Reklama

Reklama

Vzpomínky na budoucnost

  • Západní Německo Erinnerungen an die Zukunft (více)
Dokumentární / Sci-Fi / Mysteriózní
Západní Německo, 1970, 92 min

Režie:

Harald Reinl

Předloha:

Erich von Däniken (kniha)

Kamera:

Ernst Wild

Hudba:

Peter Thomas

Obsahy(1)

Filmový vědecko-fantastický dokument vznikl podle napsaného bestselleru od Ericha von Dänikena, který hledá důkazy o mimozemských bytostech na všech kontinentech a také se snaží hledat stopy jiných forem života. Opírá se především o různé tajemné a záhadné nálezy dávno zaniklých civilizací a božstev. Zkoumá staré architektury a srovnává texty z Bible či jiné starověké textové odkazy místních legend. Podle Dänikenovy teorie na naší planetě v minulosti přistáli vyslanci z cizích hvězdných soustav. Děj se prolíná křížem krážem celým světem a pátrá po dosud nevysvětlitelných jevech a záhadách lidstva. (tahit)

(více)

Recenze (73)

raroh odpad!

všechny recenze uživatele

Udělám výjimku - hodnotím jako odpad něco, co jsem neviděl, ale jelikož jsem měl možnost číst spekulace autora předlohy, dovedu si představit, co bylo natočeno. Nehledě na to, že archeologie, etnologie, religionistika a vědy o klasických kulturách nezůstaly v pozitivistickém 19. století, jak si asi řada zdejších uživatelů představuje (nehledě na to, že archeologie pracuje s metodami, o jakých se nám nezdálo). Pominu-li navíc fakt, který je klasickou metodou podobných spekulantů, že nejdříve si vymyslím teorii a pak pro ni hledám důkazy (a ty které se mi nehodí, pomíjím), což je samozřejmě postup značně nekritický a vlastně nevědecký. Ve vědě to funguje obráceně, veškerá data musím brát v potaz a korigovat jimi všechny vývody, které musejí být tím pádem velmi opatrné. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem to viděl v televizi už jako dítě a ve svých 45 letech zjišťuji, že si z toho minimálně ty hlavní headliny pamatuji do dneška. Tak silně to na mě zapůsobilo, tak hluboko se mi to zarylo do paměti, tak důležité to pro mě bylo. A dost možná mě to i spoluutvářelo - jeden hodinu a půl trvající dokument. O existenci mimozemských civilizací absolutně nepochybuji a klidně by za tím mohly být (mimo jiné) i Vzpomínky na budoucnost. Před těmi 47 lety to musela být ohromná šupa. A jistě byla, Däniken byl skutečná hvězda. Zaslouženě. Stal se jí díky svému originálnímu nazírání světa a díky své schopnosti čelit a vzdorovat dehonestujícím odsudkům své osoby. Pokud by mi někdy někdo znalý problematiky napsal, z kolika procent už byly Vzpomínky na budoucnost vědecky vyvráceny, budu velmi rád. Předpokládám, že se těmito záležitostmi seriózní věda zaobírala, i když měli její představitelé zpočátku jistě pocit, že jich to není hodno. Já v tuto chvíli nevím, ale věřím. Jenom nechápu, že si teď Bohové dávají tak na čas. Mohli by se ukázat a nedělat s tím takový cavyky. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Nevím, co je zrovna na tomhle tak kontroverzního, když všechno, co tam je, je v podstatě pravda. Ještě mě nebičujte, neříkám že všechno. Já sice věřím v UFO, ale myslím, že zrovna Däniken to s tou svojí vírou lehce přehání. Ale pokud jde o pyramidy (nejen v Gíze), tak s mimozemskou prací nadšeně souhlasím a neskrývám to... Naopak zase, pokud jde napříkald o sochy Moai, tak v tom bych mimozemšťany neviděl (což dokázal i Pavel Pavel), ale na tom dokumentu se mi nejvíc líbí právě to, jak hledá co nejvíc důkazů o tom, že za všechny ty stavby můžou návštěvníci z jiných světů (což je například i případ obrazů a maleb, tam je to neesporné) a pak nám to předhodit jako jediný přijtelný závěr. Jinak je to moc pěkně natočené, procestujeme celý svět a všechny významné historické památky a divy světa a i informační hodnota je veliká (i pro normální lidi, kteří se i z dokumentu tohoto typu dozví spoustu informací o tom, kde zrovna proletěla vesmírná loď). Já jako fanatik do všeho nevysvětlitelného přesně z této oblasti jsem z dokumentu nadšen, ale přece jen to na plný počet není a co si budeme nalhávat, i ten prastarý eurokimácký Brno dabing je dost špatný, takže zhruba ale tak jak pode mnou říká Radyo. A teď mě omluvte, jsem na výletě s mimozemšťany a čekám na Poselství bohů. 86%. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Pro mě tohle bylo první setkání s Danikenem a jeho teoriemi a jsem z toho docela nadšenej. Všechno to do sebe tak krásně a logicky zapadá, člověka při tom začnou napadat taky vlastní možný teorie (např. při výkladu biblických příběhů atd.). No prostě zajímavý. I když všechno nemusí být stoprocentní pravda tak, jak je to tady prezentováno, určitě to za zhlédnutí a následné zamyšlení stojí. Jediný, co bych možná vytknul je přehšel faktů ve strašně rychlém sledu. Pro mě jakožto totálního laika na tuto tématiku to bylo místy trochu těžké na pobrání a urovnání si to v hlavě, ale to bude určitě při příštím zhlédnutí lepší :-) ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Je to přinejmenším zajímavé, ta teorie o návštěvách mimozemšťanů dávno v minulosti je sama o sobě strašně zajímavá. Neříkám, že tomu stoprocentně věřím, ale přistupuju k tomu jako k teorii a ta je více než zajímavá. A co se Vzpomínek na budoucnost týče, je to zajímavý dokument, který mě do té záhady vtáhl a mě bavilo se na to dívat. Navíc celé je to natočené a podané překvapivě poutavě. Vzpomněl jsem si při tom na Vetřelce dávnověku a trochu i na ten Poltikovičův paskvil Učitelé z hvězd (který je ale teda trochu o něčem jiném), které z tohohle s největší pravděpodobností čerpají. A já jsem člověk, co se zajímá o spousty záhad, především o existenci mimozemšťanů a o UFO. A tady mám tu existenci mimozemšťanů a jelikož to je pro mě zajímavé a natočené poutavě a celkem i normálně (ne jako Učitelé z hvězd, které vypadají jak zfilmovaný drogový trip), nemůže se mi to nelíbit. Něco mi tam přišlo přetažené za vlasy a mohlo to být kratší, ale to jsou snad jediné výtky, co bych k tomu měl. 4* ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama