Reklama

Reklama

Generace X

  • USA The Chumscrubber (více)
Trailer

Obsahy(1)

Černá komedie o životě v typickém americkém satelitním městečku. Každý se stará sám o sebe a o nic jiného se nezajímá. Příběh začíná v okamžiku, kdy Dean Stiffle (Jamie Bell) najde mrtvé tělo svého přítele Troye. Ví, že nemá smysl nikomu nic říkat, protože by to stejně nikoho nezajímalo. Brzy se však ukáže, že Troy sebral peníze místním drogovým dealerům a ti jsou přesvědčeni, že Dean ví, kde jsou ukryty. Pokud jim skrýš neukáže, zabijí jeho mladšího bratra, kterého unesli. Spletli si však dítě… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (236)

ChArLeNe 

všechny recenze uživatele

Film ukazuje ako sú ľudia, teda hlavne rodičia zahľadení do seba a svojich problémov, a vôbec sa nezaujímajú o svoje deti - ako sa majú, či majú nejaké problémy, alebo či skutočne sú tam, kde si myslíme že sú. A keď chce dieťa niečo rodičovi povedať, ale rodič nenastolí priaznivé podmienky na komunikáciu, tak komunikácia viazne, čo môže vyústiť až do katastrofálnych rozmerov. A je teda na deti, aby si navzájom pomohli. Zaujímavý komentár: KevSpa, ktorá film okomentovala z holistického pohľadu. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Strašně divnej film. Na jednu stranu je to neskrývaná a hodně povedená satira na americkou konzumní střední vrstvu (konzumnost, materialismus, závislost na antidepresivech atp.), ale na druhou stranu je ten film až moc divnej, abych ho mohl brát opravdu vážně. Nejsem si zcela jist, jestli si jen film pohrává s divákem a nebo se tam skrývá mnohem víc, než jsem byl po prvním zhlédnutí schopen pochopit. Na první pohled jsou všechny postavy naprosto pošahané, na ten druhý v nich ale člověk vidí reálné současné archetypy, v tomto případě však notně zveličené a vedené do absurdna. O to přesně asi i ve filmu jde. A závěr? Ten snad pochopím při příští projekci. ()

Reklama

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Tohle mě nečekaně dostalo. Nepopsatelný zážitek, film přesně podle mého gusta, navíc s úžasným hereckým obsazením (hned dva herci z mé topky!). WOW ------ Bohužel jsem se podívala na komentář uživatelky larelay, a s lítostí zjišťuji, že některým lidem asi není dáno film takového ražení pochopit. A nebo dotyčná koukala na úplně něco jiného než já. Takže mi to nedá a trochu bych se vyjádřila k tomu, co napsala: K realitě má tenhle film blíže, než se může na první pohled zdát. V tomhle příběhu se pouze otevírají dveře krásných domů, abychom nahlédli dovnitř a zjistili, že i zdánlivě normální lidé jsou v podstatě šílení. A ono je to tak i v reálném světě, jen to někteří nechtějí vidět. Ostatně výzva "Nepřehlížejte mě..." se nese celým filmem a je i určitým poselstvím snímku. Lidé jsou zahledění sami do sebe a nezajímá je, co cítí ostatní. Tady je pouze vše hnáno více do extrému a všechny ty bizarní postavy žijí v jednom městě. "Třeba brát s nadhledem a nehledat hlubší smysl"... další nesmysl, je to přesně naopak! Tenhle film má hloubku, chce to jen nebýt povrchní, ale vnímavý. Nadhled tu nemá co dělat. Právě proto se lidé vzájemně odcizují, protože nad hlubšími věcmi mávnou rukou, vždyť se jich to přece netýká a proč zbytečně přemýšlet. Smutné. A rozhodně nesouhlasím ani s tím, že jde o "cynickou koninku"... to už je na mě opravdu moc. Cynického jsem na tomhle filmu neshledala zhola nic, ba naopak: tak citlivý snímek jsem už dlouho neviděla. A k té "konince" už se raději ani nebudu vyjadřovat, to je zcela mimo mísu a nezaslouží si to ani delší komentář. ()

suicide 

všechny recenze uživatele

Don't Worry, Be Happy, hlavně se o mě nestarej - tak nějak by se dalo charakterizovat to, kam film nakonec doputuje. Jde vůbec ale o nějaký posun? Spíš jen logické vyústění toho, kde jsme začali - to jest v samém opaku české vesnice, kde každý se stará o každého - místo jednoho extrému, zde máme extrém druhý? Nikdo se nezajímá o nikoho. Ať už se jedná o super emancipovanou ženu, která si ani nevšimne několikadenní nepřítomnosti svého syna nebo dokonce případ, který vyrostl v tomto nezájmu. Mladý kluk, který ani nepředpokládal, že by někoho zajímali jeho problémy, dokonce ani myšlenky na smrt, možná ani jeho nejlepšího kamaráda, jedinou světlou výjimku v tom všem, a tak se prostě zabil bez jakéhokoli oznámení nebo výstrahy. Nebo kolik jich mohlo být, aniž by si jich někdo všimnul? Naprosto absurdní situace, možná si řeknete, že musí jít o čirou fikci, ale ruku na srdce: nevidíme tohle všechno každičký den kolem sebe? A o co mrazivější film je, když příběh sepsaný s notnou dávkou černého humoru a cynického realismu realizují herci, kteří ještě na filmovém plátně budou mít co říct. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Tohle asi bude ve mně nějakou dobu hlodat a pak se vrátím a hodnocení zvednu. Mám takovou soukromou skupinu filmů, z nichž se mi dělá fyzicky i pocitově nevolno, prostě mi zvedají kufr. Začalo to Americkou krásou, u něhož jsem se fakt málem pozvracel. A tohle tam šoupnu taky. Není to o kvalitě filmu, nebo ano, je to o kvalitě. Ty postavy jsou ve svém hnusu tak působivé, že prostě vyvolávají nevolnost. Pravda, zde to není tak expresivní a úderné, jako třeba právě u Americké krásy, ale je to tam. O filmu jsem nevěděl vůbec nic, šel jsem do něj jen kvůli Camille Belle (a okrajově upřímně - ona a Carrie-Anne Moss z vás servou hadry jen pouhou svou přítomností), ale herecké obsazení je prostě výborné. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (7)

  • Celosvětová premiéra proběhla 25. ledna 2005 na filmovém festivalu Sundance v Utahu (USA). (BMW12)
  • V 11. minutě, když jdou děti do školy, zní v pozadí skladba „Pure Morning“ od britské hudební kapely Placebo z jejich alba „Crossing All Over! Volume 8“, které vyšlo v roce 1998. (Trajektt)
  • Film získal Cenu diváků pro nejlepší film na Filmovém festivalu v Moskvě. (Terva)

Reklama

Reklama