Reklama

Reklama

Mrtvá hlídka

  • Česko Hlídka smrti (více)

Obsahy(1)

Uprostřed války vojáci nesní o tom, že se stanou hrdiny. Modlí se, aby si vzpomněli, co je to být mužem. 1917. Západní fronta. Blátivá pustina s ostnatými dráty a zákopy. Země je nasáklá krví padlých a ve vzduchu je cítit dusný zápach smrti. Vojín Charlie Shakespeare (Jamie Bell) má zimnici. Dívá se na své vyčerpané kamarády a těla, která zůstala po bitvě ležet bez života. Je sám. Zoufale by chtěl pryč. S několika muži, kteří přežili, se uchýlí do německého zákopu. V podzemních tunelech, ztraceni na nepřátelském území, čekají na záchranu. Ale nikdo nepřichází a noc s beznadějí se snáší na krajinu... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (164)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to priemerný horor z britskej produkcie. Má výborný príbeh o skupinke vojakov, ktorí počas prvej svetovej vojny objavia nemecký zákop a tak ho obsadia, aby ho držali až do príchodu posíl, ale nefunguje spojenie a navyše to vyzerá, že zákop nie je prázdny, ale je v ňom niečo zvláštne. Spracovanie ma ale veľmi sklamalo, nie je to najhoršie, na film sa bez väčších problémov dá pozerať, ale tento veľký potenciál je využitý len minimálne. Síce sa stále niečo deje, žiadnu hluchú scénu som si nevšimol, ale problém je, že to ani na okamih nedokáže výrazne zaujať po akejkoľvek stránke a tak aj tie najlepšie scény sa moc nad priemer nedostanú. A oceňujem aspoň záver, síce pointa sa dá očakávať už po chvíli a v priebehu filmu sa nájde plno indícií, ktoré ju dosť naznačujú, ale aj tak sa tu nájde niekoľko prvkov, ktoré túto zaujímavú a už viackrát použitú myšlienku ozvláštnia. Čo sa týka typických hororových prvkov, tak napätie nefunguje vôbec, ale páči sa mi atmosféra, ktorá je jednoznačne hlavný klad filmu, výrazne jej napomáha prostredie filmu, pretože osamotený zákop uprostred ničoho plný blata a tiel a navyše s pocitom, že niečo nie je v poriadku rozhode dokáže upútať, ale v kombinácii so slabším scenárom tiež nedokáže robiť divy. A tie rôzne hororové scény za moc nestoja. Herecké obsadenie je skôr priemerné, nikto výrazne neupúta, ale ani nikto nesklame, ale aspoň tých pár charakterov je celkom zaujímavých. Réžia sa snaží a minimálne s atmosférou problém nemá, ale ešte by sa určite dala vylepšiť a podobne je na tom aj technická stránka, nesklame, ale v niektorých prvkoch zaostáva. Mŕtva hliadka ma veľmi mrzí, výborný príbeh, teda aspoň ten základ, skvelé prostredie, dostatočná réžia a obsadenie, ale všetko stroskotáva na slabom scenári a neschopnosti vymyslieť jedinú zaujímavejšiu hororovú scénu. A tak to stačí len na priemer. Objektívna kvalita filmu- 57%, film sa páči mne na 53%. ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku som očakával (asi nie som sám) vojnový film, no po čase sa to zmenilo na značne depresívnu drámu, dokonca s mnohými hororovými prvkami, vsuvkami. Mŕtva hliadka rozhodne nie je moja šálka kávy, ale zase nemôžem povedať, že je to zlý film. Tou osobitou atmosférou by bezpochyby zaujať mohol... ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

Na první pohled docela sympatický horor, který se natáčel v Čechách. Po jeho shlédnutí jsem si ale uvědomil, ž enamám naprosto nic, co bych o něm mohl napsat...vůbec jsem se nebál, film ve mně nevyvolal žádné emoce, nic. Možná to bylo tím, že tvůrci pracovali s dosti omezeným rozpočtem... většina scén mi připadala dost laciná (což možná ukazuje na vysoký, leč promrhaný rozpočet)...možná za to může nepřehlednost, s jakou je bludiště zákopů nasnímáno - lze to vnímat jako záměr, snahu ukázat, že bludiště samo o sobě je nástroj vnášející do myslí hrdinů chaos. Já jsem ale vůbec netušil, kde kdo právě je, kam a odkud míří...takže chaos to způsobilo spíš v mé mysli... a nakonec je tu ta absence strachu...možná jsem úplně nepochopil, s jakým Zlem se ti vojáci utkali... Jsou to nějaké halucinace z použitých bojových plynů? Je to alegorie válečného šílenství, zatemnění mysli při pohledu na mrtvé spolubojovníky? Kdo ví? není to vyloženě špatné, ba je to docela koukatelné, ale v konkurenci mnoha lepších hororů nemá Death watch šanci. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Válečných hororových filmů je opravdu žalostně málo a tak není divu, že tato duchařina z období první světové války přitáhla velkou pozornost. Děj filmu je postaven na slušném scénáři, který v sobě skrývá nejedno tajemství a překvapivé zvraty, které jsou divákům postupně odhalovány. Atmosféra má v sobě hned od začátku náboj tajemna a divák se od prvních minut zcela ponoří do děje. Ať už je to tím, že se film odehrává v bahnitých zákopech, nebo je prostě zaujala různorodá charakteristika postav. Kamerové záběry i střih odvedly skvělou práci a to i díky dobrému podsvícení a zakouření jednotlivých scén. Déšť, mlha, tma a strach dokáží pořádné divy s jakoukoliv silnou náturou. Když vás do toho všeho ještě doprovází mysteriózní hudba je o strašidelnou atmosféru postaráno. Na děsivých scénách se rozhodně nešetřilo a každou chvíli se objevovala scéna, při které si slabší povahy zakryjí oči. Podle mého patří Deathwatch mezi nadprůměrné válečné duchařiny a takových klenotů by jsme si měli vážit. Protože filmů s podobným tématem mnoho nenajdeme. Přece jenom tam však chybělo trochu více lekacích scén, možná i víc záběrů na zhmotněné zlo- těch je opravdu málo. Časem si na hromady mrtvol a všudypřítomné ostnaté dráty zvyknete a začnete se trošičku nudit. To však neznamená, že bych vám tento film nedoporučil. Já osobně jsem rád, že ho mám ve své sbírce a kdykoliv se na něj rád podívám. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Nejsilnější stránkou filmu je vykreslení hrozné, šedivé a ubíjející reality zákopů v první světové válce. To, že si člověk po nějaké chvíli zvykne na všudypřítomné rozkládající se těla a pobíhající krysy je dobře, protože taková byla i realita pro vojáky v této šílené válce. Jenže nejde o válečný film, ale o horor – brzy se začne objevovat jakési tajemné Zlo, které s realitou nemá moc co dočinění. Hororová atmosféra funguje většinou dobře, stejně takový pocit šílenství. Dobrou podporou při budování atmosféry je i skvělá hudba neznámých autorů. Problémem je, že závěr je dost prapodivný a hodně pochybuju, že samotní autoři věděli přesně, co nám vlastně chtějí říct. Chvílemi je i dost patrné, že se tvůrci potýkali s nedostatkem financí. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (13)

  • Andy Serkis (Thomas Quinn) se nechal inspirovat hororovým příběhem z války a na toto téma namaloval během natáčení několik svých vlastních obrazů. (Lynette)
  • Původně se měl film jmenovat "No Man's Land". (Lynette)
  • Všichni herci museli povinně pomáhat kopat zákopy, protože filmový štáb neměl finance na zaplacení lidí, kteří by tuhle práci za ně udělali. (Lynette)

Související novinky

Silent Hill pokračuje

Silent Hill pokračuje

08.11.2010

„Neexistují kvalitní filmové adaptace počítačových her,“ tvrdí někteří. „Kromě Silent Hillu,“ kontrují jiní. Na dvojku úspěšného hororu z roku 2006 se čekalo hodně dlouho. Christophe Gans má ale… (více)

Konkurence pro Van Helsinga

Konkurence pro Van Helsinga

01.04.2007

Solomon Kane je jméno dobrodruha, šermíře a lovce démonů, který v 17. století putuje neprozkoumanými končinami světa a válčí tam s nadpřirozeným zlem. A zároveň je to název britsko-francouzsko-české… (více)

Reklama

Reklama