Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý architekt na stopě vraždícího maniaka... Během večera, který ambiciózní architekt Terry Lambert tráví s manželkou svého šéfa Sylvií Wentworthovou, se stane něco značně neobvyklého. Jeho milenka spatří z okna neznámého muže právě v okamžiku, kdy se pokouší zabít na ulici dívku. Útočník však Sylvii zahlédne a rychle zmizí z místa činu. Druhý den přinesou noviny zprávu o vraždě mladé ženy. Ve snaze přispět k dopadení vraha, Terry nabídne galantně Sylvii, že na policii bude svědčit místo ní. Když pak má identifikovat neznámého muže, stává se Terry podezřelým, a také se ocitá v smrtelném nebezpečí… Film vznikl podle románu Anne Holdenové "Svědkové". Režisér Curtis Hanson vzdal tímto snímkem hold dílu filmového klasika – režiséra Alfreda Hitchcocka Okno do dvora. Představitel hlavní role Steve Guttenberg (24. 8. 1958) začínal na divadle, filmovou popularitu mu přinesla úspěšná komedie Policejní akademie. (Česká televize)

(více)

Recenze (139)

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Možná kdybych nedávno neviděl De Palmovy variace na Hitchcocka ('Dressed To Kill', 'Body Double'), líbilo by se mi 'The Bedroom Window' o něco víc, ale tohle je poněkud prosťoučké a plané. Guttenberg, který si v 80's užíval výslunní svojí slávy (Policejní Akademie) se zapletl i do tohohle thrilleru, kde hraje architekta, který má aférku s Isabelle Huppert, ženou svého šéfa. Zatímco Steve si ho jde umejt, Isabelle oknem uvidí muže, jak napadá ženu a tak na něj z okna vystrčí svoje kozy, což násilníka efektivně zastaví a tak zrzavý kriminálník zdrhne (tím ale Isabellina pozitivní linie končí). Oběť hraje vcelku známá herečka Elizabeth McGover. A zápletka začíná. Zjednodušeně řečeno, Isabelle, ženuška, nechce upustit svých privilegií ohledně toho, že by se snad přiznala k roli svědka (-Kde si byla? -No za Vencou přece...), ale zároveň ji to pálí na jejím luxusním svědomí. A tak se Stevo, don Juan, jaký je, rozhodne, že bude "svědčit místo ní" (a ji z příběhu vynechají), což později zcela pohoří na faktu jeho krátkozrakosti a nošení kontaktních čoček. Bravo. Isabelle se postupně snaží od ohně distancovat a etablovat se zpátky do role bohaté ženušky a plánuje nechat Stevea, aby ho to potopilo samotného. Steveovi se situace zhoršuje, zamotává se do ní a jde víc a víc proti němu, až se nakonec ocitá sám mezi podezřelými. Nicméně, je to ve výsledku tuctový film, s tuctovým koncem, který toho příliš nenabízí. Místo zlé holky, která víceméně za svoje "hry dostane co zasluhuje", vám do náručí spadne ta ryzí, hodná, která je vám ještě vděčná, jako všechny oběti traumatických zážitků se v okamžiku snadno upne na sebemenší drbnutí jako projev toho, že je člověk anděl, který ji přišel zachránit, zatímco Anděl k tomu přišel jak slepej k houslím a řekl si "Hmm, tohle vůbec není špatnej deal." The End. ()

Gavin87 

všechny recenze uživatele

Nechápu, jak může mít tento film tak vysoké hodnocení. Scény, chování jednotlivých postav i dialogy působí krajně nevěrohodně a amatérsky. Přívlastky typu napínavé, mrazivé, mysteriózní a dramatické považuji za hodně velkou nadsázku ze strany zdejších uživatelů.3 hvězdy jsou pro mě strop a obávám se, že to nezachrání ani pěkné oči Steva Guttenberga. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo dobrý thriller, na ktorom si najviac cením myslenie hlavných hrdinov, ktoré v dnešných thrilleroch často chýba. Film je prevažne konverzačný, niečo málo akcie je v úplnom závere. Skvelé dialógy znejú tak obyčajne, ale práve v tom je ich sila. Človek je v problémoch a logicky uvažuje, aké má možnosti. Vďaka rozumným úvahám a dômyselnému rozoberaniu každého ďalšieho kroku, som nemal čas pozerať po hodinkách a musím uznať, že na 87-my rok je to solídny thriller. Dodávam, že Elizabeth McGovern mi dosť pripomínala o dosť menej talentovanú Eriku Eleniak. 80%. ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Solidní napínák a poctivý oldschool, který dokáže navodit silnou atmosféru a bavit celou stopáž. Mahoney si svým zdánlivě neškodným svědectvím zavaří a to tak, že velmi. Námět a vývoj děje s formováním postav je moc fajn. Ke konci jsem byl až nervózní, jak to celé dopadne. Jen v závěru se možná moc kombinuje a protahuje. Jinak fajné počuměníčko :-). ()

Topco 

všechny recenze uživatele

80tková variácia na Okno do dvora s „Mahoneym“, vylepšená o iný Hitchcockov element - motív krivo obvineného muža. Roky 80´s je cítiť na kostýmoch, účesoch, hudbe (nechýba synthy pop a „sexi saxík)“. Potešil odkaz na Muža, ktorý vedel príliš mnoho či Wellesovu Dámu zo Šanghaja. Ak máte radi Hitcha či neo-noir, je to výborná zabudnutá vec od tvorcu LA Confidential. ()

Galerie (106)

Zajímavosti (1)

  • Hneď na začiatku, popritom ako ide Terry (Steve Guttenberg) otvoriť dvere Silvii (Isabelle Huppert), vypína svetlo, no po otvorení dverí a následnom zábere na Terryho svetlo opäť svieti. (zoot3r)

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Reklama

Reklama