Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný režisér Ang Lee (podepsaný pod filmy Svatební hostina, Rozum a cit, Jízda s ďáblem, Tygr a drak, Zažít Woodstock) se v tomto příběhu - tak jako již několikrát - zaměřil na rodinné a generační vztahy. V psychologicky laděném snímku, natočeném podle románu Ricka Moodyho Ledová bouře, se vrací do roku 1973, do předměstí connecticatského New Canaanu. Vyprávění se přitom soustřeďuje na členy sousedících rodin Hoodových a Carverových, kteří k sobě pocitují přátelské, milostné vztahy i nenávist. Jakýmsi katalyzátorem drobných a všedních událostí i vztahů je ledová kalamita, jež nastane v noci po neustávajícím mrznoucím dešti... Americký film oceněný na MFF v Cannes (cenou za scénář pro Jamese Schamuse) se vymyká z běžné hollywoodské produkce a spíše připomíná klasická díla filmařů Ingmara Bergmana a Michelangela Antonioniho. Hlavní úlohy ztělesnily známé herecké hvězdy Sigourney Weaverová (Vetřelec, Gorily v mlze, Krotitelé duchů, Smrt a dívka) a Kevin Kline (Ryba zvaná Vanda, Francouzský polibek, Dave). V dalších rolích hrají Joan Allenová (Šílená láska, Tváří v tvář), Tobey Maguire, Christina Ricciová (Casper, Malí válečníci), Jamey Sheridan, Elijah Wood (Všude dobře, doma nejlíp, Drtivý dopad). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (241)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Herecky poměrně přesvědčivé, chemie muž/žena průměrná, manžel/manželka velmi dobrá. Přesto ne však úplně věrohodná. Problém dospívání Lee zobrazil velmi citlivě a spousta scén chytne za srdce. Intimita je obrovská. Svět dospělých už tak excelentní není a dají se najít díry v ledu. Především pak nefungující třetí článek v podobě Sigourney Weaver, jejíž postava není dostatečně silná a výrazná. Za podívání to však zcela jistě stojí. Ang Lee je muž mnoha vizí. Tady byl blízko k naplnění jedné. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Mám silné podezření, že Ang Lee tenhle příběh vzal hlavně kvůli tomu, že se mohl vyřádit na ledové bouři a cinkajícím ledu, který pokryl všechno jako v zámku Sněhové královny. Vizuálně perfektní, zima zalézá i pod nehty, kluzko zraňuje chodce smrtící nejistotou, vzduch je křišťálově čistý a mráz svírá do krunýřů přírodu i lidi. ____ Studená a nehostinná krása ale charakterizuje i děj o monotónních nevěrách bez špetky citu a dokonce i bez většího zájmu o milostné vzrušení. Nevěra je jen způsob, jak zabít čas a zpestřit nudu v zaměstnání nebo v domácnosti. Ani v tomhle ale neuspokojuje, je to jen další z činností, které člověk musí vykonat, aniž by ho bavily. ____Jen málokdo se ze zoufalého ustrnutí ve stereotypu (stejně jako větvičky zamrzlé v ledu) dokáže vymanit. A téměř vždy musí jít takové vzrušení zevnitř, z charakteru člověka - jen to dokáže způsobit tání ledu. Takový je otec, kterého jeho práce baví a možná i děti, u nich je to ale spíše věkem plným objevování a nejspíš skončí brzy jako jejich neteční rodiče. Jediný kandidát na neustrnulý život za opojení z ledu zaplatí až příliš draze. ____ Chladné, malebné a nevzrušivé drama. /29. 9. 14./ ()

Reklama

dr.Orlok 

všechny recenze uživatele

Málokdy se povede že se podle vynikající knížky natočí také vynikající film. Toto je jeden z důkazů že to jde. Hereckému obsazení nelze nic vytknout, všichni herci jsou typově přesní- od koketní S.Weaverové a její protějšek usedlá J.Allenová přes dospívajícího Tobey Maguira až k Christině Ricci , jíž jakoby role byla psána přímo "na tělo". Přidané scény oproti knize do příběhu skvěle zapadají. ()

arie 

všechny recenze uživatele

Ang Lee natočil klasickú konvenčnú epizódu zo života niekoľkoých postáv, ktorých príbehy sa preplietajú v klbku emócií na pozadí dobových udalostí a sexuálnej otvorenosti 70. rokov. Snímka so skvelým obsadením však zanecháva na duši len slabú ryhu kvôli priemernému scenáru a nerozvinutosti niektorých postáv. Správna atmosféra a hĺbka sa dostavujú až v posledných minútach, no najväčšiu pozornosť si zasluhuje magická hudba Mychaela Danna. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Rozumím nadšeným reakcím na tento film, já se k nim však přidat nemohu. Tak nesympaticky napsané postavy mi zážitek výrazně kazili. [6/10] (Canal+Droits Audiovisuels, Fox Searchlight, Good Machine) (Technicolor /// Produkce: Ted Hope, Ang Lee, James Schamus /// Scénář: James Schamus podle románu Ricka Moodyho /// Kamera: Frederick Elmes /// Hudba: Mychael Danna /// MFF v Cannes: James Schamus (scénář)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Galerie (21)

Zajímavosti (14)

  • Tento film byl úplně premiérou pro Katie Holmes. Na tento film ji poslal manažer talentů Al Onorato. (ČSFD)
  • Celosvětová premiéra proběhla 12. května 1997 na filmovém festivalu v Cannes. (BMW12)
  • Kniha, ktorú Janey (Sigourney Weaver) číta pri sedení na vodnej posteli, je „When She Was Good“ od Philipa Rotha. (Pat.Ko)

Reklama

Reklama