Reklama

Reklama

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech

  • USA Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Hlavním hrdinou je superhrdina čínského původu Shang-Chi, který je konfrontován se svojí minulostí, když je zapleten do sítě tajemné organizace Deset prstenů. Jedná se o druhý film ze čtvrté fáze MCU. Ve filmu uvidíme skutečného záporáka Mandarina. (Falcon)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (581)

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Nestřídmý festival zbytečných digitálních potvor a motivačních hlášek? Legenda o deseti magických kruzích, které si lidé nasazují na zápěstí, má spoustu trhlin, jež by jí člověk i rád odpustil. V jádru je totiž sympatickým rodinným dramatem, zlehka vykrádajícím třeba Hvězdné války. Jenže jeho obal svou přebarvičkovaností a leckdy pochybnými triky připomíná spíše Velkou čínskou zeď, což by samozřejme odpovídalo marvelovskému záměru s vytvořením neskrývaného vývozního artiklu. A to se daří, jelikož produkční hodnoty jsou po většinu času vidět. Ovšem laciné využívání čínské mytologie, nadbytek klišé a hlavně patetické výlevy, které časem převáží nad vším, bohužel taky. Kvůli přepálenosti se nakonec jedná o překvapivě nudnou marvelovku, která krom neokoukaného prostředí nemá co nabídnout. ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Kdyby se celý film odehrával v USA a byl založený jen na hand-to-hand combatu, tak je to za 5*. Zmíněné bojové scény jsou naprosto skvěle natočené (dlouhé záběry, minimum střihů) s vynalézavou choreografií, jakmile se ale film přesune do Číny (?) a pak následně to Tramtárie, tak je to jen o tom, že postavy vzpomínají a dojímají se ... což je nuda k posrání a závěrečná bitka s digi dráčky je spíš dobrá k uspání po dobrém jídle, než aby nějak výrazně zaujala ... škoda. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Překvapivě ucelená fantasmagorie, která sice místy trochu ztrácí tempo a spoléhá na prvek náhody (mluvící zadek alias zvířátko Bena Kingsleyho), ale v součtu drží pohromadě jak svým napojením na přesahující filmový vesmír, tak i svou vlastní rodinnou linií se zajímavým záporákem. Ani tak sympaťák Shang-Chi, s nimž se obzvlášť dnešní mladá generace velmi snadno identifikuje, jako spíše jeho rozporuplný otec je hnacím motorem vyprávění, které je dobře konsolidované zejména na úrovni akce, z nich každá příběh někam posouvá a navíc jsou i samy o sobě kvalitní a různorodé - a když už nastupuje vizuální guláš jako v drakobijeckém závěru, funguje alespoň ta pečlivě rozvíjená rodinná linka. Neměl jsem valná očekávání a nadšením také neskáču, ale Marvel si pořád drží laťku vysoko a přijde mi obdivuhodné, že už se nebojí takhle experimentovat s kulturními vzorci a poslat do kin skoro čistě asijskou fantasy, která mu samozřejmě v pohodě vydělá.. 75 ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Velmi rád to přiznám. Pletl jsem se... Na Shang-Chiho jsem se už od jeho ohlášení těšil. Jenže pak přišly trailery, které mě docela vyděsily. Bál jsem se promrhané příležitosti a dalšího propadáku, který by mohl po mizerné Black Widow zatlouct další hřebíček do rakve nové éry MCU. Ale stal se zázrak. Shang-Chi je výborným originem, který mě sice místy neuvěřitelně vytáčel nedotaženým CGI (úvod a autobus), ale jako celek funguje nádherně. Simu Liu je mnohem sympatičtější než v trailerech (dostál své pověsti ze sociálních sítí), Tony Leung je výborný „Mandarin" a i ta Awkwafina se dala překvapivě snést. Souboje tělo na tělo jsou choreograficky zajímavé a bez zbytečných střihů (styď se Natašo), rodinné drama funguje na jedničku a humor mi sedl jako prdel na hrnec. Ben Kingsley navíc dotahuje svého Trevora Slatteryho k dokonalosti a já jsem si tohle čínské „fantasy" ohromně užil. Jasně, je tady hromada patosu typického pro podobné projekty, ale až na drobné výjimky to prostě člověku vůbec nevadí. Mám sice drobné výtky, ale Marvel to dokázal. Shang-Chiho naprosto žeru a těším se na jeho budoucnost. Poznámka - cením, kolik napojení na MCU se podařilo Disney utajit. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Shanch-Chi má fakt nadupanej start. Nejsem žádný velký fanda do akčních sekvencí, ale když to začal tenhle asijskej superhrdina rozjíždět v autobuse, poklesla mi čelist a zároveň jsem se těšil z toho, jaká mě čeká pořádná marvel-paráda. Bohužel tenhle film není Casino, a tak se tempo filmy brzy zvolní a film přestane být tak úžasný. Čím dál víc průměrnější příběh ale drží velmi sympatické postavy. Příjemně mě překvapil i Ben Kingsley, u kterého jsem si až tady všiml jeho skvělého komediálního talentu. Celkově je Shang-Chi pěknou fantasy pohádkou. (7/10) ()

