Reklama

Reklama

Obyčejní lidé

  • USA Ordinary People (více)
Trailer

Obsahy(1)

Komorní příběh tří lidí, kteří se přestali slyšet. Režijní debut Roberta Redforda vyznamenaný čtyřmi Oscary.  Komorní příběh jedné zdánlivě „docela obyčejné“ středostavovské finančně zajištěné rodiny vypráví o komunikaci a schopnosti slyšet své nejbližší. Dospívající Conrad žije pod dohledem korektního a spravedlivého otce, daňového poradce Calvina Jarretta, a své vždy pečlivě upravené a spořádané matky Beth. Proč tedy dojde k jeho nervovému selhání a téměř zhroucení? Kde vlastně začalo trauma, které s chlapcem postupně na svých sezeních rozkrývá otcem doporučený psychiatr? Conradův těžký pocit viny pramení z rodinné tragedie, skládající se před divákem střípek po střípku z jeho výpovědi. Tragedie však může odkrýt i nové a dosud nepoznané emoce. Právě tak se může proměnit jedna docela obyčejná rodina. Režijní debut Roberta Redforda, který vznikl podle románu Judith Guestové, je zároveň hereckým koncertem Donalda Sutherlanda, Mary Tyler Mooreové a Timothyho Huttona. V roce 1981 si odnesl celkem čtyři Oscary za nejlepší film, režii, scénář adaptovaný z jiného média a mužský herecký výkon ve vedlejší roli. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (186)

slord 

všechny recenze uživatele

Príbeh jednej obyčajnej rodiny, ktorú poznamenala tragédia. Sledujeme jednotlivých členov a ich vyrovnanie sa s danou situáciou. Donald Sutherland ako otec je skvelý, ale syn v podaní Timothyho Huttona je najlepší a vlastne príbeh sa odvíja hlavne z jeho pohľadu. Táto komorná dráma sa dokáže dostať pod kožu a svojou témou dosť rezonuje. Robert Redford je na režisérskej stoličke veľmi zručný a svojim debutom spravil dobrý zárez, ktorý si toho Oscara zaslúžil. 8/10 ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,V ŽIVOTĚ SE STANE SPOUSTA VĚCÍ A LIDI JE OBČAS NEUMĚJÍ VYŘEŠIT...“ /// Složitej film o jednoduchejch věcech. O rodině, o strašících v duši, v hlavě a o svědomí. O tom, co všechno dokážeme držet ,,v sobě“ a bát se vyjádřit emocema nebo snad pocitama. A přitom někdy stačí jen obyčejný ,,MÁM TĚ RÁD!“ Takže vlastně film, kterej není tak úplně pro každýho. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 1976 napsala Judith Guest jsem nečetl. 2.) Jsem spíš na ty rodinný dramata. 3.) Thx za titule ,,fridatom“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Reklama

Cimr 

všechny recenze uživatele

Pro někoho možná příliš rozvleklé a nudné (tři postavy, neustálé dialogy, žádný děj), pro mě ale sympaticky křehké rodinné drama, jeden z nejlepších filmů v tomto žánru. Zasloužený Oscar pro Timothyho Huttona, který se i přes svůj nízký věk (19) s náročnou rolí popral výborně, a ještě více zasloužený Oscar za scénář. Dialogy zní hodně přirozeně, nešustí papírem, jednání postav je logické - divák ví, o co jim jde. Vše se odehrává v drobných nuancích, není nám to vpáleno prvoplánově. Zafungovala tu jakási tvůrčí upřímnost. Zrovna nedávno jsem viděl Cenu za něžnost, jiný oscarový hit - rodinné drama - a to mě vůbec neoslovilo, protože příliš tlačilo na pilu. Zde se tvůrcům podařilo udržet se v mezích přirozenosti. Hezký film. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Nestačím se divit, co jsou tu někteří jedinci schopni psát. Pro mě je tento film jasně odpadová záležitost. Pokud se všechny filmy Robert Redforda nesou v tomto, nebo v podobném duchu, tak jako režisér prostě selhal, i když k němu jako herci určitý respekt v srdci nosím. Tenhle film je naprosto debilní a troufnu si říct, že to nebylo jen tím mimořádně ubohým slovenským dabingem, ve kterém jsem měl tu smůlu film zhlédnout a slyšet. Ač jsem se snažil sebevíc, tak 2x jsem během filmu prostě spánku neodolal. Samozřejmě, že jsem poté film přetáčel směrem vzad, abych náhodou o něco nepřišel, i když tedy vlastně nebylo ani o co přijít. Vysvětlení proč má film takhle vysoké hodnocení a takhle nízkou kvalitu je prosté a skrývá se v čísle označujícím počet hodnocení. Film je určen asi pro velmi uzoučkou skupinku diváků, do které rozhodně nezapadám. A chce se mi říct, že jsem za to i nekonečně rád. Tímto k vám vysílám obrovské varování, že tenhle film obyčejný rozhodně není. Je neobyčejně debilní, a kdo ho ještě neviděl a snad se na to chystá, by se měl předem připravit na nejhorší, protože to nejhorší skutečně příjde. Přijde brzy a až do konce filmu se ho nezbavíte. ODPAD!!!!! ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Pokazde kdyz film natoci herec, vsichni maji tendence mu nadrzovat, obzvlast kdyz se jedna o jeho debut, plati to jak pro beznou populaci viz. zdejsi hodnoceni, tak pro akademiky, viz. 4 Oscari. Obcas nastane zlata vyjimka, kdy se jedna skutecne o masterpiece viz. Gibsonuv Braveheart, ale vetsinou je to jen prehypeovana bublina, ktera konci silnou nudou viz. treba Costnerovi vlci, nebo prave Redfordovi Ordinary People. Netvrdim, ze to dopoadlo jakkoliv katastrofalne, ale podobne rodinne drama se te nude mohlo vyhnout jen velmi tezko. Spatruji v tom filmu ale velmi zajimave a pravdive poselstvi - muzi se muzou snazit resit problemy jak komplexne chteji - analyza, navstevy psychoterapeuta, pokusy o sebevrazdu atd. - zbytecne, ve finale totiz temer vyhradne plati pravidlo, ze za vsechno stejne muze zena. 5/10 ()

Galerie (47)

Zajímavosti (16)

  • Elizabeth McGovern študovala počas natáčania na konzervatóriu. Vedenie školy jej povolilo opúšťať školu len na víkendy. Bolo to prvý raz kedy táto škola žiakovi umožnila natáčať počas školského roka. (fishki)
  • Otec Timothy Huttona, herec Jim Hutton, zomrel ešte pred natáčaním filmu. Timothy neskôr povedal, že nevyužíval smútok zo straty otca pre depresie jeho postavy vo filme. (fishki)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Robert Redford ukončil kariéru

Robert Redford ukončil kariéru

07.08.2018

Legendární americký herec a spoluzakladatel filmového festivalu Sundance Film Festival Robert Redford (81) potvrdil svá dřívější slova a ukončil kariéru. Redford se hraním živil 60 let, mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama