Reklama

Reklama

Vinnetou a Old Firehand

  • Česko Old Firehand (více)
TV spot

Obsahy(1)

Apačský náčelník Vinnetou a jeho sestra Nšo-či se za dramatických okolností setkávají se zálesákem Jasonem Waadem, jemuž se na Divokém západě pro jeho střelecké mistrovství přezdívá Old Firehand. Společnými silami musejí bránit městečko Miramonte poblíž mexických hranic, které se svými bandity obléhá zlotřilý rabiát Silers, neboť v místním vězení sedí jeho bratr. Mezitím Old Firehand zjišťuje, že ve městě žije jeho dávná láska Michele a jejich společný syn, a jeho kumpán Tom se vášnivě zamiluje do Nšo-či... Snímek vznikal v druhé polovině šedesátých let, kdy už němečtí filmaři zevrubně vytěžili podstatnou část autorovy bibliografie. Producent Horst Wendlandt proto sáhl po postavě Old Firehanda, jenž se ve stejnojmenné povídce objevil již v roce 1875, kde Vinnetou vystupuje ještě teprve jako vedlejší postava. May posléze vyprávění přepracoval a začlenil do knihy Vinnetou II z roku 1893. Ještě více než ostatní filmové mayovky se tento snímek literární předlohou inspiruje velmi volně. Dokonce údajně vznikl přepsáním jiného scénáře, do něhož byly uměle vsazeny postavy Old Firehanda, Vinnetoua a Nšo-či. Právě kvůli návratu herečky Marie Versiniové v roli sestry legendárního apačského náčelníka bývá dnes tento film v rámci vnitřní chronologie vinnetouovek řazen jako první, ačkoli datem premiéry je z klasické série vzniklé v šedesátých letech v pořadí předposlední. Vinnetou a Old Firehand se měl stát obrodou pro vyčerpanou sérii filmů s postavami z knih Karla Maye, ale u publika nezabodoval. Na vině bylo částečně také divácké odmítnutí návratu herců, kteří v předchozích adaptacích ztvárnili příliš výrazné role: vedle Versiniové především obsazení Rika Battaglii, jehož měli fanoušci série ještě příliš čerstvě usazeného v paměti coby hlavního padoucha ze srdceryvného Vinnetou – Poslední výstřel. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (128)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Je tam Winnetou a Nšoči, kopa streľby, tak to nemusí byť zlé. Celkom zlé nie, ale na slávne štyri diely Winnetoua to nemá, porovnaniu sa nedá vyhnúť. Výprava nie je nijak odfláknutá, ani záporáci by sa nestratili, len kladné postavy sú nevýrazné. Old Firehand nie je až tak trápny ako Old Surehand, ale film to zaujímavý nie je, asi som ho videl len kvôli skompletizovaniu si celej série. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Máme zde dalšího Old... tentokráte Firehanda. A opět je to dědek! Já nevím co dělali na tom castingovém oddělení... Avšak Rod Cameron je určitě sympatičtější než Stewart Granger. Příběh mě ze začátku celkem bavil, ale postupem času to bylo horší a horší až nakonec roli druhé hlavní postavy místo Vinnetoua převzal Londýňan, kterého hrál mimochodem další dědek, který mě neskutečně štval. Ta postava mi pila krev, tím tvůrci celý ten film zkazili. Ale oceňuji snahu, že se snažili přijít s něčím novým a hodili do děje Mexikánce. Většina filmu se však odehrává v jednom malém horském městečku, takže nečekejte žádné krásné scenérie jako v trilogii Vinnetoua. ()

Reklama

Heroine odpad!

