Reklama

Reklama

VOD (1)

Co se stane, když se vysokoškolská psychologická studie šokujícím způsobem zvrtne? V tomto napínavém psychologickém thrilleru natočeném podle skutečné události se Billy Crudup představuje v roli profesora Stanfordské univerzity Dr. Philipa Zimbarda, který v roce 1971 obsadil 24 dobrovolníků z řad studentů do rolí vězňů a dozorců v simulovaném vězení, aby zjistil, z čeho pramení zneužívání ve vězeňském systému. Výsledky ohromily svět, protože účastníci se během několika dní změnili ze středostavovských studentů v sadisty opojené mocí a submisivní oběti. Film, který získal dvě ocenění na festivalu Sundance, včetně ceny za nejlepší scénář, a na jehož vzniku se úzce podílel sám doktor Zimbardo, je mrazivý, napínavý thriller o temných stránkách moci a dopadech věznění. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (177)

Fr 

všechny recenze uživatele

„PROČ SE CHCETE PODÍLET NA TÉTO STUDII? “ /// Jeden z nejznámějších a nejkontroverznějších experimentů se zřejmě nevokouká… Tenhle novej kus sází na bezproblémový obsazení a skromnou filmařinu, která je (asi) věrnější podobou původních událostí, než ten film s Brodym. Sledujeme jemnější formu šikany, která (už dneska) neříká o nás lidech (i bez experimentu) nic nevyzkoumanýho a víc prostoru dostávají reakce autora, psychologa Philipa Zimbarda. Ti, co chtějí jít v útrapách vo level vejš, nechť navštívěj Uwe Bolla. Vo co je to míň experiment, vo to je to víc drsnější. Tohle totiž (spolehlivě) splní „jen“ výzkumnej účel. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu „The Lucifer Effect: Understanding How Good People Turn Evil“, kterou v roce 2007 napsal Philip Zimbardo, číst nebudu. 2.) Zjistím, proč dr. Zimbardo obhajoval Ivana „Chipa“ Fredericka. 3.) Thx za titule „UniCorn“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

O slávnom Stanfordskom väzenskom experimente sme tu mali už viacero filmov, či už nemecký Das Experiment (2001) alebo americký The Experment (2010), no oba boli odosť lepšie ako tento snímok. Nemecká verzia bola pre mňa TOP, americká z roku 2010 priemerná, no v porovnaní s týmto stále kvalita. Táto verzia 2015 ma teda vôbec neoslovila, hoci herecké obsadenie a prvotná atmosféra sa mi naozaj pozdávali. Ale v konečnom dôsledku dosť slabé, a pre mňa osobne sklamanie. Odporúčam radšej spomínanú nemeckú verziu z roku 2001. ()

