Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Princezna Dyšperanda a její služka Káča by se moc rády vdávaly, nemají ale za koho. Když se objeví jakýsi myslivecký mládenec a nabídne, že jim sežene ženichy za pouhý podpis vlastní krví, děvčata příliš neváhají. Jenomže ten vykutálený panáček byl ďábel a ony se mají smažit v pekle! Naštěstí je tu ještě vysloužilý voják Martin Kabát, který se nebojí ani čerta a nehodlá mu ty dvě nevinné duše nechat grátis... Nestárnoucí pohádku natočil v roce 1956 Josef Mach podle divadelní hry Jana Drdy, který s režisérem spolupracoval na scénáři filmu. Kostýmy i stylizované ateliérové dekorace nesou pečeť nezaměnitelného rukopisu svého autora – malíře a ilustrátora Josefa Lady. (TV Prima)

(více)

Diskuze

thommas

thommas (hodnocení, recenze)

Spinosaurus

Ahoj Spinosaure, nepodařilo se ti dopátrat důvodu? Také znám dvě verze, přičemž ta jedna se už dnes těžko shání a nová, restaurovaná, se zdá být nejen jinak namluvena, ale často i o některé dialogy kratší (např. ve scéně zkamenění loupežníka Lucius komentuje slovy "Tak vida!", v nesehnatelné verzi pak pokračuje "Hledám poustevníka a mám loupežníka". V restaurované verzi je toto celkem důležité konstatování vystřiženo. Neví někdo, proč vznikly dvě verze - navíc pravděpodobně ve stejné době?

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

Pohádkově čertovská, s dobrou atmosférou a zamyšlením se na lidských osudech různých povah... dle mého názoru je tato pohádka mezi těma nejlepšíma, kde patří např. S čerty nejsou žerty, jenž ždímají z tohoto filmu hodně podobnýho... třeba lucifer, zde ho hraje rázný a charizmatický herec, stejně jako u pohádky S čerty nejsou žerty a taktéž tam používají podobné slova a podobný styl vyjadřování... dále co je hodně podobný je postava Martina Kabáta - je to hlavní postava mladýho švarnýho jinocha, který umí vycházet s kýmkoliv, s čerty, a s dobrými lidmi, naopak ty zlé lidi by chtěl napravit a hlavně nosí kabát o který má třeba zájem lucifer, + ještě k tomu si mohl přát 3 přání... v Čertech je postavou mladý mlynář Máchal, s podobnou povahou jako Martin Kabát, bavil se s čerty a dobrými lidmi, naopak ty zlé neměl rád a nejradši by je převychoval - o což se už pak postarali čerti... a taktéž používal starý kabát, který mu daroval lucifer + opět měl možnost přát si 3 přání... a takovýchto podobných věcí si lze všimnout hodně v pohádce S čerty nejsou žerty a Hrátky s čertem... tudiž lze vycházet z toho, že pohádka S čerty nejsou žerty byla natočena podobně a v podobném stylu

pichoL

pichoL (hodnocení, recenze)

Tento film na mna nezaposobil pred styridsiatimi rokmi , a teraz (podla mna ) patri do smeti , cize odpad . pichoL

JOKERHAHAH

JOKERHAHAH (hodnocení, recenze)

No nevím, odkud berete, že je to komunistická propaganda, je pravda, že si tahle pohádka hodně utahuje z církve, ale nikoliv z víry samotné. Navíc Šílený Lucifer v podání pana Peška je jasná narážka na Stalina.

Spinosaurus

Spinosaurus (hodnocení, recenze)

Řeknu to ještě jednou. Hrátky s čertem mají 2 znění. Nejspíše ze stejné doby, protože hlasy jsou stejné. Rozdíl tam ale je např. Martin(stará verze): Nic, hrát se nebude. Já nemám peníze a vy mi půjčit nechcete. Martin(nová-dvd verze): Nic, hrát se nebude. Vy mi půjčit nechcete a já peníze nemám.

na příspěvěk reagoval thommas

Johnnas

Johnnas (hodnocení, recenze)

ať si říká kdo chce, co chce, je to jedna z nejlepších českých komediálních pohádek :)

epicride

epicride (hodnocení, recenze)

já si nemůžu pomoct. Prostě nejlepší pohádka pro mě, na kterou se můžu dívat pořád :)

JosephineM

JosephineM (hodnocení, recenze)

Skvělý Josef Bek,na kterého radost pohledět :-) komediální Vránová, roztomilí čertíci Filipovského a Neumanna, ďábelský Ráž, jehož dikce a artikulace přímo hřeje český jazyk, napůl šílený Lucifer Peška, a do toho Smolík a Vojta. Ti dva to koření voňavě a pohádkově. Vskutku krásná česká Drdova pohádka, která neomrzí. Sice tu někteří slušnost zaměňují s jakýmsi "komunistickým duchem", bůhví co to je, když neznají ani podstatu slova "komunismus". A ideologové by viděli agitaci naprosto všude, toho se nebojím. I v reklamě na zubní pastu.

Mariin

Mariin (hodnocení, recenze)

Tosimovu komentáři: Ač beru vesměs Tosimovy komentáře celkem vážně, (či jinými slovy: zajímají mne), nesouhlasím s ním v jeho názoru, že jde o pohádku budovatelskou. Je to skoro zázrak, ale v roce 1956 vznikla u nás fimová pohádka, která je svým charakterem tradiční a v podstatě barokní, tedy s katolickým základem! Všiml si toho nedávno i Martin R. Čejka: Hermeneutický výklad Hrátek s čertem, in časopis Te Deum 1, 2008.

armyc

armyc (hodnocení, recenze)

Me se tam nejvic libi ty nadavky - hlava prazdna, vohonklacek, huba plechova, holota plesniva, hnup smradlava, krupan opelichanej, ignorant, potvory falesny... :)))

hronik

hronik (hodnocení, recenze)

Velmi krasna pohadka,asi takhle nejak si pradstavuji certy jako v podani St. Neumanna a Fr.Filipovskeho.Na to ze je to studiova zalezitost je to proste skvele.Dnesni deti mohou byt radi ze tyto pohadky stale nase at uz komercni ci statni televize vysilaji.Vanoce bez klasiky nejsou vanoce...

Valentýna

Valentýna (hodnocení, recenze)

Tahle pohádka je krásná právě tím, jak neskrývaně je papundeklová. Natočit kvalitní pohádku s tak silným ironickým odstupem dokáže opravdu málokdo. A ten anděl, já ho prostě miluju.

Reklama

Reklama