Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Brankář přináší dramatický životní příběh legendárního fotbalisty Manchester City Berta Trautmanna, který se v poválečné Anglii prosadil navzdory svému německému původu. Příběh muže, který miloval fotbal, Anglii a ženu svého života Margaret, a díky svým výjimečným schopnostem a vytrvalosti se dokázal z nenáviděného „nácka“ stát britským národním hrdinou. Bert Trautmann se narodil v Německu v roce 1923 a během války se jako výsadkář aktivně zapojil do bojů. Ke konci války byl zajat britskými vojáky a držen v táboře, kde si všimli jeho talentu. Navzdory počáteční nenávisti fanoušků působil v týmu Manchesteru v letech 1949 až 1964. Zlom v jeho kariéře přišel v roce 1958 ve finále Anglického poháru, kdy pro svůj tým vybojoval vítězství, když dohrál zápas navzdory život ohrožujícímu zranění. On a jeho životní láska Margaret ale musí čelit i dalším ranám osudu… (Film Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (90)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Áno, môžeme si tu odškrtávať všetky klišé životopisných športových snímok, ale ak toto nepredstavuje pre vás problém číslo jedna, tak každý fanúšik žánru a futbalu si film užije ako finále európskeho pohára. Ako finále majstrovstiev Európy a sveta už nie, až o zas tak výnimočné dielo nejde. Je ale uveriteľné, civilne zahrané, má tú svojskú anglickú špinavú atmosféru, rozumej dedinský štadión, škaredý tréner, obhrublí foookujúci hráči, zasmradená šatňa. A nakoniec aj staré Wembley. Pokiaľ ale nepoznáte životopis Berta Trautmanna, tak vás, najmä ku koncu, prekvapí viacero dejových zvratov. ()

janabel 

všechny recenze uživatele

Od sledování filmu mě dlouho odrazoval název. Fotbal mi totiž nic moc neříká. Ale chyba! Jsem ráda, že jsem nakonec tento zajímavý a pohnutý osud jednoho člověka stojícího na špatné straně společnosti, ne jeho vinou, viděla. Je to totiž hlavně dojímavý příběh o pocitech viny a odpouštění. A Bertovo počínání v bráně jsem překvapivě prožívala hned od samého začátku. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Vynikající. Jeden z těch skvělých filmů o důležitých věcech. Skutečný příběh Berta Trautmanna by vydal na celý seriál, ale pokud měl vzniknout jediný film, tak se rozhodně podařil. Jeho poselství je jasné, herecké výkony autentické. Sport v první polovině 20. století pomáhal překonávat veškeré myslitelné problémy a příkoří a takto pomohl fotbal i bývalému členu Hitlerjugend k novému životu. Celá řada podobných příběhů se většinou váže k olympijským hrám z roku 1936, hodně prostoru se vždycky věnovalo boxu a lehké atletice, tohle je další dílek mozaiky. Gretel Bergmann, Marie Ketteler, u nás Zdena Koubková, Max Schmeling, Joe Louis, Hertzko Haft... to jsou všechno důležité příběhy. ()

higuain 

všechny recenze uživatele

Válka, nenávist, fotbal, láska, štěstí, tragédie, bolest, život. Tenhle film má všechno. Nad očekávání povedená biografie, která je o fotbale spíš jen okrajově, za to ale přináší komplexní příběh člověka, který rozhodně neměl na růžích ustláno a zažil toho za jeden život víc, než by si většina z nás vůbec dovedla představit. ()

gumolit 

všechny recenze uživatele

Mám rád životopisné príbehy z akéhokoľvek prostredia či je to športové, politické alebo hudobné vždy je čo natočiť ale hlavné je príbehom zaujať. Trochu zabudnutá ale výborne natočená športová dráma o osude nemeckého vojnového zajatca Berta Trautmanna , ktorý sa po 2. Svetovej vojne stal brankárom anglickej Manchester City a i cez počiatočný odpor miestnych ľudí to dotiahol k titulu uznania. Film ma dobrý scenár, skvelé herecké obsadenie, bleskol sa aj režisér a výprava je tiež parádna. Nič by som nemohol vytknúť filmu snáď len jeho minutáž, no ide o parádny film jedného šikovného športovca. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (5)

  • Bert Trautmann nikdy nenastoupil za reprezentaci Německa. (Elephant13)
  • Po posledním záběru začínají titulky za doprovodu písně „The Dying of the Light“, kterou obstaral Noel Gallagher (kytarista, příležitostný zpěvák a skladatel rockové kapely Oasis). (Posheidon)
  • Natáčení začalo 8. června 2017, natáčelo se v Irsku. (Varan)

Reklama

Reklama