Reklama

Reklama

Punishment Park

(festivalový název)
  • USA Punishment Park (více)

Obsahy(1)

Pseudodokument Petera Watkinse sleduje osud skupinky zatčených pacifistů a protiválečných aktivistů, která je odvezena do pouště, kde jsou všichni ve vykonstruovaném procesu odsouzeni. Mohou si ovšem vybrat, zdali upřednostní dlouhý pobyt ve vězení nebo třídenní absolvování tzv. Punishment Parku... Bravurní ukázka toho, jak mocný a krutý může být státní aparát. (Javert)

(více)

Recenze (12)

Han22 

všechny recenze uživatele

Jak jsem čekal tenhle film mě nebavil, ba přímo mě hnul žlučí. Není to vůbec thriler o přežití v poušti, je nechutná pseudodokumentární levičácká propaganda. Z filmařského hlediska absolutně o ničem, protože jakékoliv napětí z pochodu v poušti ničí neustálé prostřihy na soud, debaty s policisty, porotou a kameraman vstupující do děje. A ten nečekaný konec... ten jsem fakt nečekal :) Z příběhového hlediska naprosté dno - soudy ignorující naprosto všechny zákonné námitky, policajti sadističtí šmejdi nadržení na to někoho si beztrestně odprásknout. Pokud to nemělo být sci-fi, tak by mě zajímalo jak by tohle mohlo projít. A chudáci nevinní aktivisti se kterýma mám sympatizovat. Tady ta propaganda ovšem hapruje, protože šestice aktivistů jsou do jednoho nesympatičtí, uřvaní, sprostí magoři, hlásající revoluci, zabíjení, ničení a nenavrhující žádnou rozumnou alternativu. Jak to dopadá když se podobným šaškům ustupuje vidíme na dnešní společnosti, kde podobní aktivisti určují jak se bude vyrábět energie, jestli budeme jezdit na benzín, kolik minorit musí být ve vedení firem atd atd... Levičácký hnus 1* za pár povedených scén v poušti. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Jakási utopická haluz složená ze dvou do sebe sestříhaných, ale ve výsledku na sebe navazujících příběhů, kdy jeden vyobrazuje jakýsi polní vojenský soud s bandou dost hipízackých protestantů a druhý pak zachycuje průběh jejich trestu, čímž je něco jako pochod smrti přes nehostinnou poušť s vojáky v zádech. Jde o totalitní téma, které má mít znepokojující charakter, ale na mě film moc nezapůsobil. Pro zvědavce OK, já bych do toho znovu nešel. 60% ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Vykonštruovaná haluz nejakého alternatívca, ktorá je exponovaná a exponovaná, odtrhnutá od reality, len aby silou mocou vyvolala "adekvátne" reakcie u hŕstkych podobných individuí, potľapkávanie a podobne. Možno ešte kritika vojny v Indočíne je namieste, resp. bola v čase natáčania filmu, ale inak všetko ostatné je mimo. Celé to pôsobí amatérsky, s no name hercami a s trasľavou rukou kamaramana, ktorá má navodiť dojem autentickej televizie. Do toho úbohé proslovy policajtov či vojakov. Keď začali kameramani/média nadávať policajtom pri streľnej akcii, vyvolalo to u mňa zhovievavé úškrny. Škoda času. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Díky (či vinou) Watkinsova dokumentárního stylu je tento film velice nepříjemný, neboť při jen trochu pozorném sledování tohoto mizí takový ten distanc „je to jen film“. A díky tomu, že zde hrající neherci reprezentují své vlastní názory (tak byli režisérem vybráni), jsou tyto neherecké výkony tak působivé. Je snadné si představit, že zde začaly fungovat stejné vztahy jako u Stanfordského vězeňského experimetu, který shodou okolností (není-li to synchronicita) proběhl stejného roku. Tento film je dílo prorocké, vždyť ten nechutný voyeurismus, který je zde presentován, je nyní tak zpeněžen ve všech těch reality show a stále sílí. Nemáme vlastně právo ofrňovat se nad starověkými Římany s jejich hrami v cirku, nejsme lepší. A nelze nevzpomenout na jiné vlasatce perzekvované domorodým normalizačním režimem jen o pár let později, tedy The Plastic Peple Of The Universe konkrétně a underground obecně. Vždyť ti kdo je soudili, byli tak podobni těmto soudcům v tomto filmu, podobné opory společnosti, které chtějí „ pořádek a klid na práci“. Režimy na Východě i Západě si byly v leččems podobnější než by si samy přiznaly, ideologické rozdíly byly často jen dobovým a místním ornamentem. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Levice nelevice, je nutno si uvědomit dobu za které byl film točen a co se ve světě a hlavně v USA dělo... Jistě ne každý z obžalovaných byl svatoušek, ale pro - zvolenou - účast na projektu Punishment park stačilo i odepření vojenské služby. Toto ,,maření válečného úsilí " což nebylo nic jiného než nechuť se nechat někde oddělat Vietcongem v zapařené džungli už stojí za popřemýšlení... Odivuji odvahu tohle v roce 1971 natočit. Je zajímavé pozorovat ty názorové tábory u tribunálu ze strany žalujících a souzených... Zajímavá byla myšlenka jednoho z odsouzených: ,,Ve zdravé společnosti by mi asi bylo ctí být policitou, nebo dokonce prezidentem země.. - v této je mi však větší ctí být zločincem ''. Dostala mne i věta státního zástupce: ,, Já se stydím ". Snímek působí hodně autenticky a je dobré si občas připomenout, že je to jen pseudo-dokument. Na rozdíl od jiných snímků, tomuhle zub času nijak neuškodil. Naopak, v dnešní době je stále aktuální. A převedeno na opačné misky politických vah, kdo ví co dnes děje v Severní Koree a jiných totalitních státech... Třeba tam zasedají podobné tribunály a také tam odsouzení hrají Capture the Flag... Doporučuji vidět ! * * * * ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Režisér měl při filmování k dispozici pouze osmičlenný štáb a jednu ruční kameru. Natáčení trvalo jen dva a půl týdne. (MartinNDL)
  • Peter Watkins nechal nakonec herce při dialozích z velké části improvizovat, přestože měl pečlivě vypracovaný scénář. Při postprodukci pak ale dbal na to, aby sdělení snímku přesně odpovídalo jeho představě. (MartinNDL)

Reklama

Reklama