Reklama

Reklama

Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu

  • USA Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (více)
Trailer 2

VOD (1)

Černá komedie Stanleyho Kubricka pojednává o skupině paranoidních generálů fascinovaných válkou, kterým se “nešťastnou náhodou” podaří rozpoutat jadernou apokalypsu. Náčelník generálního štábu "Buck" Turgidson a generál strategického letectva Jack Ripper vyšlou letku bombardérů, aby zaútočila na Sovětský svaz. To aktivuje sovětskou tajnou zbraň zvanou “bomba posledního soudu.” Jedná se o ďábelský raketový systém, s nímž má být uskutečněn odvetný úder. Aby upozornil na tuto katastrofu, stane se britský kapitán Lionel Mandrake jedinou osobou, která má přístup ke generálu Ripperovi. Americký prezident Muffley se ve snaze odvrátit neštěstí pokusí přesvědčit opilého sovětského premiéra, že je to všechno jen hloupý omyl. Prezidentovým poradcem je šílený dr. Divnoláska, někdejší nacistický vědec. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (597)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Komedie od Kubricka? Tak na to jsem byl hrozně zvědav, ale neubránil jsem se pochybám. Po zhlédnutí říkám, že oprávněně. Něco takhle zoufale nevtipného jsem už dlouho neviděl, u toho filmu jsem se akorát jednou usmál při rodeu na bombě a jinak je to fakt hrozně suchý. Aspoň že vzhledem k tomu kdo seděl na režisérské stoličce se na to dá koukat, protože vizuálně to není úplně k zahození a ta militaristická hudba co hraje v letadle je dobrá. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Výborná satira na to jak by to mohlo být, kdyby si nějaký velící základny řekl, že všichni na naši planetě jsou z tekutiny a musí se v ní přeměnit :). Geniální herectví Petera Sellerse nemá chybu. Nedá se říci, že na něm stojí film, protože takovým to "chybám" se Kubrick vyhýbá. Jeho talent a herectví však film povznáší. Jeho dr.Strangelove je s božský!! Jeho křeč v pravé ruce, jeho výraz, mluva s cigaretou na rtech to vše z něj dělá obdivovanou postavu. Hláška o původu doktora mezi dvěma generály je bezchybný!!! Upřímně nechápu jak na tohle někdo mohl přijít. Hudba nemá, jak je již zvykem u Stanleyho, naprosto chybu. Závěrečná jízda na bombě a rozmluva o poslední lidské šanci. To vše tento film dotváří k dokonalosti. A to nemluvím o konci... Chcete méně satirický pohled na obdobnou situaci ? PS: ten prodloužený konec musel být opravdu pěkně mimo:). ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Jak už někteří zde podotkli, tak Divnoláska není komedie v tom smyslu, že byste se váleli smíchy po zemi. Je to spíše o té satiře na tehdejší poměry mezi USA a Ruskem (např. telefonát, kdy prezident USA oznamuje prezidentu Ruska, že je zřejmě "omylem vybombardují" mě dostal). Je to chladná, britská satira, kterou já ale mám rád. A proto volím jednoznačně za pět! P. S. George C. Scott a jeho "tak trochu" vzrušený generál na vše, co připomíná válku, je mimo hodnotící stupnici, to se prostě musí vidět! ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Myslím, že na světě není cyničtější a možná ani legračnější film, než Divnoláska (i když cynismus není to správné slovo, protože jde vlastně o velmi naléhavé varování). Sellersova trojrole a Scottův generál patří mezi poklady světového herectví a telefonát generálovy milenky v průběhu řešení krize mě doslova uzemnil. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Brilantní satira Stanleyho Kubricka o možnosti zneužití atomové bomby a o úloze jedince, který může zničit celý svět. Snímek, který přesně vystihuje dobu studené války z komediální stránky, ale i tak je to film k zamyšlení. Peter Sellers byl v trojroli naprosto vynikající a nominaci na Oscara si vysloužil zcela zaslouženě. Velmi zdařile mu sekundoval George C. Scott. Snímek, který ve své době musel způsobit velký poprask..... ()

Galerie (194)

Zajímavosti (68)

  • Natáčelo se od 28. ledna do 23. dubna 1963. Celý film se natáčel ve studiích v Sheppertonu nedaleko Londýna, což bylo mimo jiné vynuceno tím, že Peter Sellers byl v době natáčení uprostřed rozvodového řízení s herečkou Anne Hayes a nesměl opustit Velkou Británii. (dopita)
  • Komediální pojetí filmu nebylo původně v plánu. Při psaní scénáře se o takovém zpracování spíše vtipkovalo, ale později se Stanley Kubrick rozhodl jej takto i skutečně realizovat. (tnp101)

Reklama

Reklama