Reklama

Reklama

O zakletém králi a odvážném Martinovi

(TV film)
  • Slovensko Vianočné želanie (více)

Obsahy(1)

Král je těžce nemocný a když se jeho jediná dcera, princezna Michaela, dozví o zázračné koruně krále Svaroga, která by mohla jejího otce uzdravit, vydá se najít Svarogovo začarované království. Cestou se zastaví v jedné vesnici, protože potřebuje okovat koně a nabrousit meč. Kovářem je tu Martin, dobrosrdečný a pracovitý mládenec, který se princezně na první pohled líbí. Když pochopí, že je slepý, o to větší obdiv k němu pocítí. Po pár dnech se ve vsi objeví kůň bez jezdce a Martinovi dojde, že princezně se něco zlého přihodilo. Vezme koně a vypraví se hledat princeznu Michaelu. Cestou se k němu přidá šikovný skřítek, který mu za sladkou buchtu poskytne dobré rady a veselou společnost. Přestože Martin nevidí, dokáže si poradit se všemi překážkami, které mu mají zabránit dojít až do Svarogova království, se zákeřnou ježibabou i se svým největším protivníkem, mocným čarodějem Vlkanem, původcem všeho zla. Martinův handicap se v rozhodující chvíli paradoxně stane výhodou... (Česká televize)

(více)

Recenze (260)

Ampi 

všechny recenze uživatele

Hezká většinově slovenská koprodukční pohádka. Kde je hrdinou sympatický šikovný slepý kovář, král mocný čaroděj je pojmenovaný po slovanském bohu (Svarog), princezna je sličná a chytrá (dle výběru partnera a některých činů). Zlo pěkně definované zlým čarodějem a jeho sestřenkou Ježibabou. Celkově hezký pohádkový příběh. Jsem laskavý divák pohádek dávám za čtyři hvězdy. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Ti Slováci se tak mají, natočí si původní pohádku, je sympatická, pohadková a v hlavní roli je pěkný kluk. A my máme Cinu, to je velice nespravedlivé. Dala bych pět hvězdiček, ale dokud bude v českých pohádkách exhibovat ten novotvar Cina a ve slovenskych budou sympatičtí a hezcí kluci, nedám. Nějak tu neférovou hru musím kompenzovat. ()

Reklama

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Mámo, a jak vlastně princezna vypadala ??" - "No jak ?! Měla křivý nos !! A myslím, že jí pod ním rašily fousy.. A kulhala !! A hubená byla, jako koza.." ;) Nutno říci, že Simona Kollárová, jakkoli si vystačila s jedním výrazem a jen jízda na koni zasněženou krajinou z děvčete Popelku, natož Libušku Šafránkovou, neudělá, po dlouhé době platí za castingovou trefu s vpravdě princeznovským kukučem.. To Richard Autner, byť jeho výtečně napsaná postava - rozhodně napříč žánrem - jako jedna z mála oplývá originalitou, si herecky krade celý Bebjakův biják pro sebe.. Biják, rozhodně ne špatný, zato však nesmírně opsaný.. Dušička vykrádá kdeco, bohužel však zejména už tak nablblého Mrazíka, což téhle "vánočce" příliš dobrou službu neudělá.. Netřeba se v dnes již tolik svázaném a vymačkaném žánru dožadovat původnosti, cest k úspěchu rovněž totiž není mnoho, ovšem podobné mixematózy jsou spíše na škodu.. Bebjak se snaží co může, jako by chtěl za svým domovským krimi kreslit tlustou Čáru, daří se mu to ovšem jen napůl.. Většině svých kolegů ovšem s touhle svojí zimní fantaghiriádou ujíždí o dvě délky lokomotivy.. Zelenka může jen tiše závidět, a to ačkoli právě jemu Bebjak naopak vykapsoval šuplíček s lacinými, či spíše ještě laciněji vypadajícími, triky.. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Premiérově vysíláno 26. 12. 2018. Kterak slepý Jánošík zachraňuje princeznu a bílý čaroděj z Pána prstenů bojuje proti tomu černému, přičemž trpaslík se umí teleportovat (odkaz na Star Trek?), má rád maxi buchty a je nechutně digitální. Do děje zasáhne ještě čarodějnice z Mrazíka, která si dojí mlíčko ze vší. Chybí už jen kung-fu od opilého mistra s bílým vousem. No je to pohádka skutečně se vším všudy, parádně exteriérová a výpravná, hudba přímo halywúdovská (bohužel totální kopie soundtracku The Englishman Who Went Up a Hill But Came Down a Mountain od Stephena Endelmana) a režie poctivá. Ale hodnocení? Těžké jak perníková střecha baby Jagy. Pro koho ta pohádka měla být? Malé děti se budou bát, teenageři se na to nedívají a pro dospělého je tam mraky rádoby vtipných scén, které na dospěláka prostě nefungují. Škoda určité nedotaženosti a chybějící silné ruky dramaturga. Ale na druhou stranu - Slováci to zvládli a natočili fungující a koukatelnou pohádku, která vánoční svátky nemůže pokazit. A to neumí každý! ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Je to průhledné jak čiročiré sklo a klišovité až na půdu - král léčitel, nemocný král, statečná princezna, podceňovaný hrdina, baba Jaga jak z Mrazíka, „kocour v botách“ a samozřejmě proradný rádce (!) a současně zlý čaroděj. Wow, to jsou ingredience, které by fakt nikdo nečekal. Ale čím víc pohádka jela, musel jsem ocenit promyšlený scénář, který všechny ty průhledné atributy o něco posouvá na škále zábavnosti, navíc si připravuje chytře dopředu některé scény (čaj na usnutí, kocour, vánoční přání), kamera kouzlí, Richard Autner hraje svého Martina s dokonale pobaveným úsměvem na tváři, takže je to celé takové oddechové a příjemné... Takže jsem si nakonec řekl, a co, že to má všechny ty klišé a průhledné atributy, když jsou dobře skloubeny a využity pro příjemný a pohodový celek? A konečně po čase slušná a koukatelná princezna. ()

Galerie (107)

Zajímavosti (9)

  • Celá pohádka se natáčela v létě a tři týdny na přelomu února a března 2018. Byla taková zima, že kostymérky musely malým dětem každých deset minut natírat rty vazelínou. [Zdroj: Blesk.cz] (rakovnik)
  • Na záběrech z Adršpachu je vidět strom s růžovými květy. V tomto období ale stromy nekvetou a všechny kvítky tak na větve připevnili rekvizitáři. [Zdroj: lifee.cz] (Duoscop)
  • Natáčelo se v Zuberci, Adršpašských skalách a na hradě Červený Kameň a Bouzov. [Zdroj: Extra.cz] (rakovnik)

Reklama

Reklama