Reklama

Reklama

Vinnetou - Poslední výstřel

  • Západní Německo Winnetou - 3. Teil (více)
TV spot

Legendární náčelník Apačů a jeho přítel Old Shatterhand vyjíždějí vstříc jejich poslednímu dobrodružství... Vyprávění z Divokého západu jsou stejnou měrou příběhem velkých dobrodružství v dálavách nepokořené přírody, ale současně i pochmurným pojednáním o svobodě a prosperitě dobyvatelů na úkor původního obyvatelstva. Ze střetu těchto protikladů vychází romantismus klasických románů Karla Maye i jejich filmových adaptací ze šedesátých let. Nejvíce patrný pak je právě v závěrečném díle trilogie Vinnetou. Hrdinný náčelník Apačů se zde marně pokouší dodržovat podmínky vzájemného soužití indiánských kmenů a bílých osadníků. Ti navzdory oficiálním dohodám nadále pronikají na indiánská území a zabírají je pro sebe. Vinnetou se v doprovodu Old Shatterhanda vydává do Santa Fe, aby s tamním guvernérem dohodl mírové řešení vyhrocující se situace. Mezitím v městě Clinton proradný obchodník s půdou Vermeulen a vůdce banditů Rollins organizují další výpady a lsti proti indiánům, aby se domohli jejich země. Navíc usilují o život přímo Vinnetouovi, neboť na území Apačů leží zdroj petroleje, kterého se chtějí zmocnit... Vinnetou – Poslední výstřel byl plánovaný jako závěrečný díl trilogie přímo vycházející z příslušných knih Karla Maye a měl se podle plánů producenta Horsta Wendlandta stát také kasově nejúspěšnějším z jeho mayovek. Šance filmu u publika proto neváhal podpořit štědrým rozpočtem a ambiciózními akčními pasážemi, které měly konkurovat již tak impozantním sekvencím přestřelek na pozadí hořícího petrolejového pole v předchozím snímku Vinnetou – Rudý gentleman. Nicméně již samotné ohlášení výroby snímku paradoxně vyvolalo vlnu nevole a pobouření. Filmové mayovky se mezitím staly nejen diváckými hity v Německu i dalších evropských zemích, ale dospěly do stádia opěvovaného kultu. Když se fanoušci dozvěděli o plánech filmařů, že zůstanou věrni předloze, a celý film tedy zakončí scéna úmrtí populární figury, vyvolalo to řadu emotivních reakcí od zarmoucení až po agresi a osočování tvůrců jako vrahů. Wendlandt navzdory všemu zůstal neoblomný a z velké části právě díky tomu vznikla vůbec nejpůsobivější ze všech filmových mayovek. Režie se opět zhostil přední německý řemeslný profesionál Harald Reinl, jenž je podepsaný již pod předchozími částmi trilogie i Pokladem na Stříbrném jezeře. Vedle samozřejmé účasti hvězd Pierra Brice a Lexe Barkera dostal tentokrát větší prostor Ralf Wolter, představitel oblíbeného Sama Hawkense. Role dívky v nesnázích tentokrát připadla francouzské modelce Sophii Hardyové. Coby hlavní záporák se pak divákům do paměti nesmazatelně zapsal italský herec Rik Battaglia, jenž se předtím objevil ve vedlejších partech mayovek z konkurenční produkce Artura Braunera, šéfa společnosti CCC-Film. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (37)

  • Natáčení sledovalo týden i pět výherců soutěže uspořádané časopisem "Neue Illustrierte". (mar48)
  • Ve scéně, kdy Vinnetou padá z vodopádů, byl Pierre Brice nahrazen kaskadérem. I tak byla ale ve většině záběrů použita figurína. (mar48)
  • Zatímco dělníci pro jednu scénu připravovali vory, architekt Vladimir Tadej si zatím klidně plaval v řece Zrmanje, do které se dostal i delfín. Jeden dělník toho využil a zavolal: „žralok!“ Tadej rychle vylezl na jeden z nedodělaných vorů, ten byl ale vlhký a kluzký, pročež architekt spadl a zlomil si žebro. Dělníkovi to ale neměl za zlé, měl smysl pro humor. (mar48)
  • Když se Pierre Brice jako čestný host účastnil hudebního festivalu Trutnov 2008, odpověděl na tiskové konferenci na otázku jaký film s Vinnetouem má nejraději, kde se mu postava nejlépe hrála, že to bylo v díle, "kde to schytal, kde ho sejmuli". (korbitch22)
  • Jiné názvy filmu v různých zemích - Belgie: Winnetou III. Dánsko: Winnetou i dødens favntag. Francie: Winnetou III. Velká Británie: Winnetou: The Last Shot/Desperado Trail. Holandsko: Witte Buffel valt aan/Winnetou tegen Witte Buffel. Itálie: Desperado Trail. Jugoslávie: Oprostaj velikog poglavice. Rakousko: Winnetou - 3. Teil. Polsko: Winnetou III: Ostatnia walka. Švédsko: Desperados i västern. USA: Desperado Trail/The Last Shot. (hippyman)
  • Místa natáčení: Jugoslávie: Mali Alan u Obrovacu, Plitvická jezera, Zrmanja-Canyon u Obrovacu, Solin u Splitu, Trogir, Ljubiljana, Vrlika, Crvena Luka. (hippyman)
  • Vinnetouova (Pierre Brice) smrt se natáčela na Mali Alanu u Obrovacu - tamtéž, kde zemřeli také jeho otec a sestra. Herecky patřila tato scéna k tomu nejnáročnějšímu, co Brice a Lex Barker (Old Shatterhand) natočili. Co se týče počtu fotografií, těžko bychom v nějaké mayovce našli scénu, která by byla fotografována častěji, než tato. (hippyman)
  • Lex Barker (Old Shatterhand) za film dostal svoji rekordní mzdu: 45 000 USD, tehdy 180 000 DM. (hippyman)
  • Když jedou Vinnetou (Pierre Brice) a Old Shatterhand (Lex Barker) ke guvernérovi do Santa Fe, vidí v dálce před sebou město. Jedná se o městečko ve španělské Andalusii, jehož záběry si režisér Reinl společně s kameramanem pořídili již během natáčení Posledního Mohykána (1964). (hippyman)
  • Scéna, v níž Old Shatterhand (Lex Barker) vstupuje do stáje, kde na něj číhají banditi, se natáčela v Trogiru - nyní zde stojí bistro pro turisty a asi 20 metrů odsud je palác Ivana Pavla II. (hippyman)
  • Apačské pueblo bylo nově vystaveno, avšak podle starých plánů z natáčení Vinnetoua (1963). (hippyman)
  • První klapka zazněla v úterý 8. června 1965, tedy jen několik dní poté, co Harald Philipp dokončil práci na Petrolejovém princi (1965). Poslední klapla padla už po 67 dnech – 13. srpna 1965 a část štábu už v Jugoslávii zůstala, protože za deset dní se zde měl točit film Old Surehand (1965). (hippyman)
  • Rollins (Rik Battaglia) je jediným hlavným záporákom v trilógii Winnetou, ktorý nie je ľavorukým strelcom. V oboch predošlých filmoch si môžeme všimnúť, že velitelia zločineckých skupín používajú revolvery ľavačkou. (ČSFD)
  • Herec Rik Battaglia (Rollins) je hercom, ktorý hral najviac záporných úloh v celej sérii Mayoviek – záporákov hral až v 7 filmoch, kladnú postavu len v jednom. (ČSFD)

Reklama

Reklama