sérii. Režie se opět ujal Harald Reinl, jenž se již v předchozích letech etabloval coby zkušený řemeslník kriminálek podle předloh Edgara Wallace a sérií mysteriózních krimi s padouchem dr. Mabusem. Štáb i herecký ansámbl zůstal z větší míry stejný jako v případě Pokladu na Stříbrném jezeře. Hlavním přírůstkem po boku hlavních představitelů Pierra Brice, Lexe Barkera, a ostatně i Ralfa Woltera, jenž ztvárnil populární komickou figurku Sama Hawkense, byla mladá francouzská herečka Marie Versiniová, které role křehké Nšo-či vynesla v srdcích nejen německých diváků nehynoucí slávu. Partu ústředního záporáka Santera se zhostil populární charakterní herec Mario Adorf. Film, jenž se natáčel v letních měsících roku 1963 v exteriérech v Jugoslávii, měl premiéru v prosinci a stal se nejúspěšnějším německým filmem roku 1964. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (506)

nash. 

všechny recenze uživatele

Možná trochu naivní, možná pokulhávající ve srovnání s literární předlohou, přesto nezapomenutelná podívaná, která měla všechno, co správné dobrodružství mít mělo... pro mě osobně druhá nejlepší zfilmovaná mayovka (tou nejlepší byl Poslední výstřel)... navíc s kouzelnou aurou vzpomínek na dětství, kdy jsem po jejím prvním zhlédnutí svou překližkovou ručnici pobil stříbrnými... připínáčky a pohyboval se výhradně klusem imitujícím Oldu cválajícího na hřbetě Hatatitly... :-) ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Kdo by neznal náčelníka Apačů z pera Karla Maye a jeho přítele Olda Shatterhanda? Paradoxní je, že May prý nikdy v Americe nebyl. Přesto se mu to podařilo napsat celkem slušně. Navíc prostředí v okolí Plitvických jezer je pro film jako dělané. Člověk ani tu Ameriku k dokonalosti nepotřebuje. "Jsme bratři!" ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Indiánská westernová evropská klasika... Ono to tak prý ve skutečnosti vůbec nebylo, Karel May si to prý všechno kompletně vymyslel a vyfabuloval, v Americe nikdy ani nebyl, ale přesto to jak v knihách, tak i v jejich filmových adaptacích funguje. Holt mýtus je prostě mýtus... ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Po létech jsem znovu shlédl Vinnetoua, kterého podobiznu jsem kdysi pyšně vlastnil na asi 15-ti centimetrovém razítku... Přes veškerou naivitu pro mne tento první díl své kouzlo neztratil. Je fajn zase jednou koukat na Vinnetoua, jak bodá svůj nůž do krku Old Shatterhanda, a Old Shatterhanda, jak mlátí pěstí náčelníka Apačů Intschu-tschunu, a říkat si: Tohle tam fakt bylo? :-). Trailer: http://www.csfd.cz/film/33362-vinnetou/videa/ ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Ťažko hodnotiť niečo takto kultové, čo tak výrazne ovplyvnilo môj intelektuálny vývoj :) Drsnejšie a menej romantické ako ostatné filmy, ale sympaticky sa ako-tak drží predlohy a herci vynikajúco "hrajú" svoje postavy. Hudba je nesmrteľná, akcia dobrá... Film, ktorý si vytvoril vlastný (pod)žáner... ()

Galerie (73)

Zajímavosti (94)

  • Když Vinnetou (Pierre Brice) říká: „...a zabili nám posvátného buvola,“ má na mysli bizona. Buvoli žijí v Africe, ne v Severní Americe. (Marek06)
  • Při prvním setkání Old Shatterhanda (Lex Barker) a Sama Hawkense (Ralf Wolter) zazní, že Old Shatterhand je jako „greenhorn“ poprvé na Západě. O něco později ovšem při dohadování se Santerem (Mario Adorf) zazní, že dráhu, obcházející území Apačů, Old Shatterhand osobně vyměřoval - což by znamenalo, že už na Západě byl. (MartinM)
  • Při natáčení úvodní scény, v níž vybuchne vůz se střelným prachem, se zranilo 15 lidí. (mar48)

Související novinky

Pierre Brice 1929 - 2015

Pierre Brice 1929 - 2015

06.06.2015

Po těžké nemoci zemřel v pařížské nemocnici herec Pierre Brice. Představitel legendárního Vinnetoua pocházel ze šlechtické rodiny. Vystudoval herectví a v počátcích se živil jako zpěvák. Hereckou… (více)

Reklama

Reklama