Reklama

Reklama

Pustina

(seriál)
  • Velká Británie Wasteland
Trailer 2
Drama / Mysteriózní
Česko, 2016, 7 h 32 min (Minutáž: 52–60 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hudba:

David Boulter

Hrají:

Zuzana Stivínová, Jaroslav Dušek, Eliška Křenková, Leoš Noha, Jan Cina, Štěpán Benoni, Eva Holubová, Oskar Hes, Martin Sitta, Janek Gregor, Petra Špalková (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zločin, který rozhodujícím způsobem zasáhne do životů všech zúčastněných, stojí na počátku dramatické minisérie HBO Europe, Pustina. Když se starostka severočeské vesnice Hana Sikorová ocitne na vrcholu svého boje proti velké těžební společnosti nabízející obyvatelům obce vysoké odstupné výměnou za opuštění jejich domovů postavených na ložiscích hnědého uhlí, zmizí její čtrnáctiletá dcera Míša. Pátrání po dceři Hanu po letech mírumilovného soužití s ostatními přivede k pochybnostem ohledně celé komunity, která se pod vlivem událostí začíná rozpadat a ukazovat svou pravou tvář. Objasňování záhady příběh rozvětvuje do několika prolínajících se dějových linií, gradujících do nečekaných souvislostí. (HBO Europe)

(více)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (828)

leila22 

všechny recenze uživatele

Mysteriózny 8-dielny miniseriál prekvapí v tom najlepšom slova zmysle. Jedna dedina, nachádzajúca sa na ložiskách hnedého uhlia. Jedna ťažobná spoločnosť, ktorá má o tento poklad veľký záujem a výmenou za vzdanie sa vlastných domovov ponúka ich obyvateľom vysoké odstupné. A ešte jedno zmiznuté štrnásťročné dievča samotnej starostky dediny. A ako sa v ťažkých situáciách bežne odkrýva pravá tvár ľudí a ich skutočný charakter, tak v tomto prípade sledujeme postupný a kompletný rozklad celej dediny, v ktorej si na prvý pohľad spočiatku každý pomáhal. Veľmi slušné herecké výkony na čele s Jaroslavom Dušekom, ktorý je absolútnou topkou. Intrigy, napätie a prekvapujúce momenty, ktoré diváka poriadne mätú. Seriál o skutočných charakteroch a o hľadaní pravdy v obrovskej pustine... ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

A pak že se v Česku neumějí točit temné detektivky... tak ponurý, tak syrový a tak autentický pokus se v tomhle žánru objevil tady v místní tvorbě naposledy někdy na konci 60. let v kalašovce Petra Schulhoffa Po stopách krve... Prvků, které tenhle projekt dělají výjimečným, je hned několik - atmosféra zapadlé části republiky, konce světa, příhraničí, Sudet, opravdu vynikající kamera, střih a režie, minimalistická hudba a práce s ruchy, skvělé herecké výkony (vynikající Jaroslav Dušek obsazený konečně mimo svou tradiční hereckou škatulku, skutečně skvělá Zuzana Stivínová, jakož prakticky všichni herecky zúčastnění...), vynikající scénář, sociálně-kritický prvek...Pustina je real. Není tu žádná nadsázka nebo umělecká licence. Všechny ty figury jsou skutečné. A skutečný je i ten svět zobrazovaný v seriálu. Svět odvrácené strany Česka. HBO skutečně umí vygenerovat kvalitu té nejvyšší jakosti. Pustina je česká seriálová událost dekády, první ryze český projekt, který je kvalitativně srovnatelný s tím, co se točí ve světě! Mistrná sonda do života lidí na kraji společnosti. Bezradnost a nefunkčnost systému shrnutá v jedné větě - A co mi jako uděláte?! ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem u českého projektu zaznamenala slovo casting, možná i díky tomu se v seriálu objevují neokoukané tváře. K neokoukaným tvářím přičtěme i neokoukané syrové prostředí. Hulík napsal výborný scénář s naprosto fantastickými dialogy. Především díky nim vše působí velmi realisticky. Na režisérské stoličce se střídají dva lidé s mírně odlišným přístupem, Nellis se více věnuje psychologii postav, Zachariáš lépe tvoří tajemno. Oběma se daří skvělé vedení herců, nenajdu nikoho, kdo by mi vadil, což je v případě přítomnosti Ciny téměř zázrak, dokonce všem věřím vše od první do poslední minuty. Pustina je seversky bezútěšná bohem zapomenutá krajina, její obyvatelé pomalu chřadnou s ní. V Pustině žijí živí lidé, mají své radosti, starosti, dobré i špatné stránky. Opět potlesk pro Hulíka. Oba kameramani odvedli také výbornou práci. Cit pro detail je patrný již v úvodních titulcích. Při nich též slyšíme, že i v oblasti hudby budeme mít co do činění s něčím mimořádným. Hulík si mě fantasticky povodil, nesklouzl se na moderní vlně odhalení pachatele v předposledním díle, tudíž se v tom posledním nemusel hodinu věnovat objasňování objasněného. Byť vyvrcholení není plné zvratů, je patřičně, nebo by se spíše hodilo napsat nepatřičně, šokující. Šokující především následnou bezmocí. Tenhle seriál nejen, že by se mohl hrdě postavit vedle svých evropských konkurentů, ale mnohé z nich by bez obtíží převálcoval svými kvalitami. O to smutněji působí fakt, že HBO šetří a přestala financovat české projekty. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Temná depresivní detektivka, která si získala mou pozornost hned pilotem. Napětí, atmosféra nebo prostředí opravdu fantastické. Herecké výkony na český snímek hodně vysoko a chválím hlavně tři strůjce tohoto představení a to Jan Cina, Jaroslav Dušek a Leoš Noha! Práce s kamerou byla fantazie, tohle nezvládne jen tak někdo a pokud se k tomu přidá skvělý střih, tak není o čem. Depresivní hudbu v uších uslyším ještě dlouho. Jako poslední vychválím dvojici režisérů ač jeden měl mírně navrch. Pokud přemýšlíte o tomto seriálu, tak neváhejte ani minutu. Najdeme pár slabších míst, ale to je jen detail v hromadě kladů. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

A pak že nejde natočit u nás něco silného, současného, nezahleděného do sebe, nešablonovitého. Nedá se točit furt dokola vývar ze S tebou mě baví svět (v horším Televarieté) říznutým '45 nebo '68. Potvrzuje se, že trapné herecké výkony české produkce posledních pár desítek let jsou hlavně v trapných dialozích a scénářích, se kterými se musejí potýkat. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (28)

  • Natáčeno na Kladně, Buštěhradu, Berouně. (M.B)
  • Seriál se natáčel mimo jiné v Praze na Proseku, v Mimoňské ulici, na nymburském hřbitově, u Karlových Varů ve vybydlené Vrbici, v Chomutově nebo v zapadlém lomu u Berouna a v Kersku. Natáčelo se také na Kladně, zejména v okolí hutě Poldi Kladno a na Mostecku (uhelná pánev, zámek Jezeří). Jezero, do kterého Hana (Zuzana Stivínová) v páté epizodě vjede autem, se nachází v lomu Kosov na Berounsku. Scéna v 6. epizodě na zimní stadionu byla natáčena ve sportovní hale ve Slaném. (Vecko99)
  • Natáčelo se na Kladně, zámku Valeč, v dole Komořany. (M.B)

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Reklama

Reklama