Reklama

Reklama

Vinnetou a míšenka Apanači

  • Západní Německo Winnetou und das Halbblut Apanatschi (více)
TV spot

Obsahy(1)

Nenechaví banditi si brousí zuby na zlatý důl a jen hrdinný náčelník Apačů a jeho věrný přítel se jim dokáží postavit... Půvabná míšenka Apanači dostává od svého otce k narozeninám zcela výjimečný dar – zlatý důl. Je to však zároveň dárek velice nebezpečný. Její otec, osídlenec Mac Haller, byl právě kvůli němu zavražděn. Apanači a její malý bratr Happy se stávají štvanou zvěří… Proti bandě Curly Billa jí může pomoci jen lovec kožešin Jeff Brown a Vinnetou s Old Shatterhandem... Po neúspěchu předchozí mayovky Old Surehand se producent Horst Wendlandt rozhodl obnovit přízeň diváků a fanoušků snímkem s tradiční dvojicí, tedy Vinnetouem a Old Shatterhandem. Přesně řečeno měl Wendlandt původně v plánu, aby Vinnetou a míšenka Apanači sloužil jako představení přítomností jiného bílého hrdiny z Mayova kánonu, Old Firehanda. Nicméně tvůrcům se nedařilo najít vhodného představitele, tak dali přednost změně scénáře ve prospěch zavedeného hrdiny a jeho hvězdného představitele. Vinnetou a míšenka Apanači představuje v sérii mayovek poněkud atypický snímek, kterému puristé vyčítají odlišnosti od naivního romantismu předchozích snímků i Mayova světa. Vedle řady herců, kteří se objevili ve stejných i odlišných rolích již v předchozích mayovkách, se může film pochlubit angažováním Uschi Glassové, kterou objevil právě Horst Wendlandt. Budoucí velká německá hvězda se zde zhostila první větší role své kariéry coby představitelka titulní Apanači. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (173)

Nerd4Dreaming 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla vždycky jedna z mejch nejoblíbenějších mayovek, Vinnetou i Shatterhand totální borci, a spousta scén, kde se ukazuje, jaký borci to jsou. Navíc zlato, únosy od banditů, vlak, dynamit, a tak dále. Chtěl jsem tomu automaticky dat pět hvězd, protože tohle bylo moje mladí. Ale nemůžu. Proste nemůžu. Teď, když to poprvé po asi 15 letech vidím dospělýma očima, tak mě krveziznivej old Shatterhand a naprosto nelogicky chování postav od zacatku až do konce, trochu leze na nervy. Ale 4 hvězdy tomu dam. Nostalgie je mocná čarodějka. Bez ni to je fakt žumpa. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Tak začináme hned vtipně - útokem orla! Už teď vim, že to bude hrůza. Navíc zas tam hrajou Götz George a Walter Barnes, kteří už byli v několika předchozích filmech s Vinnetouem, takže je mi podezřely, že se Vinnetouovi všichni ti lidi nepletou... Celkově mi to mistama nedávalo smysl, navic to vypadalo, jak kdybych to už někdy viděl. Viděl jsem to dnes a už si to skoro nepamatuju. Ani si to nechcu pamatovat. Nebavilo. ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Tak víš jak, je to sice už hodně, hodně, hodně jinačí než první díly, ale pořád se tam na koni projíždí Olda s Vinetůem. Takže není vůbec snadný tomu dát míň jak čtyři hvězdy. Kdyby tam nebyli tihle dva uličníci, tak bych s čistou hlavou mohl říct, že je to celkem slušná srágora :o). Tady je sice spousta zlata, pomsta, zrada, láska, ale už to nemá takový správný kouzlo. Co mi nejde do hlavy, tak proč tam cpali pořád stejný herce jako do jinejch Májovek. Mladej Šimanski a další okoukaný vedlejší role... No, asi prostě nebylo tolik kvalitních herců nebo nevim. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Toto je jeden z najslabších filmov zo série. Aj keď sa snažili dať tam veľké scény ( bitka v mestečku, vlak, nájazd indiánov), ale celkovo to bolo také nemastné neslané... G.George v tej kučeravej parochni, to je sranda. A ešte k českému dabingu tohto filmu. Moc mu uškodil ( bohužiaľ hlavne pán Ráž, ale to len preto, že cítiť jeho chorý hlas), škoda, že sa to nenadabovalo v roku vzniku filmu. Určite by to bolo pôsobilo omnoho lepšie. Filmu dávam 40%. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Je až neuvěřitelné, kolika faux-pas se scénáristé dopustili. Děj tohoto filmu je vyloženě pitomý, nebo pro úplně malé děti (ale to asi tvůrci úplně nezamýšleli). Ačkoli je pohromadě Vinnetou i Old Shaterhand, nepřebije přítomnost obou "bratrů" chyby a hlouposti ve filmu. Navíc obecně nemám rád filmy, kde jsou statečné děti a mladé dívky. Záporáci jsou nemastní - neslaní a ve verzi, kterou jsem zhlédl, je i naprosto zoufalý dabing. Prostě až na pár světlých momentů bohužel skoro vše špatně. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (27)

  • Film byl zpřístupněn mládeži od 12 let, což bylo z finančních důvodů nevyhovující. Krátce po premiéře začala střihačka Jutta Hering pracovat na zkrácené verzi pro děti od šesti let a všechny brutální scény vystříhala. Nová verze, kratší o celých devět minut, trvající nyní pouhých 81 minut, byla předložena FSK k posouzení, která ji podle očekávání zpřístupnila dětem od 6 let. Od té doby pronajímala společnost Constantin už jenom tento zkrácený film. V TV byla naproti tomu vysílána originální verze. (hippyman)
  • Místa natáčení: Jugoslávie - Zrmanja-Canyon u Obrovacu, Solin u Splitu, Radmanovy mlýny u Omiše, Rastevic u Benkovacu. (hippyman)
  • Režisér Harald Philipp pochopil, že filmový hlavní bandita Curly-Bill (Ilija Džuvalekovski) není dost krutý, a tak nechal přepsat scénář a postavu nechal zastřelit podřízeným Judgem (Miha Baloh), který se stal posléze hlavním padouchem. (mar48)

Reklama

Reklama