Reklama

Reklama

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

  • USA The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (více)
Trailer 1

V dávných dobách byl vykován kouzelný prsten, který vlastnil pán Mordoru Sauron. Jeho moc začal využívat k šíření zla, ale o prsten nakonec v boji přišel, a ten na dlouhá léta zmizel. Nakonec ho našel hobit Bilbo Pytlík, který díky němu přestal stárnout. Na naléhavou žádost čaroděje Gandalfa předá prsten synovci Frodovi. Ten se svými kamarády Samem, Smíškem a Pipinem odcházejí do Hůrky a Gandalf se vydává pro radu za svým učitelem, čarodějem Sarumanem. Ten se však přidal na stranu zla a zajme ho. S pomocí tajemného hraničáře, přezdívaného Chodec, Frodo a jeho kamarádi uniknou jen o vlásek devíti černým jezdcům, kteří vyrazili z Temné věže, aby prsten našli a přinesli svému pánovi Sauronovi. Do Roklinky je svolána velká porada lidí a elfů, která rozhodne, že prsten musí být zničen. To je možné pouze tam, kde byl prsten zrozen, v ohni Hory osudu. Odvážný Frodo se nabídne, že tam prsten odnese. Nebezpečí je však příliš veliké, a tak se mu, jako jeho ochránci, postaví po bok čaroděj Gandalf, trpaslík Gimli, elf Legolas, bojovník Boromir, hobiti Sam, Smíšek a Pipin a také Chodec. Zrodí se Společenstvo Prstenu, které se vydává na nebezpečnou cestu plnou nástrah a nebezpečí. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (2 000)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Jde o další útok proti socialistickému zřízení. Říše zla, z níž se valí popel a dým, je průhledně umístěna na východě. Obrazem dělnické třídy, která jednotna v potu tváře buduje těžký průmysl, mají být odporní a zlí skřeti. Samozřejmě, že synáček z buržoazní rodiny nemůže vidět na těžké práci nic krásného a povznášejícího. Obyvatelé západu - zemi oplývající mlékem a strdím - elfové (neboli aristokracie), lidé (buržoazie) a hobiti (statkáři) žijí naopak v blahobytu (aniž je vysvětleno, odkud jej získávají) a jediné, co je trápí, je "hrozba“ z východu. "Síly dobra“ zde představuje sbírka představitelů těchto reakčních kruhů, jejichž ruce se nikdy nedotkly pořádné práce. Jejich vůdcem je Gandalf, šiřitel zpátečnické ideologie, s jejíž pomocí udržuje obyvatelstvo v nevědomosti a strachu před pokrokem.(…) Ale socialismus se naštěstí nedá zničit hozením jakékoliv relikvie, i té nejposvátnější, do ohně. Drž se Mordore, obklíčený nepřátelskými reakčními sousedy!“ Těžko říct, zdali by se JACKSON vůbec pustil do práce, kdyby si přečetl recenzi Tolkienovy knihy z našeho „Red Law 1977..“ ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

nejepičtější film všech dob, při němž jsem nedýchal celé tři hodiny, takže počítám, že sem vytvořil i nějaký ten rekord. A některé scény jsou na zápis do knihy nejvelkolepějších momentů kinematografie, rozhodně podle mně nejlepší díl celé trilogie, jak kvůli tomu, že je to první díl, kdy všechno, opravdu všechno bylo nové a Jackson splnil úkol do posledního puntíku a ještě přidal moře zábavy navíc, tak i kvůli jisté komornější atmosféře, devítce, která je tady mnohem strašidelnější a lepší než později a Shoreovu soundtracku, ten hraje po celý film a bez něho by Pán prstenů ztratil hodně.. Krásný počátek cesty po Středozemi. PS: úvodní půlhodina je tak fajn oproti té temnotě, která začne pak a neskončí dříve než v třetím díle ()

