Reklama

Reklama

Zabijáci

  • Dánsko Fasandræberne (více)
Trailer 1
Krimi / Mysteriózní / Thriller
Dánsko / Německo / Švédsko, 2014, 119 min (Alternativní 115 min)

Kdo stojí za 20 let starou sérií vražd a znásilnění? Všechny stopy vedou ke skupině studentů prestižní internátní školy, jako pachatel byl však odsouzen místní podivín. Složka s případem se dostává do speciálního kriminálního oddělení Q na stůl detektiva Carla Mørcka (Nikolaj Lie Kaas). Carl a jeho asistent Assad (Fares Fares) okamžitě poznají, že v případu něco nesedí a znovu jej otevřou. Ve složce najdou poznámku o tísňovém volání zoufalé mladé dívky. Ta však zmizela beze stopy. Brzy se ukáže, že Carl a Assad nejsou jediní, kdo se snaží najít dívku, jejíž svědectví by mohlo nepříjemně zasáhnout ty nejvyšší vrstvy uhlazené dánské společnosti. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (402)

classic 

všechny recenze uživatele

Pokračovanie príbehov policajných vyšetrovateľov z oddelenia Q, t.j dvaja sympaťáci Carl a Assad, tentokrát v podtitule Zabijaci, ktorý je ale oveľa lepší ako Žena v klietke, ktorú som videl včera, čo bola vôbec prvá časť. Žena nebola zlá, len niečo tomu chýbalo. Zabijaci to majú. Zlepšilo sa to. Je to pútavejšie. Je to najmä dlhšie. Je to zároveň zaujímavejšie a zamotanejšie. Vystupuje tu viacero postáv. Flashbacky sú perfektné. Chvíľku som sa musel v deji zorientovať, a zrazu som bol v napätí až do konca, uvažoval som nad plným maximálnym hodnotením. Zistil som niečo o týchto dvoch hlavných hrdinoch. Pijú kávu, ktorá im umožňuje naštartovať nový deň, alebo logicky uvažovať. Assad je na nej ozaj závislý. Obaja fajčia ako Turci. Majú novú asistentku, ktorá sa musí ešte chvíľu oťukať, a bude to OK. Film sa zároveň prekrýva s minulosťou, ktorá sa pomaličky odhaľuje, aby sa všetko vysvetlilo, pričom sa to prenáša i do prítomnosti k hlavným protagonistom, kde záporné postavy zainteresované v tom až po uši, týchto svedomie vôbec nežerie, ba naopak, pokračujú v páchaní trestných činov aj práve teraz. Ako som vravel, je to zamotané, príbeh sa orientuje na viacero ohavných trestných činov, ktoré spáchali študenti internátnej školy, ktorí boli ako utrhnutí z reťaze, robili si, čo sa im zachcelo. Začína to mužom, ktorému pred 20. rokmi zabili obidve deti. Taktiež bol poliš, ktorý spácha samovraždu zo zúfalstva, to nakopne Carla, ktorý ho tesne predtým odbil. Má výčitky svedomia, ktoré chce napraviť, pričom sa s Assadom púšťajú do vyšetrovania, ktoré je komplikované, zložité, sú v tom zapletení tí najvyšší, skrátka skorumpovaní hajzli. Zabijaci majú nedostatky, jeden je markantný, nebudem vravieť, uvidíte sami. I napriek tomu som viac spokojnejší ako minule v úvodnom dieli žena v klietke, tvorcovia sa pochlapili a prišli so surovejším príbehom, ktorý ma občas donútil odkrývať zrak, ale berte toto moje tvrdenie s nadhľadom. Ak ste nevideli prvý diel, nepúšťajte sa len tak do pokračovania, lebo neviete s kým máte čo dočinenia, napravte to, pozrite si jednotku, ktorá je slabšia, potom vám vylepší náladu dvojka, ktorá je fenomenálna, takmer dokonalá, len s filmárskymi chybičkami, aspoň jednou veľkou... ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Když jsem před rokem (taky v únoru) viděl s dvojFaresem Případ Nile Hilton, napsal jsem v komentáři, že na svůj původní nápad vyzkoušet ještě ze severských krimi thrillerů alespoň jeden film ze série oddělení Q raději kašlu... Po roce jsem se přemohl, ale jen jsem si potvrdil, že tohle není tvorba pro mě, trápil jsem se dost. Nikolaj Lie Kaas sice herecky v nejedné scéně exceluje a díky němu jsem to zvládl až do konce, ale raději ho mám určitě v komediích a jeho detektiv Carl působí na mě studeně odtažitým dojmem, než abych si k této hlavní postavě vybudoval nějaký vztah. Stejně tak studeně na mě působí celý film. Trvá sice dlouhé 2 hodiny a má kameru s řadou záběrů jakoby z artového filmu, ale nic víc než úplně standardní kriminálku, navrch plnou deprese a brutálních incidentů, po celou dobu nenabídne. Žádný zajímavější pohled na nějaké téma nebo poutavější scény mimo hlavní žánr (až na scénu s mysliveckou komunitou), žádná pro mě zajímavá myšlenka, nějaké odlehčení nebo cokoliv pozitivního. Omlouvám se fanouškům, ale za sebe mám pocit, že je jistým způsobem na světě té deprese, odcizení i brutálních tragedií příliš na to, abych tohle vyhledával v podobně prvoplánovém zpracování i ve filmu. [50%] ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Já tedy rozhodně nemohu sdílet davové přesvědčení, že je tenhle díl lepší než ten první. Sice zde je k vidění několikatero poprsí, nějaké to znásilnění a dokonce i sado praktiky, což jsou velmi atraktivní témata a pro sever ve filmech dosti typická, bohužel mě ale nezaujal celkem fádní děj o záchraně agresivní feťácké kurvě. Taktéž mě příliš nebaví ústřední duo vyšetřovatelů. Naopak se mi dost líbil Pilou Asbæk, který je zkrátka vždy vynikající. Osud všech postav mi byl tak nějak lhostejný a celý můj zážitek byl naprosto chladný a bez emocí. Hvězdičky si zaslouží pouze několik fajn momentů. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybral uživatel kulyk. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Neurazí a ani nějak extra nepřekvapí. Všechno šlape, jak by se na slušnou severskou kriminálku slušelo. Klišé, které mi tak vadilo v předchozím díle, je zhruba poloviční, takže má spokojenost je minimálně o jednu poctivou hvězdu vyšší. Hlavní herecké duo, si mé sympatie stále drží a padoušské osazenstvo mi taky sedlo do noty. Takže, když to tak nějak sesumíruju, je to celkem vydařená podívaná, jejíž vyšetřování se tak trošku protáhlo o pár desítek let. Od šťavnatého začátku, po trošku (pře)pečený konec. Vůbec bych se nedivil, kdyby se za rok, za dva začala natáčet trojka, ale to se nechám nejdřív překvapit. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(50%) Druhý díl této severské série. První film nesoucí název Žena v kleci mě zaujal. Rozhodně bych k tomu něco přidal, ale ty optimální 4* jsem dal. Zato tento díl mě docela zklamal. Je to takový nerovnoměrný počin. V určitých aspektech je snaha, jinde zase naopak něco chybí. Herecké duo je opět skvělé. Znova jsem si užíval Nikolaje Lie Kaase a Farese Farese, jenže to je asi tak jeden z mála pozitiv. Celý děj filmu je tak divně a nezáživně natočen, že jsem se mnohdy nudil. To se mi v prvním snímku rozhodně nestalo. Krom toho finále už bylo úplně o ničem, klasické klišé, svázání obou hl. hrdinů apod. Jako netvrdím, že to bylo vyloženě špatné. Ta dánská atmosféra, chladnokrevnost, pár drsných a mrazivých scén se zde najde – to vše se dá chválit. Navíc já nepatřím ke skupince diváků, kteří neuznávají dlouhé dvouhodinové filmy. Třeba u prvního dílu mi vadilo, že to bylo stopáží tak krátké, zde bych ale zas minuty neubíral, jen bych lépe podal příběh. Jako asi mi to ani moc nesedlo, tolik postav atd. Jenže zde ani moc nefungovali emoce, bylo to takové až moc chladné, což rozhodně asi není chybou, patří to k severským filmovým počinům, ale celkově atmosféra byla u prvního dílu zcela odlišná. Ještě za pozitivní zmínku stojí role sekretářky – ta mi sedla. No, dávám s odřenýma ušima 3*, snad se další dva díly vyvedou lépe. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (8)

