Reklama

Reklama

VOD (1)

Noc plná milostných a bláznivých studentských dobrodružství, jimiž končí dětství a začíná život. Skupinka studentů a studentek z maloměsta má před sebou poslední den prázdnin. Dva kámoši, Steve a Curt se chystají na univerzitu, další čeká nástup k vojsku, jiní vlastně ještě netuší, jak se svým dalším životem naloží. Frajírci závodí v nablýskaných i otlučených autech, dívky se vyzývavě procházejí v ulicích, plných rock'n'rollu. Dění kulminuje uprostřed noci plné bláznovství, krátkých okamžiků lásky, prvních polibků, honiček v autě a problémy s policií...
Film režiséra Georga Lucase (jenž se později proslavil sci-fi ságou Hvězdné války), zachycuje atmosféru počátku šedesátých let minulého století, obraz mladé generace a konec jejího dětství. V době svého uvedení snímek zaujal prolínáním několika příběhů, jemným humorem i nostalgií, s nímž jsou vyprávěny, stejně jako výrazným využitím dobové hudby, obrazovým zachycením kamery (Jan D'Alquen a Ron Eveslage) a brilantními hereckými výkony mladých představitelů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Aneb jak se George Lucas uvedl tak, aby to normální publikum sneslo. Nutno říct, že jsem od snímku skutečně moc nečekal, pořád je to vlastně jen film o americké mládeži, ale je to film, který je překvapivě dobrý a který ukazuje, jak mládež žila a co chtěla nebo nechtěla. Je to lidské, je to velmi dobře snesitelné a ani vás nenapadne, že ten člověk pak natočí "Star Wars". ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale pro mě jako Nefanouška Hvězdných válek je velká škoda, že George Lucas se vydal později už pouze tímto směrem, protože jak vidno, tak by mu " slušelo " i jiné téma! Velice " pohodový výlet " mezi mladé američany v 70 -ých letech a jako přídavek Ron Howard a mladičký Harrison Ford. ()

Reklama

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Vemte si židli, sedněte si v noci k nějaké frekventované silnici a máte jistotu, že si prožijete minimálně podobnout zábavu. Během první hodiny jsem měl co dělat, abych si neuhryzal nudou ruku. Dialogy byly většinou tak mizerné, že jsem se málem unudil k smrti. Nebýt pár skvělých scén a Harrisona Forda, který už v té době ukázal, že je velmi nadaným hercem, asi bych nedal ani ty 3. Mimochodem, všimněte si SPZ na Johnově žlutém autě (THX 138 :o)) 6/10 ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nemohu tvrdit, že by se mi slza leskla v oku při vzpomínce na střední školu, ale patrně to bude tím, že jsem při studiu opomínal zevlovat a oslovovat slečny při projížďkách cadillacem po bulvárech. Nicméně nostalgické vzpomínky na něco, co se nikdy nestalo, mne celkem bavily a tato noc, pod taktovkou Ďábla Jacka a šedesátkových pecek, zkrátka stála za to. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě nenapadlo, že něco takového mohl zrežírovat George Lucas. Jeho jméno je již natolik spjato se sci-fi/fantasy, že je proti mysli si představit, jak Lucas natáčí komediální drama o poslední noci středoškolských frajerů ze 60. let. Nicméně nakolik mě tenhle film překvapil, natolik jsem si ho i užil. Tak nečekaně příjemný a zároveň kvalitní zážitek mi nebyl Českou televizí už značně dlouho dopřán. 8/10 ()

Galerie (130)

Zajímavosti (27)

  • Po úspěchu snímku Bezstarostná jízda se studio Universal rozhodlo nechat mladé tvůrce natočit "polonezávislé snímky" s nízkým rozpočtem a tím pádem i snadným výdělkem. Plán byl na pět levných filmů (rozpočet nepřesahoval milion dolarů), do kterých nebudou moct producenti nijak zasahovat. Kromě Amerického graffiti tak vznikly ještě Návrat domů (1971), The Last Movie (1971), Taking Off (1971) a Silent Running (1972). (novoten)
  • V roce 2007 označil Americký filmový institut snímek jako 62. nejlepší film v historii. (novoten)
  • Ve filmu jsou použity tři Chevrolety 1955. První je vidět při záběrech zvenku, druhý při záběrech zevnitř a třetí se použil při natáčení závěru závodu. (novoten)

Reklama

Reklama