Galerie (53)

Zajímavosti (55)

  • Hlavním padouchem tohoto snímku je Mandarin (Tony Leung Chiu-wai). Postava Mandarina se objevila již ve filmu Iron Man 3 (2013), byl to však pouze herec Trevor Slattery (Ben Kingsley) najatý Aldrichem Killianem (Guy Pearce), aby hrál teroristu, a sloužil jako zástěrka jeho společnosti A.I.M. Aldrich Killian nevěděl, že Mandarin skutečně existuje. Už od roku 1964 je Mandarin úhlavním nepřítelem Tonyho Starka, kdy se spolu poprvé střetli v komiksu „Tales of Suspense #50“ od spisovatele Stan Lee a umělce Don Heck. Narodil se v Číně, před komunistickou revolucí, bohatému čínskému otci a anglické aristokratické matce. V komiksu je popisován jako megalomaniak, který se snaží ovládnout svět (podobně jako Fu Manchu) a jedná se o člověka s vysokou inteligencí a strategickými schopnostmi. Vyniká v bojových umění a nosí magické prsteny (jako Dr. Strange), díky kterým je i mistrem mystických umění. Na každém prstě má jeden a dává mu jiné možnosti, proto je schopný používat třeba oheň, led, blesky, různé paprsky energie, iluze, síly temnot či reaaranžovat stavbu atomů. (3T)
  • V jedné ze scén v úvodní fázi filmu vidíme, jak babička (Tsai Chin) Katy (Awkwafina) slaví Svátek čistoty a jasu, označovaný jako svátek zametání hrobek. Jedná se o tradiční čínský svátek, kdy rodiny navštěvují hrobky svých předků, čistí jejich hroby, modlí se ke svým předkům a rituálně obětují dary – tradiční jídla, vonné tyčinky a vonný papír. Svátek zdůrazňuje úctu v čínské kultuře a slaví se již přes 2 500 let. (Kubaaa97)
  • Ang Lee se chystal natočit film o Shang-Chim již na počátku 21. století. Od těchto plánů upustil po negativní kritice a reakci fanoušků na jeho film Hulk (2003), který režíroval. (Kubaaa97)

Související novinky

Příští Avengers film našel režiséra

Příští Avengers film našel režiséra

26.07.2022

No, tak to šlo docela rychle. Kdekdo by čekal, že Marvel potažmo producent Kevin Feige využije šance, a vše důležité a neodkladné oznámí na Comic-Conu, případně si to nechá za pár měsíců na D23 Expo.… (více)

Marvel oznámil Multiverse ságu

Marvel oznámil Multiverse ságu

24.07.2022

7. listopadu 2025, tohle datum si zapište do kalendáře, než se ještě třikrát změní, protože v tento den vstoupí do kin závěrečný snímek nejen šesté fáze MCU, ale taky čerstvě oznámené (a už nějakou… (více)

Nová sága MCU bude odhalena již brzy

Nová sága MCU bude odhalena již brzy

21.06.2022

Kevin Feige potažmo další lidé z Marvelu rozhodně nelhali, když neustále tvrdili, že snímek Avengers: Endgame znamená konec celé jedné kapitoly vyprávění o superhrdinech. První tři fáze zde zkrátka… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Reklama

Reklama