Reklama

Reklama

Okno do dvora

  • USA Rear Window (více)
Trailer 2

Fotograf J. B. Jeff Jeffries (James Stewart) je kvůli zlomené noze odkázán na kolečkové křeslo. Jeho společníkem se v dlouhých chvílích stane okno vedoucí přímo do dvora, odkud má Jeff výhled do bytů svých sousedů. Sledování osudů nájemníků z protějšího domu ho pohltí natolik, že začne podezřívat jednoho z nich z vraždy své manželky. Jeffries se spolu se svou elegantní přítelkyní (Grace Kelly) pustí do odhalování zapeklitě složitého řetězce událostí... Událostí vedoucích k senzačnímu a strhujícímu konci. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (686)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Ak by chcel niekto inscenovať film "Okno do dvora" ako divadelnú hru, tak by mu ku tomu stačilo postaviť len dve scény. Jedna s kulisami nájomného bytu fotografa J.B.Jeffriesa a druhá scéna by bola zoskupenie príbytkov susedov, ku ktorým je možné vidieť z jeho okna. Práve odtiaľ sleduje dianie okolo seba. Vážna zlomenina nohy ho na pár týždňov pripútala na invalidný vozík. Len tak z dlhej chvíle začne pozorovať ľudí, čo bývajú v tom istom dvore ako on. Je to celkom zábava, až do vtedy keď nadobudne dôvodné podozrenie, že jeden z jeho susedov je vrah, čo zabil a rozštvrtil svoju manželku. Všetko tomu nasvedčuje, ale chýbajú jasné, nevyvrátiteľné dôkazy. Výborný psychologický thriller od majstra Alfreda Hitchcocka. **** ()

castor 

všechny recenze uživatele

„Ženská intuice sice pomáhá prodávat časopisy, ale v reálném životě je to pořád jen pohádka.“ Horko a ubíjející nuda. Týdny pozoroval tak akorát sousedy. A až pár dní před sundáním sádry z nohy to začíná být pekelně zajímavé. Okno do dvora reprezentuje vrcholnou závěrečnou sérii Hitchcockovy tvůrčí práce, podmanivost snímku spočívá mimo jiné v tom, že i dnes poměrně snadno uvěříme, že to, co se postavám děje, se klidně může stát i nám samotným. Navíc prakticky vše sledujeme úhlem pohledu bytu Jamese Stewarta. Gradaci napjaté atmosféry umí Hitchcock báječně, udržuje děj v pohybu, i když operuje na malém prostoru. ()

Reklama

dwi 

všechny recenze uživatele

Dvě hodiny odehrávající se prakticky na jednom místě. Dvě hodiny vizuálního zážitku a originálně rozehraného scénáře. Alfred Hitchcock ze svých nápaditých námětů vždy dokázal vytěžit naprosté maximum. Postupným plynutím minut zvyšuje intenzitu napětí, které vrcholí v jedné z posledních scén. Nejvyšší předností tohoto filmu zůstává kamera, která svým „voyeurským“ postojem hledí do života ostatních nájemníků. Jednoznačně jeden z vrcholných zážitků v Hitchcockově tvorbě. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// To jsem si zase jednou málem nervozitou uhryzal prsty!)) Grace Kelly byla opravdu nádherná a božská to žena, její něžné polibky musely pana Stewarta přivádět do extází a ještě dál. Ale hlavní tu byla ta baletka z okna naproti! A hned po ní ten chladnokrevnej řezník z bytu odvedle. Nebo ne? Třeba se to Jeffovi celé jen zdálo, 6 týdnů v kuse zírat z okna.. to s člověkem může nemile zamávat. No, nebudu spoilerovat - ať se každý sám přesvědčí, jak to vlastně bylo. Já musím zase jednou tleskat ale tentokrát už se nedivím, Hitchcock doteď nezklamal a já už nevěřím, že se to někdy změní. Rear Window - 100% ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

po hodně vlažném začátku, kdy jsem měl víčka jako z olova, jsem vážně zdejších 90% nechápal... cca po hodině začal mít film ten správný náboj a vzbudil jsem se... :-) už kvůli vám všem a Alfredovi jsem se chtěl vydrápat na 4*, ale označení "klasika" není všechno a z tohoto filmu to prostě nezapomenutelný zážitek neudělá... jako celek nemůžu jinak než lehce nadprůměrných 60%. ()

Galerie (132)

Zajímavosti (67)

  • Alfred Hitchcock kontroloval i ty nejmenší detaily. Když zabíral Lisu Carol Fremont (Grace Kelly) v průsvitné košilce, sjel ji pohledem a řekl: "Ta podprsenka nevypadá moc dobře, budeme tam muset něco přidat." Herečka nakonec odmítla vycpávky, jen s kostymérkou provedla menší úpravy. Když poté vkročila na scénu, Hitchcock spokojeně prohodil: "No vidíte, jaký je to rozdíl!" (Epistemolog)

Související novinky

Amy Adams bude ženou v okně

Amy Adams bude ženou v okně

27.07.2018

Režisér Joe Wright (Pýcha a předsudek, Anna Karenina) si jako svůj další projekt vybral adaptaci knihy The Woman in the Window, která neskrývá svou inspiraci v hitchcockovském thrilleru Okno do dvora… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama