Reklama

Reklama

Experiment

  • USA The Experiment
Trailer

V šokujícím psychologickém thrilleru si zahrál Adrien Brody a Forest Whitaker. Téma filmu se točí kolem dvaceti čtyř mužů, kteří se účastní experimentu, který má simulovat život ve státním vězení.  V šokujícím psychologickém thrilleru natočeném na základě nechvalně známého Stanfordova vězeňského experimentu si zahráli oscaroví herci Adrien Brody a Forest Whitaker. Tým vědců provádí dvoutýdenní psychologický experiment, kterého se účastní čtyřiadvacet dobrovolníků. Pravidla jsou jednoduchá: některým ze zúčastněných bude přidělena role dozorců a ostatní budou vězni. Ačkoli jsou bachaři jasně poučeni, že musejí udržet pořádek mezi vězni bez použití násilí, po vypuknutí vzpoury mezi trestanci jdou jakákoli pravidla stranou. Čím více se muži vžívají do svých rolí, tím více se o slovo hlásí moc, strach a celý experiment se dostává absolutně mimo kontrolu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (402)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mňa Experiment bohužiaľ ničím neprekvapil. Nevidel som originál, ale tipujem, že tento remake bude takmer doslovný a preto ho vidieť ani nechcem. Medzi podobné nemecké filmy patrí napríklad aj Vlna, kde mi bolo tiež od začiatku jasné, kam to celé smeruje. Film prináša jednu zaujímavú myšlienku o tom, že je to práve túžba po spravodlvosti, ktorá vyvoláva konflikty a násilie. Proste oko za oko, zub za zub. Lenže tento film je pre mňa tak predvídateľný, ako cesta z Bratislavy do Trnavy a preto nemôžem hodnotiť vyššie. Pôsobí to celkovo akosi béčkovo. Whitakerovej postave som príliš neveril, Brody je však skvelý. No a zaujímala by ma otázka, čo z toho "soudruzi", ktorí to celé vymysleli, "mají". ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Zavři zvířata na dlouho do klece a silní budou žrát slabé. Film o tom že lidi ( my ) jsou ( jsme ) zvířata a někdy stačí i menší podmět k naší záporné reakci. Čtrnáct dní zavřený ve vykonstruované věznici jako vězeň nebo bachař s váma asi pořádně zacloumá. Škoda že děj nebyl víc propracovaný a hlavně byl krátký. Nechci spoilerovat, ale děj netrval těch čtrnáct dní. Budete překvapeni až zjistíte, jak dlouhý byl jejich pobyt v tomto experimentu. Dokoukal jsem to, ale za pár dní na to zapomenu. Na filmu spolupracovali The city of Prague philharmonic orchestra v čele s Miriam Němcovou. Ve filmu také zazní YKK od Fluke nebo King Genius od Supersuckers. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Je určitě dobře, že jsem německý originál neviděl, a proto se můžu vyhnout srovnání. Je to prosté. Stačí odpovědět na inzerát z novin, projít psychologickými testy, a poté se ocitnout v simulovaném vězení, které slouží jako behaviorální experiment pro vládní účely. A hlavně každý účastník dostane za 14 dní trvající experiment solidně zaplaceno. Na inzerát odpoví i z práce čerstvě propuštěný Adrien Brody, a hned po příchodu do vězení je část uchazečů rozdělena na dozorce a vězně.Ve vězení se musí dodržovat velmi přísná pravidla a režim, a pokud nebude vše splněno tak, jak má, rozsvítí se červené světlo, experiment bude předčasně ukončen a účastníci nedostanou slíbené peníze. S přibývajícím časem, stráveném v uzavřeném prostoru, vězni v čele s Brodym zjišťují, že bezprostřední nebezpečí nehrozí od spoluvězňů, ale od sadistických dozorců, kteří se do svých rolí vžili až příliš. Experiment se brzy vymkne kontrole. Film usiluje o to stát se jakousi psychologickou sondou do chování člověka vystaveného extrémnímu prostředí a podmínkám. Občas se mu to daří, občas až tolik ne. Chtělo to totiž lepšího režiséra. Řada scén nevyzněla tak silně, jak měla, a když to tak vezmu, tak ani jedna se mně pořádně nevryla do paměti, ale díky silnému hereckému trojlístku Adrien Brody, Forest Whitaker a Cam Gigandet stojí film za vidění. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Asi jsem si měl nejdřív pustit originál, ten má ale delší stopáž, do které se mi v tu chvíli nechtělo, tak jsem dal přednost tomuto remaku. Bezpochyby se jedná o zajímavý koncept inspirovaný událostmi ze 70. let. Ještě než jsem se o něčem takovém dozvěděl, tak mě samotného napadalo, že by se něco takového mohlo uskutečnit (prostě si jen tak vyzkoušet, jaký to je žít ve vězení). Na filmu je nejzajímavější právě ona myšlenka tohoto "experimentu" a studium lidského charakteru, který se může v extrémních podmínkách rapidně změnit. Napětí je taky na velmi dobré úrovni a o skvělých hereckých výkonech netřeba mluvit. Povedený film, ale můj názor na něj by byl možná jiný, kdybych viděl nejdřív origo, které si určitě nenechám ujít... 75% ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl hodnocení, tak jsem od toho nic neočekával a ono to bylo možná dobře, protože jsem nakonec dostal naprosto skvělý thrillerový drama, který téma vězeňských filmů rozšiřuje zase o kousek dál než bylo doposud nebo respektive, co já jsem doposud viděl. Celej příběh se odehrává ve smyslu vězeňskýho experimentu, kde se z lidu naberou zájemci a ti jsou potom umístěný do vězeňských prostor, přičmež jedna část lidí dělá dozorce a druhá vězně, což samozřejmě nebude dělat dobrotu, obzvlášť když role vězňů a bachařů jsou úmyslně(?) prohozený podle psychologických testů než jak by mělo být, neboli sadistický nevyrovnaný zmrdi jsou bachaři a ty normálně racionálně uvažující jsou vězni, navíc tu proti sobě stojí perfektní Adrien Brody v roli neustále se vzpouzejícího vězně a poti němu tu stojí naprosto geniálně hrající Forest Whitaker, kterej si svojí nečekaně nabytou moc naprosto úžívá. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Původně se počítalo s uvedením do kin. Nakonec šel snímek v USA rovnou na video a stejně tak ve většině ostatních zemí. (darek kartac)
  • Stanfordský vězeňský experiment, který realizoval Dr. Philip G. Zimbardo, byl – stejně jako ve filmu – ukončen již po šesti dnech, a to 20. srpna roku 1971. (Vangelis)

Reklama

Reklama