Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1969. Dr. Malcolm Sayer skúma v newyorskej nemocnici skupinu pacientov, ktorí v dôsledku prekonanej encefalitídy boli po desiatky rokov v katastrofálnom stave. Zrealizované testy ho presvedčia, že títo pacienti žijú svojím vnútorným životom. Sayer získa povolenie riaditeľa nemocnice Kaufmana na experimentálnu liečbu drogou L-DOPA, ktorá úspešne pomohla ľuďom trpiacim Parkinsonovou chorobou. So súhlasom pacientovej matky vyskúša drogu na Leonardovi Loweovi a podarí sa mu u neho obnoviť schopnosť hovoriť a pohybovať sa. Všetci sa pacienti preberú k životu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (656)

JosefGruber 

všechny recenze uživatele

I když film zobrazuje závažné téma, u kterého by měly téct slzy, v některých momentech jsem se opravdu nemohl přestat smát. Herecký výkon Roberta De Nira byl opravdu fenomenální. Kromě toho, že nechápu, jak to všechno dokázala zahrát, také nechápu, jak je možné, že za tuto roli nebyl odměněn Oscarem. 4*, 31.7.2014, pc ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Robert De Niro a Robin Williams v krásném snímku o síle lidského ducha a mysli. Herectví obou pánů se zde dotýká dokonalosti a tolik silných scén v jednom filmu - tomu se říká slast pro milovníky dramat. V českém dabingu mluví Roberta De Nira Oldřich Vlach a Robina Williamse Pavel Soukup. Jeden by si řekl, že by si měli role prohodit, ale ono to tady skutečně funguje. A to tak, že na výbornou. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Užívateľ kingik ohodnotil film odpadom s tým, že ani nevie, o čo vo filme šlo. Tým by sa kľudne mohol zaradiť medzi pacientov kliniky, o ktorej tento skvelý snímok je. Stojí na geniálnych hereckých výkonoch Williamsa a De Nira, u druhého menovaného ide určite o jeden z najlepších výkonov vôbec. Nemám rád filmy z lekárskeho prostredia, ale tento je tak silne prirodzene ľudský, že nemôže nezaujať. Navyše samotný príbeh o osvietení mysle prináša dosť otázok, nad ktorými sa dá zamyslieť. Ľudský mozog je skutočne ešte zem nepoznaná a skladám klobúk pred pánom doktorom Sayerom. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Film má tak hlboko naozajstný príbeh, že musí donútiť každého, aby sa zamyslel nad zmyslom samotného života. V tomto filme vznikajú otázky, či má niekto druhý právo vás prebudiť, ukázať vám pestrosť a nádheru života, keď v momente, kedy sa k tej kráse upnete, neviete, čo s vami ďalej? A preberá lekár zodpovednosť za ďalší vývoj takto nečakane darovaného života? A stojí to za to spoznať a ochutnať krásu toho, o čo môžeme vzápätí prísť? ..Tento nezvyčajný námet poskytol úžasné herecké príležitosti pre oboch hlavných predstaviteľov a tí ich obaja bezo zvyšku využili. Robert De Niro na vrchole svojej kariéry predvádza neuveriteľný výkon. Jeho fantastický herecký koncert je na majstrovskej úrovni a je asi najlepší zo všetkých jeho filmov. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo v daném žánru, byť třeba za Formanovým Přeletem pořád výrazně zaostává. Hlavní protagonisté podávají dost možná životní výkony, Marshall za kamerou nechává příběhu volný průchod a krásná hudební stránka působí od začátku jako magnet na divákovu mysl. Námět z psychiatrické léčebny je možná zdánlivě předurčen k rychlému okoukání. ale pokud to rozbalí De Niro v nejlepší formě a pokud je příběh alespoň z poloviny tak oslovující a dojemný, jako zde, nezbývá než uznale smeknout klobouk.. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (20)

  • Vo filme je viacero anachronizmov spôsobených rozdielom medzi dobou nakrúcania a dobou, v ktorej sa príbeh odohráva. Keď doktor Sayer (Robin Williams) väzme pacienta k oknu a ukazuje mu ulice vonku, jazdia po nich autá z osemedesiatych rokov, hoci príbeh sa odohráva v roku 1969. Keď doktor Sayer vezme Leonarda (Robert De Niro) do mesta, pozerajú pristávajúce lietadlo Boeing 747. Prvý let Boeingu 747 sa uskutočnil v roku 1970, ale príbeh filmu sa odohráva v roku 1969. (sellsakul)
  • Když se Leonard (Robert De Niro) poprvé po lécích "probudí" do normálního stavu, jde téměř bez potíží. Podle odborníků by toho nebyl schopen, když pořádně léta nechodil. Jeho svaly by to nezvládly. (bfa)

Související novinky

Režisérka filmu Velký Penny Marshall zemřela

Režisérka filmu Velký Penny Marshall zemřela

19.12.2018

Penny Marshall, režisérka filmů Velký, Čas probuzení nebo třeba Velké vítězství, zemřela ve věku 75 let. Americká producentka a režisérka byla sestrou rovněž zesnulého Garryho Marshalla (Pretty Woman… (více)

Reklama

Reklama