Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na nádraží Florenc v Praze nastupují do autobusu cestující do Karlových Varů. Je mezi nimi i dívka dobráckého řidiče Honzy Chalupy, dispečerka Barborka alias Pusinka. Dámská část cestujících na půvabnou mladou ženu pochopitelně žárlí, zatímco někteří muži se jí hned začnou dvořit. Po cestě však řidič zastaví jiné krásné dívce, a tak má Barbora dojem, že se sama ocitla na vedlejší koleji. Cesta do Varů je dlouhá a během ní dojde na mnohá drobná nedorozumění. Jak mezi Honzou a Barborkou, tak mezi ostatními cestujícími… Ve vtipně koncipovaném příběhu, který je založen na konfliktech mezi cestujícími v rychlíkovém autobusu, se režisérovi Josefu Machovi podařilo s laskavým humorem ukázat některé stránky lidských povah. Z jednoduché látky autor vytěžil maximum, přičemž se v jeho díle doplňují prvky humorné, až vyloženě groteskní, s prvky hudebně lyrickými i fantastickými. Výsledek představuje kvalitní, divácky vděčnou a zároveň vkusnou zábavu. Píseň "Šoférská" Ludvíka Podéště na slova Josefa Kainara v podání Josefa Beka se ve své době stala hitem. Theodor Pištěk a Eman Fiala v rolích fotbalových nadšenců Mandy a Jeníčka upomínají na své postavy z úspěšného staršího filmu Muži v offsidu (1931). (Česká televize)

(více)

Recenze (138)

topi 

všechny recenze uživatele

Osobitá road movie z konce padesátých let, která se odehrává na trase Praha-Karlovy Vary. Pasažéři, kteří cestují v autobusu "Škodověnky" jsou všechno herecká esa, někteří z nich teprve začínající (krásná Valentina Thielová) a většina má svoje vnitřní monology, včetně řidiče Pepíčka Beka a to jsou opravdu vytříbené charaktery mnoha lidských vlastností. Mě se na tom filmu líbí hlavně to, že člověk může vypnout a v poklidu a s úsměvem na tváři se bavit téměř pohádkovým dějem a situacemi, které se příjemně prolínají. Vždycky jsem měl tento film rád a vždycky ho rád mít budu. Kecy místních uživatelů o nějaké agitce si můžou strčit mezi půlky. ()

vox_populi 

všechny recenze uživatele

charizmatický Bek, nordická kráska Thielová a najkrajší autobus, aký sa v Česko-Slovensku vyrobil (naviac hovoriaci - sic!) plus príbeh plný metafor, životných ponaučení a ľudských prerodov - to je potenciál pomaly na miestneho Oscara...žiaľ, niektoré nudné a zdĺhavé pasáže ho zrážajú do priemeru...Hodnotenie: dobrý (trojka) ()

Reklama

xaver 

všechny recenze uživatele

Průměrný snímek se snahou o sondu do duší českých lidí různého smýšlení a postavení. Komedie to ale určitě není. Tu si představuji trochu jinak. Zajímavé herecké obsazení, občas nechybí ani vtip, ale na tom snímku je asi nejzajímavější ten autobus. Škoda 706 RTO předběhla svou dobu. Na konci 50-tych let to byl špičkový výrobek. O tom filmu se to již říci nedá, ale jinak celkem slušný průměr. Film samotný tak 2*, autobus jednoznačně za 5*. Výsledek, slušné 3*. ()

jirka.maso 

všechny recenze uživatele

Tak koukám, že se tady většina nechala unést poměrně nízkým hodnocením… Přitom se jedná o vynikající sondu do duší cestujících, kteří jsou na (ne)obyčejné cestě autobusem! Spousta skvělých herců obsazená do roztomilých charakterů dokáže i po letech pobavit. Každý se tu najde. Sovák, co je vždy nad věcí, protože je neutrál (tedy až do chvíle než je mu odcizena peněženka), ukecaná Dana Medřická, krásně protivný František Filipovský nebo úžasný Karel Effa, playboy od pohledu, na kterého se lepí každá sukně a vítají ho celé Vary! :) Jasně, lítající autobus a tak nějak podivně naspeedovaný autobusák Bek sou úlet, ale to k tomu patří… ()

Oyer 

všechny recenze uživatele

Je mi moc líto, že zrovna tomuto úsměvnému snímku musím dát tak nízké ohodnocení. Celá plejáda elitních předních československých herců nevytrhla slabounký námět. Děj je přespříliš triviální, bez šťávy. Ani by mě nevadila agitka, spíš to, že celý děj je na jedno brdo. Možná právě to si autoři uvědomili, a tak najednou autobus začne létat, dělat lopingy... Což se sem vůbec nehodilo. (No a ani pan Filipovský, který zahrál skvěle se ve filmu nedostal do našeho Žatce :-D) ()

Galerie (7)

Zajímavosti (15)

  • Dĺžka cesty Praha-Karlovy Vary trvala v roku natáčania s autobusom Škoda 706 RTO De Luxe Brusel štyri hodiny. Ide o model, vyrobený pre svetovú výstavu EXPO 58 v Brusseli, ktorý má presklenú strechu a sklené diely nad vodičom. [Zdroj: busportal.cz] (Raccoon.city)
  • V najväčšom ateliéri na Barrandove bola postavená časť autobusovej stanice Florenc ako kiosky a aj dispečerská búdka s Pusinkou (Sylvie Daníčková). Na toto všetko sa potom nastrihávali reálne zábery Florenca, čo pôsobilo na diváka ako menší šok. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama