Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sci-fi horor o automobilu poháněném lidskou krví. Začínající automobilová závodnice Mima má možnost jezdit s mimořádně kvalitním vozem, který však funguje na neobvyklé palivo - na lidskou krev. Jen její přítel dr. Marek si uvědomuje nebezpečí hriozící každému, kdo se zaplete s automobilkou Ferat... Režisér Juraj Herz použil jako námět filmu povídku Josefa Nesvadby "Upír po dvaceti letech". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (239)

MarekT 

všechny recenze uživatele

Na české poměry dobrý horor, kde bych asi nejvíce pochválil sympatický námět a hudbu Petra Hapky. Propracovanost těchto složek naznačila, že se mohlo jednat o kvalitního zástupce žánru. Bohužel, stejně jako další Herzův film Buldoci a třešně potkal Upíra zásah shůry (údajně dokonce vícerý). Takhle tu pak je pouze jedna hororová scéna, která je ale slepou větví ve stylu Dallasu. Ovšem nelze jí upřít jisté kouzlo... Na některých částech (jako například závěrečná scéna) je vidět, jak by mohly být krásné, nebýt té cenzury. Vůbec celý snímek bych přirovnal k nedovařenému guláši, který měl ty správné ingredience na to, aby chutnal. Kombinace erotiky, napůl detektivní zápletky a lahodné krve by totiž katapultovala Herze někam směrem k Dariovi Argentovi, nezapomínaje na podobný bizarní smysl pro humor, jaký měl Hitchcock. S tímto výsledkem, za který nikdo z na filmu se podílejících nemůže, jsem ale nucen strhnout dvě hvězdy a načít komentář slovy "na české poměry". ()

Dreadd 

všechny recenze uživatele

Cenzura se na tomto díle podle samotného režiséra podepsala velmi silně a my už nikdy neuvidíme původní dílo. Což je velká škoda, protože jak už víme od dob Spalovače, Juraj Herz dokáže vytvořit nádhernou hororovou atmosféru, která tady chybí. Tohle "něco", co zbylo z původního projektu tak horor příliš nepřipomíná, přestože námět mě velmi oslovil a dalo se s ním velmi dobře pracovat, nakonec je z toho film, který nemusím nutně vidět znova a rozhodně se kvůli němu nebudu bát sednout za volant. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Chm, film funguje nejvíc jako guilty pleasure. Když pomineme ten zmatek v ději/střihu, za který může asi cenzura, tak největší trabl vidím v postavě doktora Marka, který působí jako Woody Allen ve většině filmů Woodyho Allena: zmatený trouba, na kterého se z neznámého důvodu lepí krásné ženské jedna za druhou, si hraje na detektiva a řeší magickou záhadu. Woody Allen na to ovšem chodívá přes humor, kdežto tenhle film se bere vážně a tudíž to nefunguje. Buďto měli do mixu žánrů přihodit trochu komedie, nebo do hlavní role obsadit opravdického herce. Hapka rulez jako obvykle. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

V podstatě stejný případ jako druhý Herzův film z toho samého roku Buldoci a třešně: hodně propracovaná a stylově působící režie, v kontextu čs. tvorby ojedinělý námět. Bohužel ale taky slabší scénář se spoustou nedopověděných věcí, což vnímám v případě ryze žánrového filmu s vlastním fikčním světem spíše jako mínus. Jen namátkou, zaujal mě Ilja Racek v postavě záhadného doktora z pitevny, o kterém se později dovídáme, že ho kolegové vůbec neznají a je vyloučeno, aby se někdo takový objevil v pitevně, navíc v noci, kdy nikdo neslouží... ale už se nedovíme, o koho šlo, oč mu tedy šlo a proč a jak se tam objevil a znal všechny podrobnosti. A tak dál... Budoucí první dáma ČR Dagmar Havlová mi vůbec nesedla ani v jedném z těchto dvou Herzovych snímků, ale budiž. Strašidelné scény ze záhrobí, temných nočních akcí, krvavého sexu nebo přeřezávání dejchajícího auta s vnitřnostema a následní vcucnutí ruky dovnitř jsou působivé, na naší tvorbu a tehdejší dobu jich bylo vzhledem k té cenzuře i tak až dost. Více mě upoutala děsivá postava na první pohled pomátlé, jinak inteligentní babičky v podání Blanky Waleské. Jako celek originální kousek, u něhož jsem se nenudil, ale současně osobní zásah nebyl výrazný. 60% ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Jsem ochotný uznat, že za plytký děj a propady v atmosféře můžou cenzorské zásahy. Ale nikdy Herzovi neodpustím, že prováhal jedinečnou možnost rozmlžit závěr do dvou možných vysvětlení. Příběh si o to přímo říkal, a nebylo by potřeba ani moc přepisovat. Když už mu na Barrandově nedovolili natočit syrový horor, ani plnohodnotné sci-fi, mohl zásahy obejít natočením mysteriózního psychodramatu. V něm by snad obstál i ten Menzel v hlavní roli. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (58)

  • Preteky aut sú zo závodov Rallye Škoda - Rallye Bohemia '81. (Raccoon.city)
  • Televizní vůz TV-WR je vybaven televizní technikou Bosch a Sony. (sator)
  • Podľa údajov vo filme malo auto Ferat tieto parametre: maximálna rýchlosť 161 km/h, zrýchlenie na stovku za 12,6 s a pevný kilometer za 34 s. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Reklama

Reklama