Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmový dokument o Karlu Zemanovi, dobrodruhovi filmového plátna, který bez počítačových efektů dokázal vzít diváky na cestu do pravěku, na Měsíc nebo do hloubek oceánů... „Proč vůbec točím filmy? Hledám Zemi nikoho, ostrov, na který ještě nevstoupila noha filmařova, planetu, na které ještě žádný režisér nevztyčil vlajku objevitele, svět, který existuje jen v pohádkách.“ Karel Zeman... Dobrodruh filmového plátna Karel Zeman patří mezi nejúspěšnější světové filmaře. Jeho film Vynález zkázy se v 50. letech promítal v 70 zemích světa, jen v New Yorku v 96 kinech najednou. Ve studiu ve Zlíně vymýšlel filmové postupy a triky, které kombinoval a stvořil tak přelomová filmová díla. V dobách před digitálními efekty a bez počítačů zavedl diváky po celém světě na cestu do pravěku, na měsíc i pod mořskou hladinu. Ukážeme vám jeho cestu životem. Nahlédneme do kuchyně průkopníka filmových triků. Vyzpovídáme filmaře od Japonska po Ameriku včetně Terryho Gilliama a Tima Burtona. Zjistíme, proč jsou jeho filmy stále živé a v mnohém nepřekonatelné. Se studenty animace zrekonstruujeme tři slavné scény z filmů Karla Zemana. Budeme sledovat, jak se jim to podaří bez použití počítačů a digitální techniky. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (108)

tahit 

všechny recenze uživatele

Dívám-li se dnes na některé z jeho filmů, dýchá na mě kouzlo plné krásných dobrodružství. Uměl pěkně zpopularizovat poetickou metodou verneovský svět. Někdy mám pocit, že pro tentokrát čas jakoby jeho filmům naopak kvalitu přidal. Díky jeho představivosti a nevyčerpatelné tvůrčí fantasii přibylo do fondu světové kinematografie několik nezapomenutelných filmů. Zcela zjednodušeně z tohoto pohledu je jasné, že režisér a animátor Karel Zeman pro mě znamená jakési filmové slunce mého dětství. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Narodil jsem se v roce 1989 a i přesto i pro mě Karel Zeman vytvořil dětství plné zážitků, na které nikdy nezapomenu. Kdykoliv v televizi běžel film Karla Zemana, okamžitě jsem k ní běžel a bez jakéhokoliv hlesnutí jsem před ní dřepnul a s otevřenou držkou čuměl až do momentu, než se objevil velkej titulek s nápisem Konec. Mám nesmírnou radost, že takový režisér, jako je Karel Zeman, se dočkal takového krásného dokumentu, kde mu skládají hold nejenom Češi, ale i světově uznávaní tvůrci jako jsou Tim Burton nebo Terry Gilliam. Ještě větší radost mám, že právě tato postava české kinematografie má krásné muzeum na Kampě, které už stihli navštívit takové persóny světového filmu jako jsou Steven Spielberg nebo Gwyneth Paltrow. Máme obrovské štěstí, že se v naší zemi narodil člověk, který chtěl točit filmy pro děti a rozšířit tak jejich fantazii. V jakémkoliv věku, době, ale i režimu. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Takmer kompletné predstavenie tvorby českého filmového génia. A to nielen od teoretikov, ale od jeho filmových kolegov a známych mien filmu z celého sveta. Zaujímavý bol aj nápad s mladými filmármi si vyskúšať spôsob tvorby trikov prostriedkami Karola Zemana a zreplikovať niektoré z nich. Dokument ako má byť. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Zpracování bylo tak trochu rozkouskované, proto nedávám plných 5*, ale stejně jako mladí nahlédli do kuchyně Karla Zemana tím, že vyzkoušeli jeho postupy a zažili radost z výsledků své snahy, tak i mně velmi pomohlo, že jsem se seznámila s tím, jak Karel Zeman tvořil své filmy, jak přepečlivě si připravoval každičký jednotlivý trik ve svých filmech, jak precizně pracoval a jaký smysl pro detail měl. Řekla bych, že měl "filmové oči", vždyť používá čistě filmové prostředky a s jakou bravurou! Tento skromný člověk byl skutečně Pan Režisér! ()

CiTrus007 

všechny recenze uživatele

Dokument věrně přibližuje život i dílo legendárního filmaře a animátora prostřednictvím rozhovorů s jeho nejbližšími, ukázek jeho tvorby, historických záběrů z natáčení a soudobou demonstrací technik trikového filmu. Pozitivisticky tónované vyprávění mi celkově přišlo lehké, laskavé a jen místy až příliš čecháčkovské. 8/10 [KVIFF 2015] ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • Životopisný dokument o jednom z velikánů světové kinematografie Filmový dobrodruh Karel Zeman byl představen ve světové premiéře v Karlových Varech v roce 2015. (polson)
  • "Na počátku celého projektu byla spolupráce České televize při vzniku Muzea Karla Zemana v Praze, která se rozvinula v mezinárodní projekt, " vzpomíná dramaturg České televize Martin Polák a upřesňuje: „Zkoumali jsme filmové archívy a získali několik hodin ojedinělého filmového materiálu, jehož ukázky dávají divákovi možnost nahlédnout do zákulisí Zemanovy tvorby." (polson)

Související novinky

14. ročník Duhové kuličky ocenil Gangster Ku

14. ročník Duhové kuličky ocenil Gangster Ku

02.06.2016

Ve dnech 30. a 31. května, obohatila program Zlín Film Festivalu 14. ročník konference o filmovém marketingu Duhová kulička. V rámci konference byla také oceněna nejlepší marketingová kampaň k filmu… (více)

Reklama

Reklama