Reklama

Reklama

David Suchet - v kůži Poirota

  • Velká Británie Being Poirot (více)

Nejslavnější představitel legendárního detektiva vzpomíná na téměř čtvrt století natáčení populární televizní série. Knírek, buřinka a vycházková hůlka provázely anglického herce Davida Sucheta čtvrt století. Televizní seriál podle detektivek Agathy Christie Hercule Poirot se v Británii začal vysílat v roce 1989, ale natáčet se pochopitelně začalo mnohem dříve. Poslední klapka pak padla v roce 2013. U všech důležitých momentů natáčení poslední řady, v níž, jak víme, Poirot skoná, byl tentokrát i dokumentární štáb. Budeme svědky pohnutých chvil při filmování scény samotného umírání, kterému kromě štábu přihlížela dokonce i Suchetova manželka, můžeme sledovat i opravdu poslední záběr a následné projevy díků. Kromě řady rozhovorů s důležitými spolutvůrci televizního Poirota počínaje producenty a konče hudebním skladatelem, se spolu s Davidem Suchetem vrátíme do doby, kdy se s Poirotem teprve začal seznamovat. Prozradí nám, jak se líbil dceři Agathy Christie Rosalind, jak se spřátelil se spisovatelčiným vnukem, jak se na roli připravoval. Bude se také cestovat: vypravíme se například do Belgie, kde herec ke svému překvapení objeví v jednom muzeu Poirotův rodný list. (Česká televize)

(více)

Recenze (23)

vesper001 

všechny recenze uživatele

David Suchet věnoval své životní roli spoustu času a sil a proto se stal nejlepším Poirotem v dějinách filmu. Když jsem zjistila, jak pečlivě studoval všechny knižní předlohy i život jejich autorky, s jakou úctou a zodpovědností ke své postavě přistupoval a s jakou pokorou přijímá slávu plynoucí z jeho vynikající práce, začala jsem si ho vážit ještě víc. Pozoruhodný člověk – David i Hercule. „Poslouchám, co mi říkáte, ale slyším, co si myslíte.“ ()

tron 

všechny recenze uživatele

Fanúšikom seriálu/postavy to asi veľa nedá. Pochybujem, že sa dozvedia niečo, čo nevedeli; v tomto smere je dokument príliš skratkovitý a povrchný. Uvidia síce milovaného herca bez povestných fúzikov, ale ak sú jeho skutoční fanúšikovia, určite ho už tak videli (napríklad v Dokonalej vražde). Chvíľu sa zobne do tohto (pre univerzum zásadná vražda v Orient exprese), potom do tamtoho (návšteva domu Agathy Christie), ale pri ničom dlho nezostaneme a tak je výsledok len veľmi všeobecný. Čo sa týka tých, ktorí seriál nesledujú, tak tým fakt neviem, čo by dokument dal. Iste, môže ich čisto teoreticky navnadiť na sledovanie seriálu, ale ak by seriál chceli pozerať, pozerali by ho aj bez zhliadnutia dokumentu. Či? ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Dokonalá nostalgie. Láska Davida Sucheta k fenoménu Poirot je něčím, čemu by se herci v hlavních rolích měli učit. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Na seriál s detektivem Poirotem jsem se samozřejmě díval, takže tento dokument byl příjemný doplněk. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Ať už to byla náhoda nebo uvážlivé rozhodnutí, že byl David Suchet vybrán za představitele legendárního Hercula Poirota v rozsáhlém televizním zpracování všech "poirotovských" detektivek, bylo to velmi šťastné rozhodnutí, jaké se nepovede každý den. To, co pak vidíme na obrazovkách, je opravdové splynutí herce a postavy, naprosté ztotožnění se s rolí, které ale "nespadlo z nebe", ale je plodem nesmírně poctivé Suchetovy přípravy a nastudování si všech vlastností literární postavy, všech jejích libůstek a slabůstek do nejmenších detailů. Sám Suchet o sobě v dokumentu říká, že má podobné vlastnosti, jaké se projevují i u jeho filmového hrdiny. A mně se zdá, že David Suchet v dokumentu opravdu působí stejně mile, je stejně kultivovaný a stejně inteligentní jako jeho filmový hrdina. Jen tu Poirotovu roztomilou, charakteristickou ješitnost bychom u něj asi marně hledali. Já osobně si u tohoto herce navíc ještě cením, že ve zralém věku (60 let) přijal křesťanskou víru (i v tom je podobný svému filmovému příteli, který je ovšem katolík!), vstoupil do anglikánské církve a kromě toho celý život žije s jednou ženou ve spořádaném manželství s dvěma dětmi, což v herecké branži je naprostá výjimka! ()

Beagle 

všechny recenze uživatele

Co se informací týče, fanoušci Davida Sucheta a jeho Poirota se asi nedozví nic moc nového, ale myslím, že jejich srdce nad záběry ze zákulisí stejně zaplesá (tak jako samotnému Suchetovi ukápla slza při natáčení Opony...) ()

otík 

všechny recenze uživatele

Pro fanoušky seriálu či filmů povinnost. Velmi zdvořile Suchet provází diváka po zásadních místech Poirotova filmového života a setkává se s lidmi, kteří buď jsou příbuzní Agathy Christie nebo se spoluautory seriálu či filmů. Báječné setkání a velmi obohacující pro všechny, kdo Poirota milují. Hudba: Malcolm Laws & Nainita Desai ()

VaHo 

všechny recenze uživatele

Nostalgické a dojemné ohlédnutí za unikátní sérií, ve které 25 let hrál hlavní postavu jeden jediný herec. Po skončení mohu jen říct: "Ano, proto máme Poirota rádi. Díky Agathe Christie a díky Davidu Suchetovi.". ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Četl jsem nádhernou knihu Davida Sucheta Poirot a já a tohle je vlastně něco velice podobného, takový, dalo by se říct, vizuální doprovod. Celý dokument vlastně rekapituluje čtvrt století, ve kterém hrál David Suchet Poirota – a rekapituluje je nádherně, dokument mě skutečně málem přivedl k slzám, protože ta láska k Agathě a Poirotovi, která je ze Sucheta cítit, je naprosto neuvěřitelná. Krásný dokument, kvalitní, přinese asi jen máloco nového, ale pro fanoušky je to naprostá povinnost a krásný doplněk k fantastické Oponě. Teď to ještě nadabovat do češtiny... 100%. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Ja som sa k tomuto nikdy nejak nedostal. Videl som pár dielov a to je všetko. Nvm, možno to večné reprízovanie jednotkou to divákovi znechutilo, neviem. Preto som úplne nemohol oceniť význam tohto dokumentu. Ako taký je však fajn. Rozumne dlhý s kopou zaujímavostí. 2 z 5 ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Povinnosť pre každého fanúšika Suchetovho Poirota. Nielen zákulisie filmovania a príbehov, ale sú tu aj Poirotove cesty za fanúšikmi v rodnom Belgicku a iné netradičné zaujímavosti. Ale pozor, dokument odporúčam až po zhliadnutí všetkých dielov, pretože je plný spoilerov a odhalení vrahov aj motívov, a to pri detektívkach môže veľmi vadiť. ()

mandlova 

všechny recenze uživatele

Naprostá povinnost pro 'Poirotovce'. Dokument osvětluje způsob výběru hlavního herce rodinou Agathy Christie i to, jak se následně Suchet připravoval na roli (jeho seznam poznámek o Poirotovi, které vyčetl ze všech knih o něm, mne pobavil a ohromil). David Suchet je prostě dokonalý herec ŽIJÍCÍ svou postavu celých 25let. Když jsem viděla, jak ho sebralo natáčení Opony - a to jak na place, kde zamáčkl slzu, tak když o tomto díle vyprávěl s pohnutím v hlase a chvěla se mu brada... Nikdo už nikdy nepřekoná jeho výkon v této roli a myslím, že se o to už ani nikdo z úcty k jeho dokonalému výkonu nepokusí. ()

Loki_Six 

všechny recenze uživatele

"Hercule Poirot is, for me, much more than the character on the written page. Hercule Poirot, for me, almost is a real person." ()

Petr.Kocfeld 

všechny recenze uživatele

Vynikajici dokument.Hodnotim 90 procenty.Vzpomiky Davida Suchata a maly belgicky detektiv Hercule Poirot.Take je zde zminka o Agathe Christie a projizdka v Orient Expresu.David Suchet je vyborny herec. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Suchet vykládá, že ho vybrali už roku 1989, a to podle vzhledu. S postavou byl 25 let, až do natočení dílu Opona, kdy zemře. Navštívil také Brusel, setkal se se starostou a šéfem policie, navštívil rodný dům Agathy, rozmlouval s jejím vnukem. A seriál ho velmi poznamenal. ()

maoc 

všechny recenze uživatele

Pro fanoušky povinnost. Dává nahlédnout, co obnáší HP universum a pochopí velikost díla, které štáb (a David Suchet samozřejmě) tímto seriálem vytvořil. Jen je nutné vydržet nějaké to chvástání a poplácávání po zádech, ale to je u tohoto typu pořadu očekávané. ()

Reklama

Reklama