všechny recenze uživatele

Tak toto je definitivně nejhorší Mayovka, jakou jsem kdy viděla. Vinnetou se objeví téměř jenom v názvu filmu, a celé je to jinak o nevýrazném, bezcharakterním, a všeho všudy nesympatickém Firehandovi. Logika je v tahu, spolu s ní I jakékoli napětí, originalita, nebo atmosféra klasických Mayovek. “Humor” je zde vyloženě trapný, stavěný buďto na posmívání se ženám, nebo směšným zbabělcům pacifistům. Je mi z toho nanic. Celá ta morálka je úplně uhnutá, příběh je přiblblý, postavy nesympatické, no, celkově to stojí za pendrek! ()

anli 

všechny recenze uživatele

Mayovkám jen chybělo,aby si jich všimli američtí producenti a to se bohužel stalo.Nechápu,jak tohle někdo mohl pojmenovat"Old Firehand",když s onou knihou to nemá nic společného a hlavní hrdina vypadá ale úplně jinak.Navíc tam samozřejmě vystupuje Old Shatterhand,což tady ne,protože Lex Barker měl smlouvu už na jinou Mayovku.Nšo-či nám tu vstane z mrtvých a z chronologíí a příběhem si nikdo hlavu neláme.Takže jediné na co se dá koukat,je krajina,Brice a pár dobrých přestřelek.K tomu tradičně dobrá hudba a to je vše.Německý western s americkými prvky se nezdařil a je dobře,že už toho moc natočeno nebylo a zbytek Mayova díla nebyl zprasen.Za hudbu a Pierra dávám 30% a říkám,to stačilo. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Situácia je vážna, avšak nie zúfalá.“ Prehnane žoviálny Old Surehand v miestami až komediálnom podaní Stewarta Grangera sa síce dočkal trilógie (Medzi supmi, Old Surehand a Petrolejový princ), čo vôbec nie je málo, ale rozdelil publikum na divákov, ktorí boli plus mínus spokojní a na tých, ktorí si sťažovali, že to zašlo priďaleko, že sa z toho stáva fraška. Granger neznášal Pierrea Bricea, snažil sa Winnetouov priestor zoškrtať na minimum a keď sa nedalo, aspoň ho prehlušil svojím hlúpym, afektovaným, prehnane dominantným výkonom. Tým jemného Winnetoua síce zatlačil do úzadia, ale čas ukázal, že to proste bol debil a zakomplexovaný (pseudo)samec, kým nekonfliktný pacifista Pierre Brice to zahral ozaj dobre. Každopádne, tvorcovia zrejme pochopili, že je lepšie nedráždiť hada bosou nohou a už jeden rok po tretej časti ponúkli divákom nového Winnetouovho bieleho brata – trapera z hôr , ktorý nikdy neminie svoj cieľ menom Old Firehand. Hoci to takmer dvojmetrový Američan Rod Cameron poňal tiež do značnej miery odľahčene (čo je ale zrejme dané čiastočne azda i osobou režiséra – Alfred Vohrer podobne humorne, čudne a nemotorne natočil už Medzi supmi a Old Firehanda), predsa len má traper bližšie skôr k rešpekt budiacemu Old Shatterhandovi, než k fraškovému Old Surehandovi. Vidieť je to minimálne na úctivom vzťahu k Winnetouovi, ktorého neberie na takú ľahkú váhu, ako Old Surehand (ale jasné, nie je to ani Old Shatterhand). Na filme Old Firehand je prekvapivé, že Old Firehand vlastne ani nie je príliš titulným hrdinom. Nie je ním však ani Winnetou. Dalo by sa povedať, že je to skôr tímovka pripomínajúca zápletkou Sedem statočných. Paradoxom je, že najviac charizmy široko-ďaleko (samozrejme s výnimkou Winnetoua) má kladný veliteľ vojakov v podaní Rika Battagliau, pričom Rik rok predtým hral hlavnú zápornú rolu v Poslednom výstrele, kde zastrelil náčelníka Apačov (pravdaže ako iná postava). ()

Galerie (19)

Zajímavosti (21)

  • Podle prvních námětů se v tomto filmu měli objevit všichni tři "Oldové" - Old Firehand, Old Shatterhand a Old Surehand. Postava Vinnetoua (Pierre Brice) se měla zcela vynechat. (Filcooper)
  • Natáčení začalo v pondělí 15. srpna 1966 scénou, v níž bandité přepadnou apačské bojovníky. Poslední klapka padla o 66 dní později, 20. října 1966. (hippyman)
  • Celkové náklady na stavby se vyšplhaly na 304 549 DM. (hippyman)

Reklama

Reklama