  • Režisér Mikkel Nørgaard musel dlho obsadzovať mladých hercov, pretože film obsahuje veľa sexuálnych a násilných scén: "Veľmi dlho som obsadzoval mladých hercov. Koniec koncov, bolo to o tom, že som potreboval ľudí, ktorí by dokázali uniesť násilné scény, ale ktorí boli tiež pripravení objaviť sa v sexuálnych scénach filmu nahí. Bolo nevyhnutné, aby do násilných scén išli „všetko do toho“, aby sa stalo uveriteľným." (Arsenal83)
  • Množstvo exotických zvierat vo filme bolo získaných v Nemecku zo zoologických záhrad. Trvalo to niekoľko mesiacov. (Arsenal83)

Související novinky

Kinokavárna na Rock for People

Kinokavárna na Rock for People

30.06.2015

Oscarové filmy, kultovní české seriály, přehlídku tvorby mladých nadějí českých filmových škol, originální Kinokavárnu s vybraným filmovým menu od Aerofilms a nádavkem diskuze s tvůrci. Festival Rock… (více)

Dánové rozjeli filmové série

Dánové rozjeli filmové série

21.12.2014

Dánská kinematografie platí za velmi kvalitní a úspěšně se prosazuje i v zahraničí. V poslední době se tamní produkce zaměřila i na adaptace domácích úspěšných knižních sérií do filmový podob. Zatím… (více)

Reklama

Reklama