Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmový dokument o Karlu Zemanovi, dobrodruhovi filmového plátna, který bez počítačových efektů dokázal vzít diváky na cestu do pravěku, na Měsíc nebo do hloubek oceánů... „Proč vůbec točím filmy? Hledám Zemi nikoho, ostrov, na který ještě nevstoupila noha filmařova, planetu, na které ještě žádný režisér nevztyčil vlajku objevitele, svět, který existuje jen v pohádkách.“ Karel Zeman... Dobrodruh filmového plátna Karel Zeman patří mezi nejúspěšnější světové filmaře. Jeho film Vynález zkázy se v 50. letech promítal v 70 zemích světa, jen v New Yorku v 96 kinech najednou. Ve studiu ve Zlíně vymýšlel filmové postupy a triky, které kombinoval a stvořil tak přelomová filmová díla. V dobách před digitálními efekty a bez počítačů zavedl diváky po celém světě na cestu do pravěku, na měsíc i pod mořskou hladinu. Ukážeme vám jeho cestu životem. Nahlédneme do kuchyně průkopníka filmových triků. Vyzpovídáme filmaře od Japonska po Ameriku včetně Terryho Gilliama a Tima Burtona. Zjistíme, proč jsou jeho filmy stále živé a v mnohém nepřekonatelné. Se studenty animace zrekonstruujeme tři slavné scény z filmů Karla Zemana. Budeme sledovat, jak se jim to podaří bez použití počítačů a digitální techniky. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (108)

ORIN 

všechny recenze uživatele

Povedený dokument, jehož přidaná hodnota tkví v tom, že máme možnost se podívat pod pokličku. Je dobré, že se dokument zbytečně nezabývá osobním životem Karla Zemana a cílí na to, co Zeman uměl nejlépe – točit trikové filmy. Trochu navíc se jeví četné pasáže, kdy studenti animované tvorby zkouší Zemanovy triky v reálu a dochází k tomu, co bylo od začátku zřejmé: že to byla všechno ruční práce a velká dřina, že to bylo obdivuhodně promyšlené a v mnoha případech tak jednoduché, až to bylo geniální. A taky, že se Zeman a další jeho souputníci zaslouží velký respekt v porovnání s tím, jakou námahu stojí vytvoření speciálních efektů dnes. A hodně pobavil Tim Burton, který v podstatě nic neřekl. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Veľmi vydarený profil tvorcu, chytrý, objektívny, s výpoveďami významných osobností svetového filmu, plný informácii, či už čo sa týka jeho trikových postupov, alebo historického kontextu. Na mňa je tu ale Zeman trošku moc idealizovaný a málo riešený ako osobnosť - jeho tvorba akoby bola zaujímavejšia, než on ako človek (Pavel Juráček, v tomto filme nepochopiteľne nespomenutý pri kapitole o Novej Vlne, o ňom píše vo svojich denníkoch ako o praktickom, no nudnom, naivnom a insitnom vykrádačovi bez názoru - vieme však, že Pavel Juráček nepísal pozitívne takmer o nikom). Vo výsledku to však chuť nepokazí a film takisto obsahuje príjemnú linku so súčasným napodobňovaním Zemanových trikov - a to s jeho starými detskými hercami. 4,5* a poctivá práca. ()

Reklama

Bakllazaan 

všechny recenze uživatele

Napad se studenty, kteri rekonstruuji Zemanovy napady, je vitany osvezeni. Jinak bych ozelel sestrihy behind the scenes se Zemanem, ktere kazdy fanda uz videl na youtube. Neco blizsiho o Zemanove premysleni a o jeho zivote mi tam chybelo. Take se clovek nedozvi, kdo jsou ty mluvici hlavy, coz je u dokumentu slusny fail. ()

M.Macho 

všechny recenze uživatele

Ve vztahu ke Zlínu (i vzhledem k věku asi) si myslím, že město je naprosto samozřejmou součástí vnímání díla Karla Zemana a jeho fantaskních světů; dokonalosti s jakou se nebál vedle sebe postavit největší herecká esa kvůli několika málo - přesto úchvatným replikám. Dokument otevírá všechno, co na Zemanových filmech zbožňuju od svých tří. Koneckonců Fryštáckou přehradu jsem si oblíbil jenom díky tomu, že tam natáčel Cestu do pravěku. Když k tomu připočtu nadšené ódy brunátného Terryho Gilliama - má to kouzlo ještě o něco víc. Navíc z toho celého vystupuje povzdech, že takový druh filmů; tedy fantaskní nádhery tady dlouho nikdo neudělal a jestli vůbec udělá. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Asi jsem trochu neznaboh, ale mě prostě krom Cesty do pravěku a (dejmetomu)Vynálezu zkázy Zeman nikdy zásadněji neoslovil a spíš mám respekt k jeho trikovému řemeslu než filmům samotným. Proto trošku odmítám uchcávat z téhle glorifikace, která se nám snaží namluvit, že Jméno a filmy Karla Zemana zásadně změnili světový film a dodnes jsou ve světě snad známější než u nás.... Z vyslýchaných osobností zde většinou trochu kostrbatě a zdlouhavě lezou dost banální a zřejmé věci a z mého pohledu ani experiment s mladými filmaři nepřinesl žádný závažnější poznatek. Gilliam –jako tahák dokumentu- své nadšení přecejen kapku přehrává. Jakože, věřím, že kdysi některé ty filmy viděl a líbili se mu, ale tady to skoro vyznívá, že by bez Zemanova vlivu nikdy nic nenatočil. Pozér Burton, který blábolí trochu z cesty (jakoby vlastně nevěděl o kom je řeč, ale dělal, že přesně ví a rád něco poví) to už je kapitolka sama pro sebe.... K Zemanovi respekt, Je to fajn osobitá filmařina, řemeslo v malíku a přeju mu, že jeho filmy nezestárly tak jako mnoho jejich vrstevníků, ale tenhle dokument jako celek na mě působil místy dost vlezdoprdelkovsky. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • Nejlepší poklonu skládá Zemanovi další režisér Terry Gilliam: „Budu se muset na jeho filmy podívat znovu, abych zjistil, co všechno jsem od něj vlastně ukradl. Mám pocit, že od něj čerpám neustále." (polson)
  • K myšlence natočit celovečerní dokument o českém filmovém mágovi přivedla Ondřeje Beránka shoda náhod. Před dvěma lety se podílel na otevření Muzea Karla Zemana u Karlova mostu. Zemanova dcera Ludmila tehdy poskytla mnoho materiálů, které autory muzea inspirovaly k natočení snímku mapujícího celoživotní dílo Karla Zemana. "Protože to byl geniální člověk a na světový úspěch jeho filmů se trošku pozapomnělo, chtěli jsme jej připomenout a ukázat Čechům, že máme být na koho hrdí," sdělil své pohnutky Ondřej Beránek.
    Film byl poté společně se snímkem Vynález zkázy (2015) uveden na světové výstavě Expo v Miláně. (Zdroj: zpravy.ihned.cz)
    (polson)

Související novinky

14. ročník Duhové kuličky ocenil Gangster Ku

14. ročník Duhové kuličky ocenil Gangster Ku

02.06.2016

Ve dnech 30. a 31. května, obohatila program Zlín Film Festivalu 14. ročník konference o filmovém marketingu Duhová kulička. V rámci konference byla také oceněna nejlepší marketingová kampaň k filmu… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno