Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh římského generála Maxima začíná v zimě roku 180, kdy v čele římských legií zvítězil nad germánskými kmeny. Po bitvě dorazí do ležení císař Marcus Aurelius se svými dětmi, slabošským synem Commodem a dcerou Lucillou, která byla kdysi Maximovou milenkou. Věčnými boji unavený císař požádá Maxima, aby se po jeho smrti stal protektorem Říma. Generál to však odmítne. Když se Commodus dozví, že ho otec nehodlá jmenovat svým nástupcem, zákeřně ho usmrtí a zmocní se vlády. Maximus se novému vládci odmítne podrobit a je zatčen. Podaří se mu uprchnout a spěchá domů. Svůj dům najde vypálený a manželku i syna zavražděné. Vyčerpán žalem i zraněním omdlí a probere se v zajetí otrokářské karavany. Je pak prodán bývalému gladiátorovi Proximovi. Společně s černým otrokem Jubou projde gladiátorským výcvikem a dostane přezdívku Španěl. Commodus se vrací do Říma a chce rozpustit senát. K tomu však potřebuje získat na svou stranu lid. Rozhodne se proto uspořádat velkolepé gladiátorské hry, kam přijíždí i Proximovi gladiátoři. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 635)

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

A tak, Španěle, spolu půjdeme do Říma... za krvavým dobrodružstvím... a ta veliká děvka nás bude kojit... až budeme kulatí a spokojení a už nebudeme moct ani cucnout...... Jeden z najlepšie natočených historických filmov. Hodnotiť na filme historickú presnosť je absolútna blbosť, režisér predsa netočí dokumentárny film a ani sa nesnaží o hodinu dejepisu, len chce ukázať efektne a efektívne jeden vymyslený historický príbeh v historických kulisách. Vizuálna stránka je znamenitá a Ridley Scott ju má možno najviac premakanú zo všetkých hollywoodskych tvorcov. Hudba je parádna, herci hrajú (Phoenix mal dostať Oscara) a príbeh o krvavej ceste za pomstou naprieč bojovou arénou funguje tiež. Strhlo ma to, baví ma to, videl som to už asi 10-krát a určite si to ešte párkrát s radosťou pozriem. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Gladiátora jsem viděl v kině a byl jsem unešen. Russel Crowe exceluje a celému filmu vévodí právě jeho herecký výkon. Je neporazitelný Římský hrdina, poražený politickými nepřáteli. Kamera je úžasná, nádherné vyobrazení majestátnosti a půvabné zacházení s kamerou v akčních scénách. Je zde pár záběrů, na které asi nikdy nezapomenu. Ale opravdová síla filmu leží úplně někde jinde. A to v brilantních hereckých výkonech Russela Crowea jako silný hrdina a Joaquina Phoenixe jako osoba v čele Římského království, ať už se na vrchol dostal za jakýchkoli důvodů. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Do Statečného srdce tomu něco chybí, ale jinak je to historický velkofilm par excellance. Scénář dobře těží gladiátorské téma a propojuje efektní souboje v aréně s napínavými intriky v nejvyšších patrech politiky, plus má dobře napsané hlavní (Maximus, Commodus) i vedlejší postavy (majitel gladiátoří stáje), gladiátorských zápasů je hodně a každý je jiný (zapojení vozů nebo zvířat) a výprava, casting i hudba jsou parádní. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ridley dal s Russellem Crowem dohromady velkolepé dílo a jelikož toto je komerční film a nikoli učebnice dějepisu, jak si ovšem někteří mýslí,tak se na to jako komerční film dívám . Beru to jako příběh generála Maximuse ve kterým mám všechno , lásku, přátelství, pomstu, nespravedlnost a hlavně tradičně skvělou Scottovu vizuální stránku .Hudba Hanse Zimmera taky chybí v učebnicích dějepisu, to Vám co lidem nadávate do pitomců, že nepoznají historický nesoulad nevad í ?? Filmovou hudbu totiž může mít film, nikoli dějiny . Dějiny můžou mít příběhy stejně tak jako filmy, ale kde máme dáno že se musí překrývat?? ()

Psema 

všechny recenze uživatele

V základu béčko srovnatelné s Arnieho Komandem a tuctem jemu podobných, jenže v tomhle případě opředené výbornou politickou a zároveň i osobní linií, vybavené spoustou dialogů, z nichž doslova mrazí, a od začátku do konce brilantně natočené mistrem Scottem, jenž by v tehdejší formě povýšil i kravské lejno na věc hodnou Oscarů. Plus nezapomenutelný Crowe. P.S.: Extended Cut je ještě lepší. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (153)

  • Projev majitele školy Proxima (Oliver Reed) ke svým gladiátorům před první bitvou: „Ultimately, we're all dead men. Sadly, we cannot choose how but, we can decide how we meet that end, in order that we are remembered, as men," použila kanadská deathmetalová kapela Kataklysm jako intro k titulní písni na desce s příznačným názvem „Shadows and Dust“ z roku 2002. (J.e.r.e.c)
  • Celosvětová premiéra proběhla 1. května 2000 v kalifornském Los Angeles. (Varan)
  • Těžká artilerie, použitá v úvodní bitvě, byla obléhací a římské legie ji nikdy nepoužily v polní bitvě. V polních podmínkách se někdy vyskytly pouze tzv. škorpiony, menší šípomety. Použití pomocných sborů s luky a praky bylo v bitvě praktičtější, jelikož byli pohyblivější. (von_Kukuck)

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Další posily pro druhého Gladiátora

Další posily pro druhého Gladiátora

03.05.2023

Ridley Scott (Vetřelec, Blade Runner) letos na podzim divákům naservíruje velkolepý historický pohled na legendárního francouzského vojevůdce Napoleona Bonaparteho, to pravé ořechové ale zřejmě… (více)

Reklama

Reklama