Reklama

Reklama

Experiment

  • USA The Experiment
Trailer

V šokujícím psychologickém thrilleru si zahrál Adrien Brody a Forest Whitaker. Téma filmu se točí kolem dvaceti čtyř mužů, kteří se účastní experimentu, který má simulovat život ve státním vězení.  V šokujícím psychologickém thrilleru natočeném na základě nechvalně známého Stanfordova vězeňského experimentu si zahráli oscaroví herci Adrien Brody a Forest Whitaker. Tým vědců provádí dvoutýdenní psychologický experiment, kterého se účastní čtyřiadvacet dobrovolníků. Pravidla jsou jednoduchá: některým ze zúčastněných bude přidělena role dozorců a ostatní budou vězni. Ačkoli jsou bachaři jasně poučeni, že musejí udržet pořádek mezi vězni bez použití násilí, po vypuknutí vzpoury mezi trestanci jdou jakákoli pravidla stranou. Čím více se muži vžívají do svých rolí, tím více se o slovo hlásí moc, strach a celý experiment se dostává absolutně mimo kontrolu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (402)

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Vězeňský expetiment aneb dej blbci funkci. Možná by neškodilo, kdyby se scénárista namáhal víc vysvětlit emocionální přerod nejen u dvou hlavních postav, protože mi není tak docela jasný, kde se najednou vzala ta vlna odporu u ostatních vězňů, nemluvě o tom, proč kurva nezstavili ten debilní experiment dřív, ale dobrý, jak bych nenapsala ani pohádku o nemocným kuřátku, takže nemám co kvákat. Brody a hlavně Whitaker odtáhli psychologickou stránku v podstatě sami a šlo jim to jako vždy skvěle. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že o Stanfordském experimentu jsem před zhlédnutím snímku slyšel asi tolik, že proběhl. Detailní průběh neznám a těžko říct, zda je vůbec někde na světě k dohledání. Každopádně věc je to zajímavá a jistě vede k pořádnému zamyšlení. Pro pořádné kapacity třeba i na několik minut. Pečlivě vybraná skvadra několika magorů uzavřených do stísněného prostoru, přičemž každý dostal svoji šanci zbavit se dočasně svých komplexů, dala vzniknout tomu, co vědátoři v koutku duše předpokládali. Nápad tedy hodnotím hrozně vysoce. Bohužel, zpracování je absolutně debilní a neposouvá snímek ani o kousek výš. Spíše filmu uděluje obrovskou ránu do koulí, kterou nelze jen tak snadno rozdýchat. Většinu stopáže jsem byl tedy donucen k nudění se. Hvězdička za obohacení mých chabých znalostí. Jinak není absolutně o co stát. ()

Reklama

spaceboyCZ 

všechny recenze uživatele

Velmi slusny zacatek, ktery slibuje vysinutou podivanou, nakonec naprosto nepochopitelne rychle skonci a cely dojem z filmu totalne zkazi, jakoby tvurcum bud dosly penize nebo producenti se shodli na tom, ze 96minut je az az a vice nebudou divaka trapit. Skoda, Whitaker nemel daleko k tomu, aby se stal nejslizactejsim bacharem filmoveho platna... ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době se ke mě dostalo výtečné psychololgické dramíčko. Přitom jsem podle relativně nízkého hodnocení nečekal, že mi to tak sedne! Výborně podaná přeměna obyčejných lidí v role, které jsou jim uměle přiřazeny. Už velice dlouho jsem nikomu tak moc nepřál, aby ve filmu dostal na držku, jak tady Forestu Whitakerovi. Skvěle zahraná role! Mám chuť pálit 5*, protože to fakt sype a atmoška je na konci hustá, jak dým ze škodárny :-) "Pořád věříš, že jsme inteligentně výš než opice?" Perfektní psycho! ()

grogodil 

všechny recenze uživatele

Takmer do puntíku "opajcnutý" nemecký originál, ktorého zbytočná existencia dáva zmysel snáď len americkému divákovi, keďže jemu pôvodný nemecký snímok v rámci ignorácie mimohollywoodskej produkcie asi moc nehovorí. Pre tých, čo majú nemeckú väzenskú šikanu aspoň trochu v pamäti je sledovanie vyslovene nezáživným odškrtávaním si jednotlivých scén, akurát v podaní iných hercov (už len scéna s hasičákom chýbala). Na nejaké vlastné nápady sa tu moc nehrajú, čo je v podstate dobre, pretože aj to málo (scéna po rozsvietení červeného svetla) čo tu je, vyznieva dosť smiešne. Nemecká predloha síce taktiež občas pôsobila ako vykonštruované divadielko s ľudskými krysami zavretými v zamrežovanom labáku, no z pohľadu nejakej psychológie šla stále viac do hĺbky, než toto americké strohé a ploché čierno-biele rozdelenie na dobrých väzňov a sadistických dozorcov...a ešte oné - nemôžem si pomôcť, ale Whitaker mi film od filmu čoraz viac lezie na nervy :-) ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Stanfordský vězeňský experiment, který realizoval Dr. Philip G. Zimbardo, byl – stejně jako ve filmu – ukončen již po šesti dnech, a to 20. srpna roku 1971. (Vangelis)
  • Remake filmu založeného na knize, která byla inspirována skutečným experimentem ve vězení Stanford. (darek kartac)

Reklama

Reklama