Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmový dokument o Karlu Zemanovi, dobrodruhovi filmového plátna, který bez počítačových efektů dokázal vzít diváky na cestu do pravěku, na Měsíc nebo do hloubek oceánů... „Proč vůbec točím filmy? Hledám Zemi nikoho, ostrov, na který ještě nevstoupila noha filmařova, planetu, na které ještě žádný režisér nevztyčil vlajku objevitele, svět, který existuje jen v pohádkách.“ Karel Zeman... Dobrodruh filmového plátna Karel Zeman patří mezi nejúspěšnější světové filmaře. Jeho film Vynález zkázy se v 50. letech promítal v 70 zemích světa, jen v New Yorku v 96 kinech najednou. Ve studiu ve Zlíně vymýšlel filmové postupy a triky, které kombinoval a stvořil tak přelomová filmová díla. V dobách před digitálními efekty a bez počítačů zavedl diváky po celém světě na cestu do pravěku, na měsíc i pod mořskou hladinu. Ukážeme vám jeho cestu životem. Nahlédneme do kuchyně průkopníka filmových triků. Vyzpovídáme filmaře od Japonska po Ameriku včetně Terryho Gilliama a Tima Burtona. Zjistíme, proč jsou jeho filmy stále živé a v mnohém nepřekonatelné. Se studenty animace zrekonstruujeme tři slavné scény z filmů Karla Zemana. Budeme sledovat, jak se jim to podaří bez použití počítačů a digitální techniky. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (108)

tahit 

všechny recenze uživatele

Dívám-li se dnes na některé z jeho filmů, dýchá na mě kouzlo plné krásných dobrodružství. Uměl pěkně zpopularizovat poetickou metodou verneovský svět. Někdy mám pocit, že pro tentokrát čas jakoby jeho filmům naopak kvalitu přidal. Díky jeho představivosti a nevyčerpatelné tvůrčí fantasii přibylo do fondu světové kinematografie několik nezapomenutelných filmů. Zcela zjednodušeně z tohoto pohledu je jasné, že režisér a animátor Karel Zeman pro mě znamená jakési filmové slunce mého dětství. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Karel Zeman je jistě tvůrcem, který si dokument zaslouží. A nejspíš i mnohem víc. Jeho umění totiž skutečně převyšuje o třídu jeho současníky. Uspěl na poli z nejtěžších, totiž filmech pro děti. A není to jen atribut klukovského dobrodružství, ale i skvosty jako Krabat ( vlastně trochu protiúkol ) nebo JaM s jejich zvláštní atmosférou, která se nesmazatelně otiskla do mé dětské duše. A nebledne nijak výrazně ani po x letech. Snad mi chybělo víc informací z mistrova osobního života a jeho vlastních archivních promluv ( ovšem nevím jestli jsou k dispozici ). Zaujal mě detail, že si rozkresloval scénáře a nemohl jsem si je vzpomenout na F.Vláčila... Snad to není poslední dokument o KZ a vytěží se ještě víc, dokud žijí ještě pamětníci! P.S. Doufám, že vznikne i pořádný dokument o mistru jiného řemesla, který je také zmíněn. Filmová hudba Zdeňka Lišky, toť pokroutka pro nejedno ucho filmového labužníka! ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Zlínská pýcha. Pokaždé jiná, ale přitom stále osobitá. Studnice tvořivosti a nespoutané fantazie, která skromnost podmínek obrátila ve svou výhodu. Trik i speciální efekt mají společné, že jsou podvodem na diváka, jenže když je to první v rukou filmařského barona von Münchhausena, stává se iluze půvabným kouzlem a autentičnost relativním pojmem.. Vsuvky se snahou napodobit konkrétní scény v současnosti vedly k jistému rozmělnění, ale možná to bylo nakonec dobře. Po té sérii poklon neskončilo mé dmutí puknutím.. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Veľmi vydarený profil tvorcu, chytrý, objektívny, s výpoveďami významných osobností svetového filmu, plný informácii, či už čo sa týka jeho trikových postupov, alebo historického kontextu. Na mňa je tu ale Zeman trošku moc idealizovaný a málo riešený ako osobnosť - jeho tvorba akoby bola zaujímavejšia, než on ako človek (Pavel Juráček, v tomto filme nepochopiteľne nespomenutý pri kapitole o Novej Vlne, o ňom píše vo svojich denníkoch ako o praktickom, no nudnom, naivnom a insitnom vykrádačovi bez názoru - vieme však, že Pavel Juráček nepísal pozitívne takmer o nikom). Vo výsledku to však chuť nepokazí a film takisto obsahuje príjemnú linku so súčasným napodobňovaním Zemanových trikov - a to s jeho starými detskými hercami. 4,5* a poctivá práca. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Důstojný hold našemu mistrovi fantazie. Dokument zjevně nechtěl (a nemohl) obsáhnout vše, a tak se soustředí hlavně na Zemanovu lásku k vyprávění příběhů a na lásku diváků i kolegů k jeho dílu. Terrymu Gilliamovi jsem jeho nadšení věřil beze zbytku, Timu Burtonovi už tolik ne - ne snad, že bych o něm pochyboval (třeba v Batmanovi je jedna scéna, ve které je hlavní hrdina klasicky animovaný a je to typicky zemanovské), ale spíše kvůli tomu, že jeho tři čtyři stručné věty jsou vystřižené z pořadu Na plovárně a skoro nic neřeknou. Naopak úplně bych oželel nezajímavého Kamila Filu a jeho prostor bych věnoval přímo Karlu Zemanovi, který toho snad mohl ze záznamu říct více než závěrečnou větu. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • Životopisný dokument o jednom z velikánů světové kinematografie Filmový dobrodruh Karel Zeman byl představen ve světové premiéře v Karlových Varech v roce 2015. (polson)

Související novinky

14. ročník Duhové kuličky ocenil Gangster Ku

14. ročník Duhové kuličky ocenil Gangster Ku

02.06.2016

Ve dnech 30. a 31. května, obohatila program Zlín Film Festivalu 14. ročník konference o filmovém marketingu Duhová kulička. V rámci konference byla také oceněna nejlepší marketingová kampaň k filmu… (více)

Reklama

Reklama