Reklama

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Pro Petera Jacksona je Vesmír příliš malý. Nejdokonalejší pohádkový svět, co může filmový divák vidět. Film je natočen do nejmenšího detailu s dokonalou kamerou, s nádherným vizuálem, vynikající výpravou, nádhernou krajinou Nového Zélandu, krásnými maskami a hereckým obsazením - navíc všechno přes Jacksonovo srdce. Digitální efekty předběhly dobu o stovky let a jsou fascinující na dobu vzniku. Shoreho hudba je podmanivá a vleze divákovi pod kůži (záběr s motýlem, prostředí Elfovi říše), kdy je vytvořená linka přímo pro tenhle moment je fascinující a běhá mi mráz po zádech. Velkolepé, nezapomenutelné. Trilogie, která dává divákovi křídla. (SE: 208 min). ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Neznat knihu, byla bych zřejmě nadšená. Jelikož ji znám a ctím léta, nadšená nejsem, protože tohle je sice pěkné, ale s Tolkienem to má společné leda jméno. Co nám zůstalo, jsou dlouhatááááánské záběry na pěkné scenérie, obstojná hudba, patetické řečnění a pár slušných herců (McKellen, Blanchettová, Bean). ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězda za exteriéry, na kterých nikdo od filmu nemá absolutně žádnou zásluhu. Jedna hvězda triky, ovšem když dostanete kdovíkolik milionů dolarů, těžko ty triky zmršíte. Jedna hvězda za Gluma, kterej tam paradoxně jako jedinej opravdu dobře hraje. Pravděpodobně jde o zatím nejlepší převedení Tolkienova (a pro neznalé se to čte Tolkin nebo Tolkín) díla na plátno, ale nevidím na tom nic skvělýho, kromě opravdu dlouhýho přírodopisnýho dokumentu o Novým Zélandu. Film se mi nelíbil. Je celkově strašně rozvleklej, příliš zdlouhavej a o ničem. Kouzlo předlohy se autorům naprosto nepodařilo převést. Výběr herců je trochu až moc na oko, kdy jeden vedle druhýho jsou spíš výstřižky z časopisu módy, než skuteční reálně vypadající lidé (či jiná stvoření). Navíc mi vadí až přílišné zhollywoodštění, kdy nechybí láska jako jeden z hlavních motivů, pitomý hláškaření a vtípky, patos až na půdu, přestože zatím ne tak strašný, jako později. ()

Galerie (156)

Zajímavosti (409)

  • Saruman (Christopher Lee) ve své věži Gandalfovi (Ian McKellen) prozradí, že Sauron (Sala Baker) již nemá fyzickou podobu, ale jeho duch neztratil svou moc. Zde se film s knihami poněkud rozchází, protože v knihách Glum (Andy Serkis) zřejmě jako jediný po Sauronově pádu viděl Saurona osobně a z jeho popisu vyplynulo, že Sauron má nyní jen čtyři prsty, což je zajímavý poznatek, že i přesto, že se mu podařilo získat zpět tělo, rána, kterou mu způsobil Isildurův (Harry Sinclair) meč, byla nezhojitelná. (Nick321)
  • Když se Frodo (Elijah Wood), Sam (Sean Astin), Pipin (Billy Boyd) a Smíšek (Dominic Monaghan) schovávají pod kořenem, nazgûl vyjde zpoza stromu po levé straně. Na scéně je však vidět i kousek prostoru napravo od stromu, avšak tamtudy nazgûl vůbec neprošel. (Illithune)

Související novinky

Nový Pán prstenů na cestě?

Nový Pán prstenů na cestě?

24.02.2023

Poté, co se koncem minulého roku podařilo švédské korporaci Embracer pořídit veškerá zbývající práva na značku Pána prstenů (seriálová koupil předtím za nemalé peníze Amazon), uzavřela nyní studia… (více)

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

04.11.2022

Studio Warner Bros. Discovery čerstvě oznamovalo čísla za třetí kvartál a podle očekávání to není žádná hitparáda. I proto se musel před investory poměrně rychle ujmout slova nový šéf společnosti… (více)

Warner Bros. zkouší prodat Pána prstenů jako NFT

Warner Bros. zkouší prodat Pána prstenů jako NFT

20.10.2022

Někdo by měl nejspíš říct studiu Warner Bros., že NFT nebyly populární už loni, natož letos, a že celá kryptokomunita pomalu ale jistě umírá. Společnost totiž čerstvě oznámila, že hodlá prodávat… (více)

Reklama

Reklama