Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charlie Partana, kmotřenec mafiánského vůdce, je nájemný vrah, který je zvyklý "odstraňovat všechny potíže rodiny Prizziů". Na rodinné svatbě se zamiluje do krásné Irene. Krátce poté dostane Charlie za úkol zlikvidovat pokladníka Maxe Hellera, který zpronevěřil mafiánské rodině Prizziů více než 700 000 dolarů. Zastřelí ho v garáži jeho domu a pak čeká na paní Hellerovou. Překvapeně zjistí, že je to Irene, která ho přesvědčí, aby ji nezabíjel. Charlie však musí najít chybějící peníze. Idylka zamilovaného muže skončí ve chvíli, když zjistí, že Irene, se kterou se oženil, je jeho kolegyní z branže. A když mají později zabít jeden druhého, je to už hotová manželská krize... (TV Nova)

(více)

Recenze (172)

castor 

všechny recenze uživatele

Taťka John, slušný vypravěč, za kamerou, jeho dcera Anjelica excelující před ní, zanedlouho si odnášející Oscara za vedlejší roli. Sarkastický gangsterský příběh těží ze solidního scénáře podle románové předlohy a hereckých výkonů. Výborný je také kmotřenec mafiánského bosse Jack Nicholson, kombinující chlapíka s dlouhým vedením a toho se záchvaty vzteku, nebo Kathleen Turner, která dokazuje, že si troufá na široké spektrum rolí. Její profesionální vražedkyně, jejíž profese se dostane do nepříjemného rozporu s osobními vztahy, je znovu velmi slušná. Stejně jako kamera Andrzeje Bartkowiaka. Filmy o mafii se vrátily v poměrně velkém stylu, a žlutá saka a tmavé roláky, antihrdinové i cynická režisérská ruka Johna Hustona staví tenhle konkrétní docela vysoko. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Poněkud netradiční gangsterka s Jackem Nicholsonem. Ten hraje člena mafiánské rodiny, který dělá, co se mu řekne. Vše se změní ve chvíli, kdy potká Irene. Ta kupodivu taky nemá problém si zašpinit ruce, a proto jim to klape. Pak je ale doženou hříchy z minulosti a oba čelí před nepříjemnou volbou mezi rodinou a svým partnerem. Líbily se mi některé zvraty, které byly docela nečekané. Prostředí mafie je dost drsné a Kathleen Turner to tu vážně sekne. "Rodina má přednost." ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

No nevím, ať jsem se snažil, jak jsem se snažil, komedii jsem v tomto filmu nenašel, spíš ho beru jako další ze snímků o organizovaném zločinu. Problémem je to, že na opravdovou gangsterku film nemá a nikdy jsem si nedokázal oblíbit Kathleen Turner, takže na ní pohořely i jakékoliv pokusy o romantiku. Zbývá tedy drama, ale je to stejné jako v případě žánru krimi (gangsterka), opět mi to připadá jaksi nedotažené a se stopáží 130 minut je film poněkud zdlouhavý. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Podstatne lepšie než Chinatown (1974) a tiež lepšie než The Two Jakes (1990). Pre mňa osobne je tu veľkým lákadlom ešte neuveriteľne sexi famme fatale Kathleen Turner. Milujem ju v jej prvých filmoch. Respektíve vo filmoch z 20.storočia. Inak sa jedná o celkom kvalitný mafiánsky snímok, aj keď sa iným mafiánskym filmom veľmi nemôže rovnať. Taktiež uspel snímok po romantickej stránke a tak si na svoje prídu aj dámy. Ale do žánru komédie to samozrejme veľmi nepatrí, takže milovníci komédie - ruky preč. Herecké obsadenie je viac než výborné a vlastne Jackovi Nicholsonovi a Kathleen Turner to spolu veľmi svedčí a skoro ani nemusia hrať a aj tak to medzi nimi iskrí. Atmosféra doby je vykreslená taktiež veľmi presvedčivo. Celkom príjemné prekvapenie. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Aj táto zvláštna mafiánska žánrová zmeska doplatila jednou hviezdičkou na opakované zhliadnutie po dlhšom časovom odstupe. Nemohol som oceniť dielo starnúceho Johna Hustona, neoslnili ma známi herci a dojem kazil aj nevydarený dabing. Jack Nicholsom to s predvádzaním palety svojich démonických pohľadov na začiatku filmu prehnal až do nechcene dementného výrazu. A tak ma najviac zaujala antireklama na tabakové výrobky v podaní asi 40 kilového Williama Hickeyho, ktorý napriek tomu, že v čase nakrúcania nemal ani 60 rokov, zahral vierohodne hlavu rodiny s pokrčenou tvárou, ale obstojne fungujúcim mozgom. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (10)

  • Autor předlohy a scénáře Richard Condon napsal kromě knihy "Prizzi's Honor" také ještě další 3 díly, a to "Prizzi's Family", "Prizzi's Glory" a "Prizzi's Money". Další známé dílo autora je také "Manchurianský kandidát", který byl zfilmován dokonce dvakrát. (dokec)

Reklama

Reklama