Reklama

Reklama

Clevelandský únos

(TV film)
  • USA Cleveland Abduction (více)
Trailer

Svobodná matka, která se stane první obětí únosce Ariela Castra, zůstane uvězněná v jeho domě skoro jedenáct let. Tam se stane přítelkyní a sestrou dvou dalších žen, které Castro zajme krátce po ní. Film je inspirován skutečnými událostmi... 22. srpna 2002 byla jednadvacetiletá svobodná matka Michelle Knightová v Clevelandu unesena Arielem Castrem a držena v jeho domě bezmála jedenáct let. Knightová, která v sobě nalezla nezměrnou sílu skrze víru v Boha a odhodlání znovu spatřit svého syna, se odmítla nechat zvráceným Castrem zlomit. Ten brzy po ní unesl dvě dospívající dívky, Amandu Berryovou a Ginu DeJesus, a uvěznil je společně s Michelle, která se svým spoluobětem stala přítelkyní a sestrou. Když Berryová s Castrem otěhotněla, byla to Knightová, kdo jí pomohl přivést děvčátko na svět. Následně musela provést i jeho resuscitaci, neboť jí Castro vyhrožoval slovy: "Pokud dítě zemře, ty zemřeš taky." Navzdory tomu, že byla více než deset let vystavena nepřetržité brutalitě, se Michelle nenechala srazit na kolena a její neotřesitelná víra tváří v tvář zdánlivě beznadějné situaci svědčí o síle lidského ducha. Dne 6. května 2013 byla Michelle z domu, který byl pro ni téměř jedenáct let vězením, konečně vysvobozena a dostala šanci získat zpátky svůj život. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (53)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"To jsi tak blbá, že jsi otěhotněla?" Někteří mládenci mají zkrátka problém seznámit se s dívkou a jiným zase vadí, když dívka nefunguje podle jejich představ. Pro všechny tyto "opravdové muže" je tu manuál Ariela Castra na to, jak si pořídit protějšek svých snů. Stačí si ho unést a pak mu několik let vštěpovat disciplínu za zatlučenými okny. Já jsem tedy dostal to, co jsem čekal, ale že by mě to nějak moc pobavilo, poučilo nebo alespoň inspirovalo, tak to nikoli. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Takto mizerne to dopadne, ked potencionalne silnu temu spracuju naivnym Hallmarkovskym spôsobom, ktory dokaze dojat maximalne domace panicky pri zehleni. Cely cas je to monotonne nudne bez akejkolvek hlbky. Zufalstvo, bolest, utrpenie tych troch obeti. Nic z toho sa tvorcom nepodarilo preniest na divaka. Dalsim problemom je, ze film dost neprehladne pracuje so zakladnymi faktami. Vôbec nemate prehlad ako dlho tam uz jednotlive obete su, ake udalosti sa kedy stali atd. Tento film by sa dal nazvat rovnako primitivnym ako bol ten unosca. Je az k neuvereniu, ze sa mu podarilo drzat tri zeny v zajati niekolko rokov. Jednu hviezdicku davam za Taryn Manning, ktora ako jedina predviedla celkom slusny vykon v tomto mizernom filme. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že reportáže, které byly v televizi, udělali větší službu, než tenhle film. Tohle spíš chápu jako snahu trochu ještě události medializovat a možná i podpořit prodeje knihy jedné z obětí. I kdyby, nemám jí to za zlé. Byznys je možné udělat z čehokoli. Film by ale měl být rozhodně drsnější a explicitnější. Takhle je to opravdu jen televizní filmeček. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Naozaj prípad, ktorý si zaslúži viac. Lepší formát, dokumentárny aj filmový, no a určite ukázať toho viac, lebo za tú dobu mnohoročného mučenia sme videli iba nejasné znásilnenia šúchaním sa po rifliach a potom tanečky na rádio hity. A to nie vždy pôsobilo ako brutalita a nekonečné utrpenie. Zároveň je ale prípad dôkazom toho, že svet spravodlivosť nevie a zabezpečiť a nikdy ani zabezpečiť nebude vedieť. Môžete dávať aj teatrálne americké tresty 100 000 rokov odňatia slobody, keď nakoniec to dopadne ako dopadne. V takých prípadoch radšej vinníka rovno predhodiť davu a zavrieť oči. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tady je sice znát, že film nemá větší než televizní ambice, ale přesto si díky srdceryvnému příběhu uchovává svou sílu. Ono vědomí, že tohle se skutečně stalo, dělá v tomto případě strašně moc. Samotná únosová a věznitelská část, která zabírá víc než dvě třetiny stopáže, sice ničím nešokuje, ale spolehlivě umožňuje soucítit s obětmi a nenávidět jejich únosce. Pro mě ale nejsilnější momenty přicházejí teprve v závěru, kdy se osvobozená hlavní hrdinka musí vyrovnávat s dalšími fackami. Tohle by si zasloužilo víc prostoru a je škoda, že tvůrci nezvolili dvoudílný formát o hodinových epizodách. I tak to ale na mě udělalo dojem. 75% ()

Galerie (18)

Zajímavosti (5)

  • Keď Raymondovi Cruzovi ponúkli hrať úlohu Ariela Castra, manželka mu najprv povedala, aby ponuku neprijal, pretože ide o psychopata. Po prečítaní scenára jeho manželka zmenila názor a vyzvala ho, aby túto rolu zobral, pretože ak „nezahrá diabla“ on, nikto nebude o dievčatách vedieť. (Arsenal83)
  • Celý film sa to natáčal v Clevelande v štáte Ohio, kde došlo k únosom. (Arsenal83)

Reklama

Reklama