Reklama

Reklama

Vražda na Nilu

  • Československo Smrt na Nilu (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jedna loď, několik vražd, mrtvola, několik podezřelých a jeden geniální detektiv. Hercule Poirot chce prožít příjemnou dovolenou na luxusní lodi Karnak, která se plaví po Nilu. Pokojný výlet se však změní v drama, když někdo zavraždí bohatou Linnet Ridgeway-Doylovou. Pachatelem může být jen některý z cestujících! Ale kdo? (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (228)

topi 

všechny recenze uživatele

Stará dobrá Agáta. Její detektivky nestárnou, jsou vtipné a chytré. Smrt na Nilu je klasika, kterou John Guillermin na filmové plátno převedl bezvadně a obsadil parádní hereckou extra třídou. A ty nádherný ženský, Mia Farrow, Jane Birkin, Lois Chiles, Olivia Hussey, radost pohledět. Peter Ustinov se role Hercula Poirota zhostil úctyhodně. Český kinodabing opět luxusní a prvotřídní výsledek - Čestmír Řanda, Blanka Bohdanová, Jana Dítětová, Eduard Cupák, Ladislav Mrkvička, Helena Štáchová, Petr Haničinec, Jiří Holý, Stanislav Fišer, Soňa Dvořáková, Dana Syslová, Alena Kreuzmannová, Táňa Fischerová, Jiří Novotný. Dokonalost. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Zkušeně zrežírované a hvězdně obsazené (podobně jako Lumetova Vražda v Orient Expressu, na kterou se v závěru filmu přímo odkazuje) s vtipně napsanými dialogy, mrtvoly se začnou od půlky utěšeně hromadit a koho by neuspokojilo řešení zápletky (pachatele lze docela snadno odhalit i bez znalosti předlohy či čekání na závěrečné Poirotovo shrnutí), může se v první polovině kochat kamerou J.Cardiffa a krásně nasnímanými egyptskými pamětihodnostmi. ()

Reklama

campix 

všechny recenze uživatele

Knižně se mi Smrt na Nilu líbila téměř srovnatelně jako nejslavnější dílo Agathy Christie Vražda v Orient Expressu. Bohužel filmové zpracování mě absolutně nenadchlo. První hodina filmu je úplně zbytečná. Ta se mohla zkrátit tak na 20 min a pak se mohl nechat prostor pro další poměrně zajímavější dění a nemuseli se vynechávat postavy ani druhotné dějové linie. Sice chápu, že je těžké vměstnat takovou to knihu do dvouhodinového filmu, ale já bych na to prostě šel jinak. Takhle první hodinka úplně zabije celý film. Spíš jsem si připadal, jako že sleduji nějakou levnou nenáročnou komedii. Jakmile se ovšem stane vražda,tak děj nabírá grády. Chápu, že tolik postav nešlo, ale přinejmenším pan Richetti nebo strojvůdce mi připadali jako zajímavé postavy, které nemusely být potlačeny. Zároveň jsem také věděl jak film dopadne, takže u mě odpadala taková ta atraktivnost. Závěrem bych řekl, že Smrt na Nilu není špatná detektivka, to vůbec ne a také Ustinov pojal Hercula Poirota trošku jinak než Finney (méně groteskně) a to je správný krok. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Jedno je isté, a to, že prachatú Linnet Doyle - nenávideli viacerí na ľodi, ktorá sa plavila po rieke Níl, ale kto ju úkladne zavraždil ? Áno, nachádzajú sa tu ľudia, ktorí ju zrovna nemajú príliš v láske, majú s ňou nevyriadené účty, de - facto, sama si o to koleduje, ale to ešte neznamená, že jej teraz priložím revolver k hlave a stlačím spúšť. Páchateľ / lia má / jú smolu, lebo sa práve, belgický detektív, Hercule Poirot, tu objaví, on sa tu nevykryštalizoval, len si chcel oddýchnuť, zrelaxovať, načerpať nové sily, namiesto toho, bude mať plné ruky práce, kde mu bude pomáhať plukovník, ktorý ho zachráni aj pred úštipačnou kobrou, a ďalšími pasažiermi na palube, prekrásnej ľodi, ktorá za nič, prakticky nemôže. Fakt, brilantný film, ktorý ma ihneď nenadchol, trochu som sa obával prílišnej dĺžky, 2 hodiny a 20 minút, sa mi zdalo akosi veľa na detektívku, ale nepociťoval som nudu, od prvej vraždy, naberá fantastické obrátky, vrážd bude pribúdať, ako húb po daždi, ale to ešte nie je všetko, prichádza do úvahy, vynikajúci ZVRAT, ktorý si ma získal. Rozmýšľal som, ako sa veci vlastne majú, a neprišiel som na to, ba, nechal som sa odrbať, až tak mi to nevadí. Nečakal som takúto krasojazdu od režiséra - Guillermina, ktorý ma naštval Sklenenným Peklom, a ani , že Peter Ustinov zo Spartacusa, Stanleyho Kubricka, bude takýto šikovný detektív, vôbec vidieť množstvo výborných hercov, Bette David, David Niven, či Mia Farrow, Maggie Smith, Angela Lansbury, je prospešné, perfektné obsadenie, kde sa každý dostane na radu. Kvaitné spracovanie látky, podľa nápadu Agaty Christie. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Inteligentní detektivka šmrncnutá Shakespearovskou tragédií. Mnoho lidí kritizuje pomalý rozjezd a vláčné tempo - já jej naopak považuji za velký klad. Je zde dostatek času pro seznámení s postavami a zároveň pro vykreslení atmosféry. Poirotovo (a Raceovo, abych na něho nezapomněl) vyšetřování a dedukce působí tím pádem logičtěji a uvěřitelněji. Herecké obsazení plné hvězdných jmen snad ani nemůže zklamat, když ještě vezmu v potaz, že každý má co hrát. Navíc jistě mile potěší hojný výskyt půvabných hereček, z nichž mě nejvíc dostala femme fatale Lois Chiles. 90%. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (31)

  • Producent John Brabourne povedal, že počas pobytu v Egypte neboli k dispozícii žiadne telefóny. Komunikovať museli cez sieť Telex. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

30.09.2018

Filmová adaptace klasiky Agathy Christie Vražda v Orient expresu v loňském roce vydělala 352 milionů dolarů a potěšila jak diváky, tak kritiky – zaslouženě se tak dočká pokračování. Snímek s názvem… (více)

Reklama

Reklama