Reklama

Reklama

Tato mrazivá adaptace děsivého románu H. G. Wellse o invazi Marťanů, naplněná oscarovými speciálními efekty, přináší divoké vzrušení, žhavou akci a nepolevující napětí, které vám nedovolí vydechnout. Gene Barry (televizní Bat Masterson) a Ann Robinson (televizní seriál Fury) jsou jedni z lidí, které zaujala havárie objektu, připomínajícího meteor... až na to, že jeho posádka rozhodně nebyla přátelská. Útok na Zemi je v plném proudu a marťanské stroje – vznášející se nástroje destrukce ve tvaru "labutí” –, stejně krásné jako děsivé, si neúprosně klestí svou cestu zkázy. Válka světů, natočená v produkci George Pala (Když se světy srazí) a v režii Byrona Haskina (Ostrov pokladů), je obecně považována za jedno z nejlepších sci-fi všech dob a získala tři nominace na Oscara. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (88)

Richie666 

všechny recenze uživatele

"In the first world war for the first time in the history of men nations combine to fight against nations using crude weapons of those days. The second world war envolved every continent on the globe and men turned to science for new devices of war fair, which reached to an unparalleled peak in their capacity of distruction. And now, fraught with the terrible weapons of super-science, menacing all mankind and every creature on Earth, comes: THE WAR OF THE WORLDS!" ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Srovnání s Dnem nezávislosti se nevyhne asi nikdo a například triky by se měly samozřejmě hodnotit z pohledu doby, ve které vznikly. Proto dopadnou na výbornou. Z mého pohledu je film ze začátku hodně rychlý, od příletu až po začátek boje měl být děj více napínavý a pomalejší. No a komentáře z vesmíru a popisy bojů mi přišly mnohem více patetické, než celá řeč Billa Pullmana, takže za čtyři. Pointa se samozřejmě mohla ještě rozvést, ale ne všechno, co film popisuje, musíme vidět očima... ()

Reklama

Divočák 

všechny recenze uživatele

Tak teda nevim nevim, ale tohle mi připadlo jako kdyby někdo omylem strčil Edu Woodovi do kapsy pořádný balík peněz. Režisér Haskin je totiž totální neumětel. Něco jako atmosféru film ani neviděl, v hlavní roli typický americký playboy, kterému vrazili aspoň brejle, aby nevypadal tak natvrdle, hlavní hrdinka vříská jak námořní siréna a ostatní herci když už šíleně nepřehrávají, tak radši nehrají vůbec. Filmové efekty sice dostaly ve své době oscara, ale když vidíte ty šňůry, na kterých mimozemské lodě visí a nebo plexisklové poklopy, které znázorňují silové pole, máte dost i na dva týdny dopředu. O ztvárnění samotných Marťanů se ani nezmiňuju, tomu se snad museli smát i v době vzniku filmu. Scénáři se nic moc vytýkat nedá, ten je stejně béčkový jako samotná knižní předloha. Když ale slyšíte pseudovědecké výblevy typu "navigační gyroskopy", nemůžete opět nezavzpomínat na Eda Wooda a jeho Plan 9. Jediné, na co pak už jen čekáte, je, kdy se ve filmu objeví Bela Lugosi. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Být první polovina o něco vizuálně dynamičtější a psychologicky našlapanější, bylo by to za 4*. Nelze srovnávat se Spielbergovým remakem, ten mnohem intenzivněji odráží pocity zoufalství a hysterie tváří v tvář děsivému nepříteli, ale i tahle klasika zvládá velmi zručně vést pozornost na více dějových rovinách, které se v závěru slévají do depresivního zobrazení totálního chaosu a zoufalství. Přiznávám, že ve své době bych z toho asi pět dní nespal a zbytek měsíce propil, dnes už to bohužel ztrácí dech a chvílemi vyloženě pokulhává jak prostorovým rozložením scén, tak i jejich logikou. A rozhodně existují jiné soudobé sci-fi, které tenhle úpadek zatím nepostihl. 65% ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Naivní ani směšné to rozhodně není. Triky jsou sice zastaralé, ale podle toho se film nemůže hodnotit. Na mě to velmi zapůsobilou svojí poměrně depresivní atmosférou a skvělým ztvárněním beznaděje a chaosu v druhé polovině při destrukci Los Angeles. Není to úplně čistých pět, ale moc se mi to líbilo. ()

Galerie (96)

Zajímavosti (24)

  • Létající křídlo zobrazené ve filmu je Northrop YB-49. (Marek06)
  • Z celkového rozpočtu 2 milionů amerických dolarů bylo celých 1,4 milionu vynaloženo na speciální efekty. (Hans.)
  • Vzhľadom k faktu, že v roku 1953, keď film vznikol, sme ešte nevyslali žiadny satelit do vesmíru a naše znalosti slnečnej sústavy boli značne obmedzené, obsahuje film niektoré tvrdenia, ktoré veda vyvrátila. Tým najväčším je samozrejme fakt, že vyspelá mimozemská civilizácia na Zem prišla z Marsu, keďže dnes vieme, že žiadna takáto civilizácia neexistuje. V úvodnom monológu sa tiež hovorí, že Marťania zvažovali život na Jupiteri, Saturne, Uráne a Neptúne. Jupiter je dokonca zobrazený ako lávový svet a o Saturne je povedané, že jeho povrch je pokrytý hrubou vrstvou ľadu. Avšak tieto štyri planéty patria medzi plynné obry, ktoré nemajú kôru, hustá atmosféra prechádza rovno do plášťa. Vo výpočte planét navyše nie je uvedená Venuša, možno preto, že v tej dobe sme o nej ešte veľa nevedeli. (ČSFD)

Související novinky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (více)

Reklama

Reklama