Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmový dokument o Karlu Zemanovi, dobrodruhovi filmového plátna, který bez počítačových efektů dokázal vzít diváky na cestu do pravěku, na Měsíc nebo do hloubek oceánů... „Proč vůbec točím filmy? Hledám Zemi nikoho, ostrov, na který ještě nevstoupila noha filmařova, planetu, na které ještě žádný režisér nevztyčil vlajku objevitele, svět, který existuje jen v pohádkách.“ Karel Zeman... Dobrodruh filmového plátna Karel Zeman patří mezi nejúspěšnější světové filmaře. Jeho film Vynález zkázy se v 50. letech promítal v 70 zemích světa, jen v New Yorku v 96 kinech najednou. Ve studiu ve Zlíně vymýšlel filmové postupy a triky, které kombinoval a stvořil tak přelomová filmová díla. V dobách před digitálními efekty a bez počítačů zavedl diváky po celém světě na cestu do pravěku, na měsíc i pod mořskou hladinu. Ukážeme vám jeho cestu životem. Nahlédneme do kuchyně průkopníka filmových triků. Vyzpovídáme filmaře od Japonska po Ameriku včetně Terryho Gilliama a Tima Burtona. Zjistíme, proč jsou jeho filmy stále živé a v mnohém nepřekonatelné. Se studenty animace zrekonstruujeme tři slavné scény z filmů Karla Zemana. Budeme sledovat, jak se jim to podaří bez použití počítačů a digitální techniky. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (108)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý dokument o pravděpodobně nejlepším českém režisérovi všech dob, který se narodil v sousední vesnici. Ten chlap je prostě génius a jeho příběh i to, jak to všechno vyráběl, prostě stojí za pozornost. Projevy některých mluvicích hlav byly sice lehce nesnesitelné, ale zase na druhou stranu je tam Terry Gilliam, a je tam hodně! Ovšem třeba Tim Burton je tam absolutně zbytečně a to je veliká škoda. A Spielberg tam není vůbec, ale holt člověk nemůže mít všechno. Rozhodně doporučuji, tohle stojí za vysokou pozornost, a to i v případě, že jste hanbáři, a Zemanovy filmy neznáte nebo se vám nelíbí. 90%. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Důstojný hold našemu mistrovi fantazie. Dokument zjevně nechtěl (a nemohl) obsáhnout vše, a tak se soustředí hlavně na Zemanovu lásku k vyprávění příběhů a na lásku diváků i kolegů k jeho dílu. Terrymu Gilliamovi jsem jeho nadšení věřil beze zbytku, Timu Burtonovi už tolik ne - ne snad, že bych o něm pochyboval (třeba v Batmanovi je jedna scéna, ve které je hlavní hrdina klasicky animovaný a je to typicky zemanovské), ale spíše kvůli tomu, že jeho tři čtyři stručné věty jsou vystřižené z pořadu Na plovárně a skoro nic neřeknou. Naopak úplně bych oželel nezajímavého Kamila Filu a jeho prostor bych věnoval přímo Karlu Zemanovi, který toho snad mohl ze záznamu říct více než závěrečnou větu. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Pekny a hlavne zajimavy dokument o praci naseho nejslavnejsiho rezisera (spolecne s Formanem). Je s podivem, kolik lidi u nas dodnes nezna jmeno Karel Zeman, neskutecni kulturni ignoranti... Osobne mam nejradeji dokumenty, ktere podstatnou cast venuji soukromi dane osobnosti. Zde to je spise o remesle a jiste pocte znamych svetovych osobnosti. Skoda, ze tvurci nepouzili vice zaberu a mluveneho slova samotneho Zemana a nechali si to az na uplny zaver filmu. Zajimava je i prace studentu, kteri se snazi o kopie puvodnich filmovych del a setkani se tremi hlavnimi postavami z filmu Cesta do praveku. Mozna slo tedy cely dokument pojat jinak, presto zustavam spokojeny. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Tohle rozhodně není na pět hvězd, ale rovnou za celé nebe zářících sluncí. Člověk jak má rád jeho filmy, jeho neskutečnou pracovitost a vůli, se kterou dokázal natočit tolik překrásných snímků, tak se zcela a jednoznačně ponořil do stodvou minut dokumentárního filmu jenom o něm. Dojemné bylo nejen to, jak své filmy točil, s čím si musel tehdy vystačit, ale i vypravování žijících spolupracovníků o tom, jak to tehdy celé vznikalo. Všichni se všechno učili za pochodu a pomáhali si svými nápady ze svých občanských profesí, jak se jen dalo. Co mě rovněž dojalo, byla oslava jeho práce velkou spoustou současných, významných režisérů a umělců z celého světa, pro nějž byl a je inspirací a ze kterého čerpají nápady do svých filmů. Cítila jsem z toho všeho až posvátně silnou pokoru a úctu k jeho osobě a k dílu, které vytvořil. O to víc je mi líto, že měl tu smůlu a žil u nás, v komunistickém Československu, kde mu, jako i jiným významným osobnostem, znemožnili další práci a oproti tomu, jak by jinde mohl být stavěn na piedestal a sázen do zlata, tak u nás si ho nevážili. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Filmy Karla Zemana stále obdivujem. I keď nie všetky. S dokumentom o ňom a jeho diele som mimoriadne spokojný. Tušil som, že za rozpohybovanými ploškami a figúrkami sa skrýva obrovská, pipľavá práca štábu odborníkov. Tí bez počítačov a so skromným rozpočtom vytvorili pod vedením trikového mága diela, nad ktorými v dobe ich vzniku žasli diváci na celom svete a dokážu zaujať aj súčasného diváka. Karel Zeman do nich vkladal nápady, tvorivosť, kus svojej estetiky a osobitného videnia. A v tomto filme som mal možnosť nahliadnuť aj do vtedajšej trikovej kuchyne bez toho, aby som mal ten nepríjemný pocit, keď kúzelníci prezrádzajú svoje kúzla. A keď niekto mudruje, že je zbytočné sa Zemanom a jeho dielom zaoberať, pripomína mi to nadšených chudáčkov neomylne tvrdiacich, že plasty vytlačia z používania klasické materiály. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • Životopisný dokument o jednom z velikánů světové kinematografie Filmový dobrodruh Karel Zeman byl představen ve světové premiéře v Karlových Varech v roce 2015. (polson)

Související novinky

14. ročník Duhové kuličky ocenil Gangster Ku

14. ročník Duhové kuličky ocenil Gangster Ku

02.06.2016

Ve dnech 30. a 31. května, obohatila program Zlín Film Festivalu 14. ročník konference o filmovém marketingu Duhová kulička. V rámci konference byla také oceněna nejlepší marketingová kampaň k filmu… (více)

Reklama

Reklama