Reklama

Reklama

Spartakus

  • USA Spartacus (více)
Trailer 2
USA, 1960, 184 min (Special Edition: 198 min, Televizní verze: 101+85 min)

Režie:

Stanley Kubrick

Předloha:

Howard Fast (kniha)

Kamera:

Russell Metty

Hudba:

Alex North

Hrají:

Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jean Simmons, Charles Laughton, Peter Ustinov, John Gavin, Nina Foch, John Ireland, Herbert Lom, John Dall, Harold J. Stone (více)
(další profese)

Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jean Simmons, Charles Laughton a Peter Ustinov v americkém velkofilmu o vzpouře otroků ve starém Římě, oceněném čtyřmi Oscary... Historický velkofilm vyprávějící o vzpouře římských otroků, vedené v letech 74–71 před naším letopočtem, byl natočen podle stejnojmenného románu amerického spisovatele Howarda Fasta. Sledujeme v něm osudy vzpurného otroka Spartaka, od jeho osvobození z libyjských dolů, kdy je prodán trenérovi gladiátorů Batiatovi, za něhož musí bojovat v římské aréně. Tady se zamiluje do otrokyně Varinie. Jednou se ale Spartakus proti svému pánovi vzbouří a s družinou dalších gladiátorů prochází městy, hledají svobodu. Jeho armáda je stále silnější a postupně se přesouvá až na jih Itálie, kde chce překročit moře a vrátit se domů. V samotném Římě se zatím povstání otroků stane rozhodujícím prvkem v politickém boji mezi senátory, kteří chtějí využít situace ke zvýšení vlastní moci. Vítězné boje Spartaka nad početnějšími vojsky Římanů musí jednoho dne zákonitě vystřídat porážka... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (361)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Kubrickuv krapet slabsi film, ale mezi historickejma velkofilmama se jedna o jeden z nejlepsich. Problem je, ze film delal Kubrick na zakazku, tudiz asi vsechno nebylo podle jeho predstav. Dej filmu je hodne zajimavej a nektere zabery jsou fakt monumentalni, hlavne co se tyce armady otroku, takove obri armade se ani dnes moc armad ve filmu nevyrovna. Problem je nekolik zbytecne ukecanejch a nekolik zbytecne dojemnech scen, ne ze by pusobily nejak navic, ale vypustit by se dali (Spousta scen z prvni hodiny a pak nektere z posledni pul hodiny.) a film by se tak dal zkratit na prijatelnejsi stopaz, i kdyz ani pri trech hodinach jsem se prakticky nenudil. Herci jsou vyborni, jedinou vytku mam ke Kirkovi Douglasovi, prislo mi, ze nemel potrebne charisma, takze sceny, kdy mluvi jako kdyby vsechno znal a veli tisicum lidi nepusobi zrovna verohodne a pak samotnej duvod jeho povstani je taky dost prehnanej. Dal taky zamrzi minimum souboju, bitva tu je prakticky jen jedna a ani ta nema moc prostoru a souboje gladiatoru tu vlasne nejsou, az na tri variace na ne. V tomhle je Gladiator o moc lepsi, ale zas jsou ve Spartakovi poutavejsi ty intriky Rima. Taky me dost stvala hudba, sice mela misty svetle momenty, ale jinak to byla takova ta klasicka hudba ze starejch historickejch filmu a tu moc nemusim. Ac se jedna v Kubrickovo filmografii o slabsi dilo, stejne to je na 5*. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Brilantne zostavený veľkofilm o vodcovi otrokov - Spartakus (zároveň fantasticky stvárnený charizmatickým Kirkom Douglasom), je jedným z vrcholov monumentálnych fresiek. Natočený zároveň v dobe, odkiaľ ich pochádza najviac a za touto érou mi je (takmer) rovnako smutno ako za filmami noir. Aj keď po hlbšom prebádaní majstrovej filmografie uznávam, že má skrátka lepšie kúsky (pre iných tvorcov by to bol ale dozaista najlepší film), disponuje niekoľkými fascinujúcimi momentmi : zvláštnou chémiou medzi Charlesom Laughtonom a Petrom Ustinovom, ostré tréningy otrokov, súboj (na smrť) a predsúboj medzi Spartakom a čiernym otrokom, kde sa z najväčších nepriateľov stali "kamaráti" zdieľajúci existenčný stav, famózna scéna vyslobodenia, Olivierova protivná postava, sila súdržných ľudí... ()

