Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prvním díle – nazvaném Přepadení - postarší učitelka paní Hrabánková zaklepe na dveře psychologa, aby se mu svěřila se svým příběhem. Jednou večer cestou na metro ji přepadl jakýsi mladík a ukradl jí tašku s penězi. Z loupežného přepadení se postupně stává terorizování, když žena mladíka pozná a dokonce ho ohlásí na policii. Nemá totiž bohužel žádné důkazy a mladík s ní dokonce bydlí v jednom domě. Oporou jí přestává být vlastní manžel, který zpočátku nevěří mladíkově tvrzení, že se žena chová jako zhrzená milenka. Nepotrestané zlo, které se vysmívá a stupňuje, stresuje ženu k nevydržení... Roli ženy, která sama vypátrá muže, jenž ji přepadl, a stane tak tváří v tvář zlu, nad nímž nemůže zvítězit, skvěle ztvárnila Iva Janžurová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (60)

Elio 

všechny recenze uživatele

Upřímně řečeno, já tyhle depresivní příběhy ze života opravdu nemám ráda, ale tohle bylo zahráno a napsáno tak výborně a hlavního zloděje jsem nesnášela od začátku do konce, že celý film myslím svůj účel splnil. Nakonec jsem byla ráda, že se vše relativně urovnalo, ale pocit bezmocného rozhořčení a lítosti nad tím, čím si hlavní hrdinka musela projít, ve mně ještě nějakou chvíli zůstal. No, určitě se na tenhle film znovu nepodívám, ale oceňuji, jak silně a kvalitně celé téma bylo zpracováno. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Kdo by to byl řekl, že v na první pohled nevýrazném televizním filmu ztvární Iva Janžurová jednu z vrcholných rolí své herecké kariéry a vlastně na několik let opět oživí zájem režisérů o její osobu. První díl pozoruhodného cyklu Oběti je skvělou ukázkou toho, jak má vypadat působivé televizní drama. Dramaturgicky naprosto vyproušený tvar má gradaci, obratně pracuje s napětím a prohlubující se beznadějí, každá scéna má smysl, který ji přesahuje. Po formální stránce snímek sází na střízlivý odstup a spíše syrový popis neútěšného prostředí anonymního sídliště. Naštěstí výborní herci a dobře napsané dialogy dodávají širokou škálu pocitů, v nichž občas zazní i hřejivý tón. Přepadení bezesporu patří do zlatého fondu televizní tvorby nejen devadesátých let a má silně nakročeno k plnému hodnocení, už jen díky pocitu, že vznikl organický tvar, v němž všechny složky fungují a navzájem se vydatně podporují. ()

Reklama

rysafi 

všechny recenze uživatele

Něco tak geniálního jsem už dlouho neviděl. Mobilní telefony byly symbolem blahobytu, všude šeď, nebo grafity nekvalitní barvy, vykrádání bytů, končila éra jednoduchých nájemných vražd. Vyrůstal jsem v té době. Herecké výkony excelentní. Scénář do mrtě! Kamera, světlo, střih, všecko perfektní. Hudba decentní. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Iva Janžurová coby učitelka na zdravotní dovolené u psychologa vypovídá o přepadení, následném patologickém vztahu k pachateli a dopadu těchto událostí na ni i na rodinu. Výborné drama, skvěle zahrané všemi zúčastněnými. Ano, řada věcí je velmi zjednodušených a některé charaktery postav (zejména ve škole) dost odfláklé, ale jinak super. Cyklus Oběti považuji za jeden z nejlepších počinů ČT v posledních letech. 85% ()

Boudyy 

všechny recenze uživatele

Velmi povedené. Televizní forma tomu vůbec nevadí, protože atmosféra, která se z toho dokázala vytřískat docela dost, a pochopitelně herci z toho dělají velký nadprůměr. Vladimír Dlouhý, známý spíše z klukovských pozitivních rolí zvládl psychopata na výbornou, manželské duo Janžurová-Kodet (ten už se tou dobou herecky asi připravoval na Pelíšky) hrálo velmi příjemně. Vedlejší role (Michal Dlouhý, František Němec, Bohumil Klepl) dělají příjemné "křoví" v zápletce. Pavlíčkova hudba opět ladící se scénou. Celkově docela dobrá záležitost. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení probíhalo v Praze v lokalitách Opatov a Háje. (Terva)
  • Vladimír Dlouhý původně roli Jindřicha přijmout nechtěl, říkal totiž, že nemá rád postavy, které jsou čistě zlé. Přemluvil ho až jeho bratr Michal Dlouhý (Igor), který zde také hraje. (Lauralex)

Reklama

Reklama