Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Padišáh hostí udatného Karu ben Nemsího za to, že zbavil zemi proradného bandity Žuta. Při té příležitosti se hrdina seznamuje s okouzlující Ingdžou, dcerou vůdce kmene Chaldejů. Záhy se Kara od svého věrného druha Halefa dozvídá, že jeho přítel Ahmed el Corda byl zajat a má být za vzpouru popraven velitelem tureckých vojáků Machredžem z Mossulu. Ten, ačkoli jedná z pověření pádišáha, sleduje vlastní záměry, a ani když zakročí Kara ben Nemsí, nehodlá od svých plánů na bohatství ustoupit. Dokonce se pokusí na hrdinu svalit vinu za napadení karavany, kterou cestuje Ingdža... Producent Artur Brauner, nadšený z kasovního úspěchu filmu Žut, nezahálel a jal se pokračovat v adaptacích románů Karla Maye z oblastí Orientu a Mexika, na které se nevztahovaly kontrakty konkurenčního producenta Horsta Wendlandta. Po realizaci dvoudílného projektu Poklad Aztéků a Pyramida boha Slunce se rozhodl také další část dobrodružství Kary ben Nemsího z cyklu Ve stínu pádišáha rozdělit do dvou snímků natáčených současně. S ohledem na neúspěch filmu podle románu "Pouští", který vznikl ve třicátých letech, se producent rozhodl tuto část vynechat a přistoupil rovnou k adaptaci románu "Divokým Kurdistánem".
Po letech strávených vytěžováním jugoslávských exteriérů se poprvé produkce mayovek měla přesunout do jiných lokalit, protože vyprávění si žádalo pouštní prostředí. Po neúspěšných obhlídkách v Turecku se produkce rozhodla pro natáčení ve Španělsku, konkrétně v andaluské provincii Almería s Tabernaskou pouští, kde se tou dobou točila řada evropských žánrových produkcí. Natáčení nicméně provázela spousta komplikací a konfliktů mezi Braunerem a španělským koproducentem firmou Balcazar, a kvůli tvůrčím neshodám dokonce došlo i na odvolání režiséra, takže ačkoli je pod filmem uvedený Franz Josef Gottlieb, část dotočil Paco Perez Dolz. Rozpory během natáčení vyústily v trojici žalob, které Braunera zaměstnávaly ještě několik let po dokončení výroby. Vedle soudu se zhrzeným režisérem Gottliebem a vymáhání kompenzace na Balcazaru byl nejvíce sledován spor s Lexem Barkerem, který se dožadoval navýšení honoráře, protože nebyl předem informován, že výsledkem jednoho natáčení mají být dva filmy... Jelikož stěžejní figury jsou stejné jako v případě Žuta, filmu opět dominuje herecké duo Lex Barker a Ralf Wolter jako Kara ben Nemsí a jeho věrný souputník hadži Halef Omar. Stejně tak si Dieter Borsche a Chris Howland zopakovali komediální party lorda Davida Lindsayho a jeho sluhy Archieho. Dokonce se, byť v roli jiné dívky v nesnázích, vrátila také Marie Versiniová. Hrdinného Ahmeda el Cordu ztvárnil španělský herec Gustavo Rojo, jenž se objevil již v předchozích mayovkách produkovaných Arturem Braunerem. (Česká televize)

(více)

Recenze (76)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Perfektní skloubení gentlemanského hrdinství a rozvahy Kara ben Nemsiho, upovídanosti a dobré vůle Halefovy a suchého humoru obou Angličanů, kteří mimochodem z filmu balónovou epizodou vyrábějí skoro verneovku. Děj docela odpovídá předloze, pouze časové zařazení je jaksi podivné. Vypadá to, jako by byl druhý díl cyklu Ve stínu pádišáha vypreparován a umístěn někam před V říši stříbrného lva. Komu by to však vadilo! ()

sud 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá Mayovka. Neztrácí nic na svém půvabu a není na ní znát sériová výroba. Na režisérský post povolali režiséra Gottlieba a podle mě to byl dobrý tah. Samozřejmě nechybí ani krásné ženy, padouši, lord Lindsay se sluhou Archiem a hlavně Kara ben Nemsi a jeho průvodce Halef. Zkrátka dobrodružný film jak má být. ()

Reklama

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Oproti první části mě tenhle film hodně bavil. A přijde mi, že kdybych ho neviděl dřív, tak asi děj moc nechápu. I když u indiánů jsem ho taky nechápal. Ale přece jen národnosti Osamanské říše to je trochu jiný kalibr. A je vidět, že už tehdy neměli rádi jezídy. Jako by se od té doby nic nezměnilo... ()

anli 

všechny recenze uživatele

Další orientální Mayovka s Kara ben Nemsim v čele,která sice volně navazuje na film "Žut",jako kniha je ale časově hodně před"Žutem".Z toho vyplývá,že děj je časově zařazen dost záhadně,ale knižní předlohy se v hlavních rysech celkem drží..Napsané je to velmi slušně a poměrně zdařile to drží i ducha orientálních Mayovek.Herci jsou opět skvělí a dobrodružství zdařilé a příjemně koukatelné.Pro mě je to jednoznačně nejlepší Mayovka z dalekého Orientu a Halef je sluha,jak má být.Dávám 70% nejen za rozvážného Karu a příjemně ukecaného Halefa,ale taky za oba Angličany a jejich suchý humor.A i když opět chybí Vinnetou,je na co se dívat. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Asi nikdy nepochopím, proč v mayovkách většina žen slepě lne k vedlejším postavám, což jsou v lepším případě jen potížisti a podržtaškové těch skutečných Mužů (v horším případě je to Götz George). Co se mě týká, pokud by se ve stejné zeměpisné šířce vyskytoval Kara ben Nemsí, o nějakého Ahmeda, Omara nebo jak se všichni ti turbani jmenují, bych si neopřela ani koně. V orientální sérii jediná Ingdša zaměřila správným směrem - alespoň v Kurdistánu to tak vypadá. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (19)

  • Lex Barker musel být s natáčením hotov nejpozději 8. května 1965, neboť byl pak smluvně vázán jinde. Termín se však nepodařilo dodržet. Přestože zůstal ještě o 14 dní déle, některé scény musel dotočit Barkerův dvojník Giancarlo Bastianoni. (hippyman)
  • Řada původně zamýšlených herců se ve filmu nakonec neobjevila - někdejší představitel Santera Mario Adorf (pro roli zloducha Machredže), dále kapitán Bradley z filmu Old Shatterhand Guy Madison a nakonec Herbert Lom, který si v Pokladu na Stříbrném jezeře zahrál Cornela Brinkleyho. Role krásné Ingdži měla být svěřena buď někdejší Ribanně z Rudého gentlemana Karin Dorové, nebo představitelce Rosity z Pokladu Aztéků Alessandře Panaro, či Palomě z filmu Old Shatterhand, kterou ztělesnila exotická Daliah Lavi. Šejkem Mohammedem mohl být Friedrich von Ledebur (Don Fernando z Pokladu Aztéků), nebo Mavid Popović (Inču-čuna z filmu Vinnetou I). Charismatického Ahmeda el Cordu si mohl zahrát někdejší Fred Engel z Pokladu na Stříbrném jezeře. (hippyman)

Reklama

Reklama