Reklama

maddy 

všechny recenze uživatele

Konečne niekto ponúkol reálny pohľad na Standfordský experiment, ktorý už asi väčšine divákov bude dôverne známy z predošlých filmov. V sedemdesiatych rokoch skupina psychológov uzatvorila študentov do falošného väzenia na pôde univerzity (fakticky sa jednalo iba o upravené učebne v nevyužívaných častiach školy) a ich úlohy rozdelila na väzňov a dozorcov. Experiment mal mať trvanie dvoch týždňov, ale po šiestich dňoch musel byť ukončený. Najznámejšia nemecká verzia Das Experiment z roku 2001 ponúkla pohľad na celú udalosť v značne „hollywoodskom“ podfarbení. Pôdu univerzity nahradilo skutočné väzenie, postavy nemali svoje predobrazy v skutočných študentoch a celkovo si z daného experimentu film vypožičal iba námet, než by sa jednalo o akokoľvek dôveryhodnú rekonštrukciu udalosti (odhliadnuc od toho, že si to väčšina divákov po zhliadnutí filmu myslí). The Experiment spred piatich rokov s Adrienom Brodym si takmer nikto nevšimol a dá a označiť skôr za remake nemeckého filmu, než by tiež bral ohľadom na skutočný experiment. Až táto nová verzia od Kyla Patricka Alvareza ponúka v rámci možností čo najdôveryhodnejší pohľad na danú udalosť a nezveličuje udalosti podobne ako predošlé filmy. Práve tá presnosť a dôveryhodnosť prostredia (prostredie učební a nie skutočné väzenie), charakterov (študentov) s akou je film natočený mu dodáva veľmi znepokojivú atmosféru. Dráma z prostredia školy sa tak čoskoro mení na znepokojivý thriller, ktorý postupne s pribúdajúcou nervozitou postáv stupňuje napätie a dokáže vyvolať veľmi nepríjemné pocity. Nepríjemné aj preto, že nijako netlačí na pílu, iba udalosť sleduje s až surovou presnosťou a práve v tom je jeho sila. Vo svojej dôveryhodnosti ponúka oveľa mrazivejší pohľad oproti predošlým filmom na to ako dokázal experiment za pár dní vyeskalovať. Síce stráca na momente prekvapenie, vzhľadom na predošlé spracovanie látky, no inak sa jedná o najlepší pohľad na Standfordský experiment, ktorý po tomto už žiaden ďalší film nepotrebuje. Sugestívnejší a dôveryhodnejší pohľad na experiment by sa asi poskytnúť nepodarilo. CELKOVO: 4* (8/10) ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Tak konečně povedené zpracování tohoto kontroverzního experimentu. Myslel jsem, že se to začne vyhrocovat až po několika dnech, ale dozorci na to šli zvostra hned od začátku. Je to oblečené do pěkného retro hávu a kdejakej psycholog určitě musí jásat, když to vidí. Já ale zas tak nejásal, protože někdy mi nešlo do hlavy, proč se vězňové nezachovali tak nebo onak a proč si toho nechali tolik líbit. Došel jsem k závěru, že nechtěli něco pokazit, aby se třeba nestalo, že nedostanou zaplaceno. Ale co já vím, když jsem jen divák a né subjekt. Film se nestaví na žádnou stranu a jen nám předkládá události, jak se opravdu staly (asi) a to se mi líbí. Názor si na to každý musí udělat sám. Jinak až na tu paruku a nalepovací vousy Dr. Zimbarda (Billy Crudup) si nemám na co stěžovat - docela mě to pohltilo a určitě to stojí za pozornost. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Docela kvalitní pokoukáníčko o tom jak si v pošahaných 70.letech arogantní blbeček Zimbardo vymyslel experiment.. Při rozmýšlení zůstal ale někde u základního konceptu a další postup měl asi jet stylem: Uvidíme co se stane a na konci si z toho vyvodíme nějaké moudro, které bude znít dobře a bude se nám hodit do krámu... Už před lety, když jsem si zjišťoval o co tam tenkrát šlo, jsem jen žasnul s jak nedostatečnou přípravou (jak myšlenkovou tak praktickou) může někdo začít psychologický (a vlastně jakýkoliv) experiment. Nejdebilnější je, že i po tomhle fiasku mu to někteří sežrali a pořád žerou jako něco hodnotného o co se lze dále opírat.. Detaily si už nepamatuju ale tuším, že film bude pro lepší dramatičnost poněkud přibarvený-což ve výsledku nevadí, zvláště když tu máme v přímé konkurenci německý “Experiment“(a jeho USA dvojče), který se nebál přitlačit na pilu a dohnat celý koncept do extrému, což cuká nervičky přecejenom trošku intenzivněji. Já jen pevně doufám, že za tohle zfilmování své blbosti nedostal Zimbardo ještě i zaplaceno. :/ ()

Galerie (30)

Zajímavosti (4)

  • Filmovanie snímky prebiehalo v Kalifornii a v kanadskej provincii Saskatchewan. Celkovo trvalo iba 21 dní. (MikaelSVK)
  • Zjištěný sadismus „dozorců", spolu se silnými depresemi a pasivitou vězňů vyústily v teorii o důležitosti sociálních pozic v individualistické psychologii. Tato teorie je dodnes kontroverzní. Psycholog Philip Zimbardo obdržel v roce 2005 Cenu Nadace Vize 97, kterou založil exprezident Václav Havel se svou ženou Dagmar. Předání ceny doprovázalo vydání českého překladu Zimbardovy knihy "Moc a zlo". (Vangelis)

Reklama

Reklama