Reklama

Reklama

Jídlo, s.r.o.

(pořad)
Trailer 1

Obsahy(1)

Pořad Peklo na talíři na Stream.cz si za dobu své existence stačil vybudovat kultovní pověst. Jídlo, s.r.o. ale chceme pojmout trochu jinak. Už nechceme jen o "šmakuládách" mluvit, už nechceme jen číst etikety a rozčilovat se nad nimi. Teď vyrážíme do terénu a chceme se dozvědět všechno o základních potravinách jako je mléko, šunka, pivo, párky, chleba atp. Jak se vlastně vyrábí? Jak se liší výroba "šmakulády" a kvalitního produktu? Je kvalita opravdu o tolik dražší? Půjdeme do největších továren v zemi, které denně vychrlí tuny stejného výrobku, půjdeme i do domácích výroben, kde tradice a kvalita jdou ruku v ruce. Půjdeme se ptát do supermarketů, které produkci domácích výrobců ovlivňují víc, než si lidé myslí. Budeme pátrat po legislativě, která výrobu upravuje. Je dostatečná? Kdo je zodpovědný za mezery nebo nelogičnosti v zákonech, na které doplácí spotřebitel? To všechno chceme zjistit. A pokud možno také změnit. (StreamCZ)

(více)

Recenze (83)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jídlo s.r.o. rozkrývá pozadí výroby určitých potravin (pečiva, šunky, ...), kdy ukazuje na jedné straně velkovýrobu a na druhé straně pečlivou ruční práci. Nečekejte brutální investigativní novinařinu, ale nutno říct, že otevřená rozmluva s ředitelem masokombinátu o tom, co normy umožňují vyrobit, a záleží na tom co si kdo objedná (a tudíž co zákazník nakupuje neboli žádá od svého prodejce;)), to byla věc nevídaná a neslýchaná. A konečně někdo taky vypustil veřejně zprávu o tom, že oni ti Němci nejsou zdaleka takoví frajeři jako se stalo módou tvrdit. Viz "vepřové maso, to v ČR znamená vepřové maso, sval - v Německu to znamená i kůže, chrupavky atd";). Procento masa ve výrobku je sice přínosný údaj, ale měli bychom se podle mě ptát právě na to, co je to za maso... Připravte se ale na to, že když ředitel velkopekárny tvrdí, že všechny chleby jsou kvalitní, nemůžete ho brát vážně. Kdokoliv si kupuje Tesco konzumní chléb a pak občas zavítá do pekárničky koupit si bochník "řemeslného" chleba, musí prostě poznat rozdíl. "Splňuje normu" nerovná se "stojí za to". Ale to není problém pořadu Jídlo s.r.o., ale stavu českého potravinářského byznysu, a náročnosti konzumenta, že?;) BTW comics s Ro-MANem mě baví:) Takže? 80%, jen houšť - snad jen méně "pupíků" a "mazlů"... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ve své době jsem na Jídlo, s.r.o. hrozně rád koukal. Na seriálu se mi hrozně líbilo, jak Roman Vaněk jezdí do všech možných fabrik, továren, ale i rodinných podniků a boří mýty a hoaxy, které se dnes a denně ženou internety. Některé díly rád sleduji i opakovaně, Škoda, že pořad po mnoha dílech skončil. Nicméně uznávám, skončit se má v nejlepším a ať se zase předvedou jiní. Tento pořad mi dodal strašně moc věcných informací o tom, jak se u nás co vyrábí. Některé díly standardně lepší, některé slabší. Celkově ale událost, na kterou jsem se pravidelně těšil. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"50% masa a zbytek je chemické inženýrství." Já mám celkem v oblibě svůj trávící trakt, takže si již dávám pozor na to, co jím proženu. A Roman Vaněk na tom má lví podíl, takže se zájmem sleduju i jeho putování výrobnou dobrot i šmakulád. Chápu, že přitom musí být na výrobce hodný, protože by ho ti další nepustili do výroby. Nicméně vtipné to je, poučné je to taky a mě to baví. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Jsem fakt zklamán, že R.V. přestal dělat Peklo na talíři kvůli TOMUHLE. Peklo bylo užitečný pořad, který mi častokrát poradil, co nakupovat, a mnoha výrobcům bylo určitě trnem v oku. Jídlo s.r.o. je jen neškodné TVŠ (pro mladší ročníky: Televizní Vysílání pro Školy - minidokumentíky pro žáky ZŠ, které vysílala ČST v dopoledních hodinách ve dnech školního vyučování). Podívejte děti, takhle se dělá šunka. Podívejte děti, takhle se dělá chléb. Většinu dílů jsem jen proklikal, je to nuda. A ještě, Martine Krušino, je super, že máš rád Editors, ale cpát A Ton Of Love do každého dílu je nejlepší způsob, jak tu písničku lidem zprotivit. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Ahoj, kamarádi zlatý, dnes se spolu podíváme do firmy Vifon, kde se vyrábí takzvané čínské polívečky, který si moc rádi dáváme do pupíku. Tady vidíte, jak se různé soli dochucují a... ejhle a jsme na konci výroby těhlech mazlíků. Tak, dnes to bylo krátké, kamarádi moji milý, a zítra se podíváme na firmy, které s námi odmítly natáčet. ...Pan Vaněk je svéráz, který je zároveň svěžím větrem českého kulinářství, pohromou šulinů nekalé výroby a očividný milovník dobrého poctivého jídla. Jeho pořad má správný náboj, nenudí a můžu potvrdit, že je i dokonale agitační, jelikož jsem se sám jím nechal několikrát ovlivnit a mnohé výrobky už nekupuji a jiné naopak kupuji. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Satiricky úderné 'Peklo na talíři', jehož štafetu převzalo 'A dost!', vystřídalo naučné putování, které i díky pohodové hudbě jako nechtěný efekt dělá téměř PR českému potravinářskému velkoprůmyslu. Dokumentů na tohle téma natočených spoustu takž hodnotím hlavně za těch pár pro mě nových informací. Štafetu Pekla převzalo 'A Dost!' ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

´´Kamarádi milý zlatý dneska jsem s pro Vás připravil.´´ Bez Romana Vaňka by to na Streamu nebylo ono. Zajímavé nahlédnutí do výroby atd. / Viděné epizody *68.dílů + *12.dílů bonusů / ( Hodnocení: 10/10 ) ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Výborný počin, kterým nám Roman Vaněk dává příležitost nahlédnout do zákulisí velkých i malých továren na potraviny. Jídlo s.r.o. je poutavé a naučné, tudíž není důvod hodnotit méně než pěti hvězdami, kamarádi zlatý, kluci a holky. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Další zajímavý pořad Romana Vaňka ve stylu Pekla na talíři na Streamu. Tentokrát se zabývá výrobním procesem určitých potravin. Například díl o banánech je dobrý. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem díl Kuře – 36denní životní cyklus. Poučné. Čekal jsem viditelné týrání zvířat za účelem větší produktivity a nic. Pobavila mě hláška, že líhnutí nelze uspěchat. Ale doba růstu kuřete je třikrát kratší - 36 dní.Potěšilo mě také, že se kuřata nekrmí antibiotiky a růstovými hormony. 19,5 kuřete na metr čtvereční- možná jsou extrovertně společenská. ()

lillien 

všechny recenze uživatele

S Vaňkem mám trochu problém. Jeho styl komentování mi přijde lehce přepjatý. Když například po věcné informaci, že celozrnná a grahamová mouka je prakticky to samé, pronese: "Tak to je fičák jako prase", přemýšlím, jestli ho třeba příště nezabije konstatování, že soja je luštěnina. Občasné komiksové vložky jsou taky navýsost trapné a dětinské, naštěstí krátké, takže i přesto mě pořad baví. Doporučuju hlavně zvídálkům, kteří rádi sledují a pitvají, co vlastně jedí a jakou cestou si musí potravina projít, než skončí na talíři. Nahlédnutí pod pokličku velkým molochům a pak malým firmám a farmám se mi líbí. A vůbec není na škodu vědět, jak proces výroby a jeho finální kvalitu ovlivňují další faktory, jako požadavky velkoodběratelů, tedy především hyper a super velmoci, díky kterým především žereme sračky. Fandím drobným regionálním podnikatelům, kteří sice těžko mohou konkurovat akčním cenám z letáku kauflandu, ale zato je z jejich práce cítit fortel, zanícení a snaha nešidit zákazníka na kvalitě. Tudíž kvituju s povděkem, že je tento cyklus zviditelní. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

V mých očích stejně dobré a poučné jako peklo na talíři. Roman Vaněk prostě věděl a ví, o čem mluvil a mnohým otevřel oči. Jasně, mnoha firmám taky lezl pěkně na nervy, ale proč žrát šunty a nechat vydělávat zloděje, co šidí a prodávají ochuzené suroviny nebo jen náhražky…Já měl tyto typy pořadu docela rád. Rozhodně lepší než ty některé píčoviny, co se dneska objevují v TV nebo i na tom Streamu… ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý pořad přibližující proces výroby různých pokrmů a podobně. Roman Vaněk to umí podat velmi srozumitelně a zábavně takže si myslím, že spousta lidí se velmi ráda podívá na různé epizody...8/10. ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Další Vaňkova vzdělávací pecka. Vzhledem k tomu, že samozřejmě nikdo nepřizná vlastní vinu ("já nic, já muzikant" třetí díl budiž důkazem), můžeme být rádi aspoň za to, že jsou divákovi ukázány a popsány hlavní problémy a že říďa masokombinátu je sice kapitalista, ale takový, který je s to přihlásit se i k hnusům (a ne jen klenotům) své fabriky. Jen tak dál. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Až na to, že se v každém díle ozývá nebezpečně mockrát slovo "Mazel"(ze kterého už mám husí kůži), tak je to dobrý pořad, který jde ještě více do hloubky oproti těm ostatním co tu již byly s Romanem Vaňkem. .... HODNOCENÍ: 88% (4*) ()

Trainspotter 

všechny recenze uživatele

Školní exkurze jsem měl vždycky rád. Tady je to podobné. Zajímavé je srovnávání jednoho druhu potraviny vyráběné průmyslově a potom v malých výrobnách. Zároveň se bortí některé mýty. Co je ale šílený, tak Vaňkův opravdu sofistikovaný styl: hlášky jako "Ty kráso!", "To si děláte prču/prdel!", "Mazel." atd. fakt zabíjí (ale v negativním slova smyslu). Málem bych zapomněl na "pupíky"! Bez nich by asi ani jediný díl nepustili ven. ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Je to trochu něco jiného než Peklo na talíři. Může to být lepší i horší. Bude záležet jaké témata zvolí. Nic průlomového. Něco mezi 3-4*, ale ten komix mi to zaokrouhluje dolů. V podstatě to ukazuje výrobu nejznámějších produktu pro kameru. Už to nejsou žádné nečestné odhalení, a plno věcí je jen "na kameru". edit: Mám chuť to snížit ještě více. Pan Vaněk se v každém díle všemu diví jak cikán v parlamentu. "Tamhlencto je kamera?? hehehee,, to jsou kamery?? Vždyť to vypadá jak kamera." edit 10.2.16: Nic se nezměnilo, stále to samé, peče s výrobcema, všemu se diví. Témata jsou fajn, ale chce to na ně přitlačit, více rozebrat, a proč to v pekle na talíři byla šmakuláda a nyní to je mlčky OK. ()

Reklama

Reklama