Reklama

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Neskutečně patetický sandálový velkofilm, ve kterém sice nenajdeme žádné božstva či mesiáše, o to více se nám však pokouší přiškrcený Kubrick (či snad producent) valit klíny do hlavy. Přeš veškerou monumentální standardizaci, a že jí je požehnaně, má tenhle otrok alespoň několik světlých a dramatických momentů, které stojí za archivaci. Pokud z hlavy vyženete ubíjející stopáž a velké množství kýčovitých výjevů plných slziček, zůstane vám několik kvalitních a povětšinou i dosti rozmáchlých scén a výteční herečtí představitelé, kteří se s římskou ctností vypořádali na jedničku. ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Veľkolepý výpravný historický film, v ktorom sa osamelý otrok s veľkým srdcom dá na dlhú cestu za slobodou, ktorá zmenila Rím. Vinikajúci historický film s plnou parádou, ktorý je robený s citom vo všetkých aspektoch. Čo sa týka Stanleyho Kubricka on sa k filmu dostal až neskôr na lobing Kirka Douglasa, ktorý už s ním zažil výbornú filmovú spoluprácu. Kubrick bol k filmu prizvaný dodatočne, myslím že po dvoch týždňoch, pretože produkcia Spartakusa nebola spokojná s pôvodným režisérom (on sa však zaslúžil o ten krátky úvod). Kubrick to našťastie vzal do svojich rúk a tým pádom film profitoval – vznikla nadčasová klasika ktorá pretrvá veky. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších životopisných filmů - 100 Greatest Biography Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Špičková Kubrickova historická válečná romance o vzpouře a hrdinném boji římských otroků za svobodu a právo na život a lásku. Plejáda hvězd: Kirk Douglas jako otrok a vojevůdce Spartacus, Laurence Olivier jako římský vojevůdce Crassus, Peter Ustinov coby obchodník a cvičitel otroků, legendární Charles Laughton jako senátor Gracchus a Tony Curtis jako otrok - umělec Antoninus. K tomu dokonalá režie, výprava plná davových scén a taky láska a smrt. Co si přát více? Trailer: http://www.csfd.cz/film/5408-spartakus/videa/ ()

Galerie (160)

Zajímavosti (69)

  • Varinia (Jean Simmons) nemohla být z Británie v příběhu, který se odehrává v roce 70 před naším letopočtem, protože Řím navázal první přímý kontakt s Británií až v letech 55 a 54 před naším letopočtem, kdy Julius Caesar podnikl na ostrovy 2 výpravy. (gogos)
  • Kubrick pronajmul pro natáčení scény hořícího tábora vojáků více než 10 akrů půdy, tedy cca 4 hektary, za 40 000 amerických dolarů. Plac sousedil s dálnicí, a proto bylo potřeba využít azbestových stěn. Natáčení se mj. zúčastnili jednotky hasičů a policie z Los Angeles. (gogos)
  • Pro restaurovanou verzi z roku 1991 bylo potřeba namluvit některé věty za Laurence Oliviera. Vdova Joan Plowright si vzpomněla, že ho velmi dobře napodobil Anthony Hopkins a ten se toho ujal. Tvůrci mu za to poděkovali v závěrečných titulcích. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel herec Kirk Douglas

Zemřel herec Kirk Douglas

06.02.2020

Ve 103 letech zemřel herec a ikona klasického Hollywoodu, Kirk Douglas. Herec byl třikrát nominovaný na Oscara za snímky Champion, Příběh tří lásek, nebo Žízeň po životě. Čestného Oscara přitom… (více)

Spielberg oživí Cortése

Spielberg oživí Cortése

29.03.2018

Steven Spielberg nám právě dodal sci-fi Ready Player One a v červenci 2020 se od něj dočkáme Indiana Jonese 5. Tím ale jeho dobrodružné vyžití nekončí, zároveň totiž hodlá produkovat seriál o Hernánu… (více)

Spielberg zpracuje Kubrickova Napoleona

Spielberg zpracuje Kubrickova Napoleona

07.03.2013

Měl to být další Kubrickův historický velkofilm po Spartakovi. Legendární perfekcionista začátkem šedesátých let po dlouhém studiu historických faktů napsal scénář k filmu o francouzském vojevůdci z… (více)

Reklama

Reklama