Reklama

Reklama

X-Men 2

  • USA X-Men 2 (více)
Trailer

Obsahy(1)

X-Meni. Narodili se s jedinečnou genetickou mutací, která jim umožňuje vládnout nadpřirozenými schopnostmi. Pod vlivem profesora Charlese Xaviera (Patrick Stewart) slouží lidstvu. Chrání svět. Ten jim však nedůvěřuje a bojí se jich. Po nesmyslném pokusu o atentát na prezidenta Spojených států, který údajně spáchal neznámý mutant, se veřejnost dovolává zákona, který má mutanty dostat pod kontrolu. V čele militantně anti-mutantniho hnuti stojí armádní velitel a vědec William Stryker (Brian Cox), o němž se tvrdí, že na mutantech prováděl pokusy. Mutanty nenávidí a hodlá je totálně zlikvidovat. Když zjistí, že jeho vlastní syn je mutant, bez milosti ho zabije. Stryker měl v minulosti co do činění také s Wolverinem (Hugh Jackman) a zná tajemství jeho minulosti. Když Wolverine pátrá po svém původu, uvede Stryker do pohybu svůj anti-mutantní program. Jsou však i mutanti, kteří se proti lidské civilizaci postavili. Jeden z nich, Magento (Ian McKellen), právě unikl z vězení. Je nepřítelem X-Menů. V situaci, kdy se všichni mutanti stali štvanci, navrhne X-Menům spojenectví proti společnému nepříteli - Strykerovi. X-Meni i jejich spojenci se spolu vydávají na nejnebezpečnější misi v životě... Režisér Bryan Singer natočil tentokrát víc než tradiční pokračování. Ponořil se hlouběji do mytologie X-Menů, do jejich schopností a vztahů. Vedle již známých postav se na pozici dobra přidává atletický Nightcrawler a zlo posiluje - nejen svými diamantovými drápy - Deathstrike. Ve filmu se tak představuje nová generace X-Menů. Patrick Stewart se vrátil do role profesora Charlese Xaviera, světově uznávaného telepata. I promodralá metamorfická Mystique (Rebecca Romijn-Stamos - viděli jsme ji jako Femme Fatale ve stejnojmenném filmu) předvede své svody. Větší prostor má také postava Storm (oscarová Halle Berry), která prochází vývojovými změnami. Režisér Bryan Singer po natáčení druhého dílu X-Menů prohlásil: Točit první X-Meny byla úžasná zkušenost a divácká reakce byla mimořádně příznivá. Ale po natočení filmu X-Men 2 mi natáčení prvního dílu připadá skoro jen jako úvod. Kultovní záležitost, natočená, jak je to v poslední době velice časté, podle komiksu, má všechny předpoklady upoutat diváky vizuálně i napínavým dějem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (746)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V rámci komiksových adaptací jde určitě o tu zdařilejší část, nicméně, jak už napsal Matty, jde o běžné komerční zboží, které mě o bůhvíjakých kvalitách nepřesvědčilo. Singerovi se musí přiznat, že jím režírované první dva díly mají větší ambice a snaží se o určitou myšlenkovou hloubku přinejmenším ve svém žánru než např. ryze popkornový teenagerský Hoodův Wolverine. Jedničce jsem sice dal 4*, ale přiznávám, že jsem nikdy nebyl fanouškem podobných mainstreamových komiksů o superhrdinech a mutantech. Tenhle druh pohádek pro odrostlejší mě zkrátka už unavuje. Po herecké stránce solidní a režii se nedá upřít vysoká profesionalita, ale scénář mi přišel tak nějak ukecaný a rozplizlý. Celkový dojem: 60 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"MOHL BYS NEBÝT MUTANT?" Podobně jako u Raimiho Spider-manů a Nolanových Batmanů je i dvojka X-men režijně suverénější, akčnější a celkově zábavnější než jednička. Scénář je psychologičtější, fatálnější a dynamičtější a úvodní Nightcrawlerův pokus o atentát na prezidenta i Magnetův útěk z plastového vězení prostě parádní. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Muselo být od začátku zřejmé, že trumfnout první díl nebude snadné. Elegantně představil hodné i zlé z marvelovské galerie. První dva díly série nicméně jasně ukázaly, že angažovat Bryana Singera bylo velmi dobrým tahem. Samozřejmě potěšil nespočtem triků, ale na nich jeho dítka rozhodně nestojí. Sází na vztahovou a psychologickou linii příběhu, těší fanoušky comicsu i diváky, kteří úplně netouží po postavách, které ovládají magnetické pole, z očí jim vyzařuje ničivý paprsek nebo mají na rukou vysunovací břitvy. Boj za svobodu nicméně pokračuje, na řadu se znovu dostává láska i střípkovitá minulost. Je to sice svižná zábava, která má hlavně vydělat dolary, ale zároveň i zajímavý svět s netriviálními pravidly. Sice neskáču tři metry vysoko, nicméně výsledek je znovu výpravný, stylový, dynamický i příjemně staromódní. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Vynikající. X-MEN 2 jsou bezpochyby lepší než jednička a možná vůbec nejlepší filmovou adaptací komiksu. Singer perfektně zvládá psychologii postav a akce je rovněž impozantní (úvod v bílém domě, útok na školu, X-Jet v tornádu nebo Wolverine vs. Deathstrike). Brilantně zvládá vyprávění, ví kdy přitlačit na pilu a ví kdy naopak zvolnit. Všechno zvládá s citem, bravůrou a láskou k původní komixové předloze. Je smutné, že utekl k SUPERMANOVI, kde i přes všechny nesporné klady nedokázal uspět tak jako v X-MENECH. Škoda Bryane. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Skvělé. Nejlepším Comicsem pro mne sice stále zůstává Hulk, ale X-Men 2 mu šlapou na paty, a to fest. Lepší než 1ka ve všech možných představitelných i nepředstavitelných aspektech. Děj má fantastické tempo, Herecké výkony všech zůčastněných (vyjma Anny Paquinové, která je dost strašná) jsou skutečně úctyhodné (byť pánové Jackman, McKellen a Stewart stále vedou), triky opět polepšily a trapnej "žabák" z jedničky je vystřídán Kurtem Wagnerem, který je celkově vyveden naprosto fantasticky a už první scéna s ním (vlastně první scéna vůbec) je naprosto strhující. Teď se už jen můžem modlit, aby Brat Rattner udržel úroveň Posledního vzdoru alespoň lehce nad úrovní jedničky. ()

