Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Torkild, vodca gangu kodaňských zlodejíčkov, túži uskutočniť  svoj posledný zločin, ktorý mu zaistí bezstarostný život v cudzine. Stretne ho šťastie v podobe Muža z Fara, bezcitného kriminálnika, ktorý ho najme spolu s tromi kumpánmi, aby ukradli vrece so štyrmi miliónmi dánskych korún. Štvorlístok sa rozhodne utiecť do Barcelony. Cestou sa im však rozbije auto, pričom objavia opustený dom, ktorý býval reštauráciou.  Tak sa im ponúkne  šanca vybudovať si rodinný život, ktorý im vždy chýbal... (Film Europe)

(více)

Recenze (244)

bassator 

všechny recenze uživatele

Poslední věty filmu okomentovaly zcela vše. Převedu je trochu do komentu tohoto filmu. "V poslední době jsem viděl mnoho filmů, byly i mnohem lepší než-li Blikající lucerny". "Ale i přes určité nedostatky jim dávám čtyři hvězdy". "Jednu pro Stefana, jednu pro Petera, jednu pro Arna a jednu pro Torkilda"... Plus ještě jednu přidávám i za sebe. Zcela kouzelný až dojemný film. Jsem okouzlen a uchvácen zároveň... - 2. 10. 2012 - 90% ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Někdy je prostě potřeba se zastavit a rozhlédnout se. A přesně tohle Torkild ( a nejenom on) tak potřeboval, protože svého dosavadního života má už po krk „Je mi čtyřicet. I o svých narozeninách střílím po lidech. A dostanu jako dárek AK-44.“ Připomenout si svá traumata z mládí taky neškodí a potom vlastně ani nevadí, že příčinou zastávky je porucha auta, které kleklo v tu nejnevhodnější chvíli, kdesi na lesní cestě. A protože prchat pěšky s miliony z krádeže na zakázku a navíc s postřeleným kamarádem dost dobře nejde, může se stát, že zastavení se změní v zakotvení. Žánr si netroufnu kategoricky zařadit a přestože s touhle partou bych nešla krást ani švestky u silnice, bylo mi s nimi moc fajn. ()

Reklama

akisha 

všechny recenze uživatele

Škoda, že Anders Thomas Jensen natočil zatím tak málo filmů, protože jeho styl mi teda absolutně sedl. Ještě asi nikdy jsem neviděla tak originálně působící, žánrově namíchaný a místy trochu bizarní film, co by zároveň byl tak příjemnej na sledování. Tentokrát musím vyzdvihnout linku s dětskými traumaty, která film provazovala a prohlubovala charaktery postav, který by se jinak mohly zdát jenom praštěný, takhle aspoň víme, proč. Stejně tak oceňuju motiv jejich přátelství "až za hrob". Sice jsem čekala mnohem víc podílu komedie, ale těch pár vtipnejch míst mi stačilo (veverka, vajíčka, konečný zneškodnění ve zpomaleným záběru za zvuků klasický hudby a především hon na lesní zvěř s kulometem). Čtyřlístek herců neměl chybu, oblíbila jsem si všechny, i spiťar doktor a magor hajnej pobaví. Po Adamových jablkách jsem rozhodně nebyla zklamaná. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejlepší skandinávský film o partě přestárlých mafiánů....kteří na nebezpečném sklonku svých zlodějských kariér neví kam dál a začnou objevovat krásy vyfukování vajíček..... :D děláš to úplně špatně Torkilde :) Scénář plný úžasných postaviček a skvělých dialogů,s dokonalým vykreslením charakterů ústřední čtveřice,díky dokonalým flashabackovým scénám na jejich dětství. Jeden z nejpříjemějších filmů na světe,který pro mě objevil Madse Mikkelsena,který je pro mě Dánským Johnym Deppem. Nádherný film... 100%. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Anders Thomas Jensen je skvelý scénarista. Potvrdil to určite niekoľko krát pri rôznorodých projektoch. Či už sa jednalo o filmy v jeho réžií, alebo pre tvorcov ako je Bier alebo Olsen. Film je prešpikovaný nápadmi, je vysoko sebareflexívny čo sa týka žánru aj odkazov na rôzne Dánske tradície. Je nadnesený a posúvajúci žáner gengsterky zaujímavým smerom. Pritom tam má funkčné retrospektívy a zároveň niekoľko naozaj vtipných momentov. Blikajúce svetlá sú tak postmodernou zmesou skvelých nápadov, zaujímavých hereckých výkonov. Chameleón Mikkelsen v perfektnej úlohe- a pritom to má presne ten nános bratskej súdržnosti, ktorá to posúva nad rámec obyčajného filmu. Nieje to dokonalé, ale rozhodne je to zábavné. Lov, kopanie piva, fúkanie vajíčok sú takmer pamätné. Takk. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama