Reklama

Reklama

Případ komisaře Maigreta

  • Francie Maigret et l'affaire Saint-Fiacre (více)
Trailer

Zavolala ho, aby ji ochránil... Na pozvání hraběnky ze Saint-Fiacru se Maigret vrací do míst, kde prožil své dětství. Hraběnka totiž dostala anonymní dopis, který jí oznamuje, že zemře na popeleční středu. Všichni si pamatují na malého Julese, hraběnčina chráněnce, a tak se domluví, že ho raději nebude oslovovat „komisaři", a pokud možno zamlčí jeho profesi. Maigret je přesvědčen, že dokáže paní hraběnku ochránit. Ale nazítří, při ranní mši stará dáma umírá na infarkt. Maigret je přesvědčen, že srdeční příhoda nebyla dílem náhody a začíná vyšetřování. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (53)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Sice dávám 4*, ale přesto si myslím, že tenhle díl je ze všech gabinovek nejlepší. Parádní vraždička, fajn motiv a hlavně ten nebesky krásný, idilický venkov...a kromě výtečného Jeana Gabina jsou výborní i ostatní, postavy a podezřelí jsou také zajímavé charaktery... Atmosféra je krásně depresivní, scénář skvěle napsaný, hudba k tomu parádně pasauje... Saint-Fiacre je prostě jeden z nejlepších případů tohoto francouzského komisaře, a tohle zpracování to jen dokazuje. Škoda, že to není v barvě, to by ta vesnice byla ještě kouzelnější. Viděno v originále. Napětí, gradace, herci, příběh, atmo na výbornou, těsně pod hranicí pěti hvězd. 88%. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Film lze charakterizovat několika málo slovy. Už sám fakt, že v tom hraje Jean Gabin, je zárukou inteligentní kriminálky, i když je to staré. Z kraje natáčení se Jeanu Gabinovi postava komisaře Maigreta vůbec nezamlouvala a odmítal ji dokonce přijmout. Připadala mu málo vtipná, nápaditá a ne moc vynalézavá. Duchovní otec postavy spisovatel Georges Simenon při setkání s ním povídá, Maigreta jsem vlastně vytvářel podle vaší fyziognomie a nevím o nikom jiném lepším, který by splňoval představu této role. A to u Jeana Gabina rozhodlo. Jeho postava Maigreta na filmovém plátně byla pro diváka spojena zejména s jeho charismatickou tváří. ()

Reklama

Pierre 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že druhý díl je i o chlup lepší než první. Případ má rozumnější stopáž, takže se obejde bez hluchých míst a je skutečně čistokrevnou kvalitní detektivkou. Opět má podivné postavy, z nichž snad každá pro mě mohla být vrahem. O to víc mě bavilo grandiózní finále, které je ještě lepší než v jedničce. Takové dopadení viníka, ve kterém do sebe všechno zaklapne mám nejradši. Komisař Jean Gabin Maigret je zkrátka třída, který zde dokáže i donutit zločince, aby se své oběti omluvil.:-))) Spokojenost se zkrátka dostavila. Už se těším na třetí díl. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Případ komisaře Maigreta dokonale naplňuje představu o filmech pro pamětníky a navíc, přestože se jedná o francouzského detektivkáře, naplňuje i představu o klasické britské detektivní škole ve stylu Agathy Christie. Geniální detektiv si sezve podezřelé k jednomu stolu a v konfrontačním finále neomylně odhalí zlosyna. Přesně tohle mě neoslovuje a mám raději moderní kriminální žánr. Jean Gabin je spíš přirozeně charismatický, než že by se do postavy Maigreta hodil, a dovolím si svatokrádežně tvrdit, že v novodobé sérii adaptací Georgese Simenona mně coby Maigret daleko víc sedl Bruno Cremer. Celkový dojem: 60 % za ukázku francouzské filmové školy 50. let. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Maigretovky jsou moje oblébené čtivo a od počátku jsem si nikdy Maigreta nepředstavoval jinak než jako Jeana Gabina. Pátou * jsem ubral, zřejmě nespravedlivě, že už je na filmu těch více jako padesát let znát, a také, že jsem u dialogy nebité konverzačky těžko stíhal číst totilky. Ani za jedno film nemůže. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (7)

  • Maigretův (Jean Gabin) příjezd do Moulins se natáčel na nádraží Vaux-sur-Seine na severozápadě pařížského předměstí. (classic)
  • Natáčelo se od 18. února do 15. dubna 1959. Interiéry se natáčely ve Studios Eclair v Paříži. Exteriérové záběry zámku Saint-Fiacre byly pořízeny v Courquetaine v Seine-et-Marne. Scény ve vstupní hale a na velkém schodišti byly natočeny na zámku Mesnuls v Yvelines, který je dnes památkově chráněn. (classic)

Reklama

Reklama