Galerie (204)

Zajímavosti (72)

  • Na konci filmu, když je prezident (Cotter Smith) ve své pracovně, má zelenou složku. Potom se kamera otočí... a v následujícím záběru zpět na prezidenta je složka modrá. O chvíli později je před ním na stole jen hromádka papírů, kterou záhy znovu vystřídá složka, papíry jsou ale pryč. (Čiban)
  • Oválná pracovna, vytvořená pro tento film, se objevila v několika epizodách seriálu Hvězdná brána (od r. 1997). (HellFire)

Související novinky

Od X-Menů ke Kapitánu Nemovi

Od X-Menů ke Kapitánu Nemovi

17.09.2015

Bryan Singer, režisér X-Men, X-Men 2 a X-Men: Budoucí minulost, nám příští rok představí X-Men: Apocalypse. Ano, čtyři z jeho (brzy) devíti filmů jsou z mutantí série, není tedy divu, že Singer… (více)

X-Men ztratili Rogue, Apocalypse bez staré party

X-Men ztratili Rogue, Apocalypse bez staré party

29.12.2013

Bryan Singer se v X-Men: Budoucí minulost snažil vrátit na plátna co nejvíce herců z původní trilogie i První třídy. Jednou z nich byla i Anna Paquin alias Roque. Ta na placu strávila pouhý týden… (více)

SoundtraCon na Festivalu fantazie

SoundtraCon na Festivalu fantazie

02.05.2011

V termínu od 1. do 4. července 2010 proběhne v Chotěboři v rámci Festivalu fantazie v pořadí již čtvrtý ročník SoundtraConu. Minulé ročníky navštívili skladatelé Trevor Jones, Petr Hapka a producent… (více)

Reklama

Reklama