Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Panovníci sousedních království si na bitevním poli slíbili, že se jejich rody jednou spojí. Příběh začíná po letech. Princ už dosáhl plnoletosti, a tak nastal čas, aby se oženil s dcerou krále sousední země. Dávný slib musí být naplněn! Do ženění se mu však chce pramálo. Spíše ho zajímají okolní lesy, ptáci a především volnost. Své chování nezmění ani ve chvíli, kdy přijede krásná princezna. A i ta záhy pochopí, že se k sobě s princem vůbec nehodí. Oba se proto chtějí královskému slibu vzepřít. Ovdovělý král je neústupný a – byť je mu je princezna více než milá – prosbě o zrušení sňatku nemíní vyhovět. Navíc jej opouští jej i rádce Bohdan, jenž se vrací na svou tvrz. Čím dál bezradnější král usiluje o jeho návrat, nebo alespoň o příchod jeho syna, o němž Bohdan často vyprávěl – věřil, že jistě bude stejně tak moudrý. Bohdan ovšem žádného syna nemá, má jen dceru Dinu, která přichází v přestrojení a jednoho dne s princem ze zámku uteče. V panošovi princ neomylně pozná půvabnou dívku Dinu a chce si ji vzít. Setkání s králem, který je nakonec najde v lese, je plné napětí! Král stále trvá na svém. Princezna, která se mezitím pohybovala stále častěji po králově boku, je stejně moudrá jako krásná a přichází s překvapivým řešením. Královský slib bude naplněn a ti, co se milují, se budou moci vzít. (Česká televize)

(více)

Recenze (140)

MeGab 

všechny recenze uživatele

Příjemný film s nekomplikovaným dějem. Civilní pohádkový příběh, jakými česká pohádková kinematografie v podstatě začínala. Velmi pozitivní změna oproti všem těm infantilním prasárnám z posledních let, kterými Troška i další kur.í českou filmografii. A není tam ani jedno kouzlo a to je na tom to nejlepší! Není nad pohádkový příběh, kde scénář nevyžaduje mizerné triky, kterými se pohádky běžně „vylepšují“. Je vidět, že příběh napsal Pan scénárista. A dokonce ani nepředabovali slovenskou češtinu Maroše Kramára. Úžasné! Jeho řeč sice zní trochu cize, ale je to věrnější než sebelepší dabing! A že tam není žádná záporná postava? Tak mi řekněte, která záporná postava je v Šíleně smutné princezně? ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Tuto rozpravku som pozerala kvoli Lucke Vondrackovej. Dalo sa to pozerat, hoci miestami som sa trosku nudila, bolo tam vela zbytocnych scen - ako spomienky na boj, lekcie sermovania ci hodiny studia. Ak by sa to skratilo, malo by to mozno vacsi uspech...no a privela alkoholu na rozpravku. Nepritomnost zla a negativnych postav mi vobec nevadila, prave naopak v niektorych rozpravkach je toho zla a magie az vela. Postava princa ma nezaujala, nebol to ziaden "princ charming" a dvorna dama so sasom tam dostali az privela priestoru, celkom nadbytocne postavy, hlavne postava J.Krausa mi tam vadila. Lucka bola zlata, take dievcatko, ona ma aj taky rozpravkovy nezny hlasok, len bolo vidiet, ze konce vlasov ma zafarbene - posobilo to trochu moderne na rozpravku, len taka malickost...a ten zaver mohol byt dlhsi, teda ak happy end v rozpravke, tak mala byt aj svadba, chyba to tam.Take slabsie tri hviezdicky. ()

Reklama

Véronique 

všechny recenze uživatele

Tuto pohádku jsem viděla třikrát a musím se přiznat, že její obliba u mě zraje jako víno. Čím jsem starší, tím více se mi líbí a objevuji tam věci, které jsem dříve přehlížela. Předtím mi vadilo, že mladý kralevic v podání Davida Krause nenajde láskyplnou náruč u Kláry Issové. Teď jsem se přistihla, že docela i fandím mladé(mu) panošovi alias Lucii Vondráčkové. Kdo mi ale v této pohádce stále nesedí, to je Maroš Kramár. Jeho herecký projev mi vůbec nepříjde pohádkový, ačkoli ho nemám spojeného s žádným seriálem... I přes nepřítomnost hlavní záporné postavy je děj docela pěkně postaven - i v pohádkách můžou vzniknout problémy působením lidského jedince a nejen nadpřirozené zlé síly... Hudba, doprovázející Královský slib také zvyšuje jeho požitek. 64% ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Na závazný královský slib sice slíbená princezna nakonec vyzraje tak, aby se vlk nažral a koza zůstala celá, ale král, jenž by se s tím měl především potýkat, se od začátku do konce neposune ani o milimetr (viz též výstižný komentář quixote). Takže je to pohádka o tom, jak se dva měli vzít, nechtějí se a tak si nakonec vezmou každý někoho jiného (ona jeho otce, on svého panoše). To je dost málo na to, abych se namáhal s nějakým zevrubnějším hodnocením, zvlášť když je to ještě pro jistotu zabitý mladým Krausem. Lucka naštěstí umí hrát o něco líp než zpívat, princezna Kláry Issové je velmi kvalitní a ta skoro lesbická scéna samozřejmě chytla za srdce. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Tak toto pánové a dámy rozhodně není žívá voda pro dnešní pohádku. Troška je likviduje svou děsivou poetikou, mnozí filmaři je zas neumí správně uchopit a napsat. No a Královský slib je něco mezi tím. Hanzlík sází na atmosféru středověku, což vůbec do pohádky nepasuje (výjimkou jsou Tři oříšky pro popelku od Vorlíčka), navíc děj je skoro nepohádkovi, s absenci humoru (to se netýka přesně obsazeného Krause) a fantasie. Celkově je Královský slib lehce podprůměrným snímkem pro děti, inspirovaný severskou produkcí, jenž se do české kotliny pranic nehodí. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Když princezna (Klára Issová) vyráží na koni společně s králem (Maroš Kramár) hledat králova syna, má na čele perlu ve tvaru slzy, jejíž velikost neodpovídá té, která se objevuje ve finální konfrontaci. (Malory)
  • Natáčení probíhalo na zámku Žleby, vidět je pak možné i tvrz Cuknštejn. (Cucina_Rc)
  • V snímke si ako komparzistka zahrala aj dcéra majiteľa pevnosti Cuknštejn, kde sa čiastočne natáčalo. (Zdroj: ceskobudejovicky.denik.cz) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama