Reklama

Reklama

VOD (1)

Noc plná milostných a bláznivých studentských dobrodružství, jimiž končí dětství a začíná život. Skupinka studentů a studentek z maloměsta má před sebou poslední den prázdnin. Dva kámoši, Steve a Curt se chystají na univerzitu, další čeká nástup k vojsku, jiní vlastně ještě netuší, jak se svým dalším životem naloží. Frajírci závodí v nablýskaných i otlučených autech, dívky se vyzývavě procházejí v ulicích, plných rock'n'rollu. Dění kulminuje uprostřed noci plné bláznovství, krátkých okamžiků lásky, prvních polibků, honiček v autě a problémy s policií...
Film režiséra Georga Lucase (jenž se později proslavil sci-fi ságou Hvězdné války), zachycuje atmosféru počátku šedesátých let minulého století, obraz mladé generace a konec jejího dětství. V době svého uvedení snímek zaujal prolínáním několika příběhů, jemným humorem i nostalgií, s nímž jsou vyprávěny, stejně jako výrazným využitím dobové hudby, obrazovým zachycením kamery (Jan D'Alquen a Ron Eveslage) a brilantními hereckými výkony mladých představitelů. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (27)

  • V době natáčení se Harrison Ford živil jako truhlář. Jednoho dne mu ale zavolali z kanceláře režiséra George Lucase. Byla to zakázka na výrobu skříně. Když Ford dorazil na místo, Lucas řekl, že si ho pamatuje z nějakého filmu. Divil se, že se herec živí truhlařinou, a nabídl mu malou roli ve filmu. [Zdroj: prochlapy.cz] (Duoscop)
  • Film se natáčel v exteriérech v kalifornském Modestu a San Rafaelu, kde si Lucas později vybudoval své filmařské impérium Skywalker Ranch. (Witta)
  • George Lucas kvůli tomuto filmu odmítl režii muzikálu Vlasy. (Karlos80)
  • Produkce sehnala na 300 aut z doby před rokem 1962. (Karlos80)
  • Na autě Johna Milnera je číslo THX-138. Je to odkaz na film THX-138, který také režíroval George Lucas. (Karlos80)
  • V roce 2007 označil Americký filmový institut snímek jako 62. nejlepší film v historii. (novoten)
  • Jeden z důvodů, proč většina studií odmítla scénář byl ten, že režisér požadoval na soundtrack alespoň 40 písní, což by přirozeně vedlo k vysokému rozpočtu. Na milost ho vzal Universal ve chvíli, kdy do hry jako producent vstoupil Lucasův přítel Francis Ford Coppola, tehdy posílený úspěchem Kmotra. (novoten)
  • Po úspěchu snímku Bezstarostná jízda se studio Universal rozhodlo nechat mladé tvůrce natočit "polonezávislé snímky" s nízkým rozpočtem a tím pádem i snadným výdělkem. Plán byl na pět levných filmů (rozpočet nepřesahoval milion dolarů), do kterých nebudou moct producenti nijak zasahovat. Kromě Amerického graffiti tak vznikly ještě Návrat domů (1971), The Last Movie (1971), Taking Off (1971) a Silent Running (1972). (novoten)
  • Producenti Francis Ford Coppola a Ned Tanen byli nespokojení s názvem filmu a navrhovali místo něj "Another Slow Night in Modesto" nebo "Rock Around the Block". (novoten)
  • Scénáristické duo Willard Huyck a Gloria Katz chtělo do závěru filmu přidat text, který by osvětloval pozdější osudy ženských hrdinek, ale Lucas to odmítl s tím, že by se tak konec zbytečně protáhnul. (novoten)
  • Scéna po skončení závodu, kdy John mluví s Terrym, byla od Paula Le Mata a Charlese Martina Smithe čistou improvizací. Dialog se totiž původně měl natáčet ve zcela jiný den. (novoten)
  • Ve filmu jsou použity tři Chevrolety 1955. První je vidět při záběrech zvenku, druhý při záběrech zevnitř a třetí se použil při natáčení závěru závodu. (novoten)
  • Harrison Ford byl požádán, aby si pro film ostříhal vlasy. Odmítnul s tím, že jeho role je příliš malá a místo toho navrhl, že bude nosit klobouk. (novoten)
  • Pre neustále znejúci rokenrol v snímke jestvovali dva záznamy. Prvý, ústredný, bez ozveny, majúci top kvalitu, bol využitý pre chvíle, kedy mala byť hudba dominantnou zložkou pre záber. Druhý, ktorý len skôr dotváral atmosféru, pochádzal z obyčajnej magnetofónovej pásky skladajúci sa z rôznych melódií. (Biopler)
  • Natáčanie filmu prebiehalo prevažne v noci. (tommy187)
  • Prvý medzinárodný úspech Georga Lucasa bol natočený za 28 dní. Rozpočet: $ 750 000, tržby: $ 55 000 000. (danoo)

Reklama

Reklama