Reklama

Reklama

Star Trek: Hluboký vesmír devět

(seriál)
  • Česko Star Trek: Stanice Deep Space Nine (více)
USA, (1993–1999)

Hrají:

Avery Brooks, René Auberjonois, Alexander Siddig, Colm Meaney, Armin Shimerman, Nana Visitor, Terry Farrell, Cirroc Lofton, Michael Dorn, Nicole de Boer (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(173)

Star Trek: Hluboký vesmír devět, čtvrtý seriál z legendárního startrekovského univerza Gena Roddenberryho, je zasazen do poloviny 24. století, odkud přináší dobrodružství týmu důstojníků Spojené federace planet, jimž byla svěřena hvězdná stanice, vytvářející obranný val v blízkosti první stabilní červí díry vedoucí do tajemného kvadrantu Gama. Úkolem posádky Hlubokého vesmíru devět není nic menšího než chránit a zkoumat vesmír a vydávat se na místa, která ještě nikdo z Federace nikdy nenavštívil... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (162)

peetriss 

všechny recenze uživatele

Hluboký vesmír Devět není absolutní propadák, ale nemohu se u této série zbavit pocitu nejslabšího článku v řetězci děl nesoucích v názvu Star Trek. Tvůrci se pokusili o něco nového, opustili zakořeněnou šablonu i klasické postavy, a možná i proto se mnoho fanoušků Star Treku postavilo k Hlubokému vesmíru Devět velice vlažně, včetně mě. Prostě to nemá tu startrekovskou šťávu a kouzlo. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

S výjimkou několika epizod těžký deklas, ve kterém nefungují základní principy série Star Trek. Pokus o sociologickou studii soužití na vesmírné stanici federace je nudný, užvaněný a celkově nesympatický. Navíc mě dodnes děsí odpudivý měňavec a ještě odpudivější zjev jménem Quark. Mamííí, já ci zpátky na Zemi!!! ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Předem chci napsat, že každý, kdo tenhle seriál odsoudí jako nudný ho nemohl vidět celý. Protože přesně tohle jsem si říkal já na začátku - první a druhá série přinesli občas zajímavý příběh, ale většinou se vše odehrávalo na stanici, kde občas někdo přišel a něco se dělo. Občas přišla nějaká akce, výsadek na jinou planetu, ale jinak nuda. Zlom přišel později - kdy začne vystrkovat růžky Dominion, začínají první války, spojenectví, zrady, objevují se postavy, které nejsou černobílé, ale které změní několikrát stranu. Seriál je sérii od série lepší, postavy Vám začnou připadat jako skuteční lidé a vše vrcholí několika vícedíly, kde jde doslova o všechno. A ve finále, které v podstatě vyřeší všechny dějové linie, uzavře všechny postavy (což dnes nebývá pravidlem) Vám začne být líto, že vše končí. Jedna z nejlepších vesmírných ság, co znám a to myslím vážně. ()

gumbo 

všechny recenze uživatele

Tento seriál jsem sledoval ještě téměř v dětském věku a v té době to byla celkem služná zábava, ale už tenkrát jsem objevil ten nedostatek stanice. Vždyť ono to stojí na místě a to pak po čase začne být nuda. A taky že byla - 55%. P.S. Moc se mi líbila ta hudba u úvodní znělky, které je velmi kvalitní, podobně jako u všech nových trek seriálů. ()

Shakaar 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neprávem opomíjená série, která snad se v jistých ohledech vyrovná mnohem populárnějšímu Star treku TNG. I přes to že se viditelně inspirovali Babylonem 5, seriál šel hlavně vlastní cestou. Seriál je více příběhově založený, jak po dějové stránce, tak i vývoji postav, hlavních ras v seriálu, není zde tolik "resetovacího" tlačítka a ikdyž i stanice po velkém poškození je vypadá netknutě, připustí se že utrpěli nějaké škody, umrtí postav a postavy to v serii často rmutí . Seriál samotný jako prakticky každý Star trek od TNG hledal svou identitu. U DS9 to trvalo do čtvrté řady, kdy se charaktery jednotlivých postav měnily z epizod na epizodu a epizody samotné byli často ovlivněny sníženým rozpočtem což bylo dané přítomností jak TNG která končila, tak Voyageru, který začínal. Svým způsobem to byla výhoda, protože zatímco Voyager jako "vlajková loď" byla pod dohledem hlavního showrunnera, na DS9 zbylo méně prostoru a scénaristé měli více rozvázané ruce. Od 4. serie serie citelně změnil feeling, naplno se začalo využívat Defiantu, lodi přidělné k stanici v předchozí řadě a hlavně Dominion, jako organizace, začala být jak pro stanici a Federaci mnohem větší hrozbou jak přechozích dvou řadách, kdy se o její existenci vědělo. V neposlední řadě seriál popsal vcelku věrohodně v rámci rozpočtu průběh konfliktu po dobu tří sezon, kdy se scénaristé nedrželi vůbec nazpět a odhalili že i Federace má svoji temnou stránku. Seriál má své negativa, nedá se na něj dívat jako jednorázově "epizodičně" týdne, herci někdy nepodávají takové kvalitní výkony jako třeba v TNG, kde dle všeho i dobře herci mezi sebou vycházeli což prý od DS9 herců neplatilo. Seriál taky citelně ovlivnil změny změny v obsazení. Příchod Michaela Dorna bylo "win win" od scénaristů, jednak se seriál obohatil o postavu, kterou seriál potřeboval a jednak to i hercovi umožnilo rozvinout postavu do dimenzí o kterých si mohl je herec nechat zdát v TNG. Odchod Terry Farrel byl naopak ránou pro DS9 produkci, oblíbenou a etablovanou postavu se nedokázalo Nicole de Boer plnohodnotně nahradit i přes to, že poslední řadu v podstatě věnovali postavě Ezri, což ovlivnilo celkový feeling řady jako takové a ubralo to na celkové atraktivitě, kterou seriál měl od konce třetí řady. Fanoušci ale nemusí zoufat, seriál i tak nabízí bohatou akci, množství zájímavých hlavních a hlavně vedlejších postav, které ovlivňují jednotlivý děj po celých 7 sezon. Seriál mám rád, rád se k němu i po letech vracím a i když nemusíte být fanouškem Star treku, scifi fanouškům tento seriál doporučuji i z důvodu, že svou odlišností může lidem více sednout a hlavně i po letech je svým zpracování nejvíce podobný současné seriálové produkci. ()

Galerie (200)

Zajímavosti (62)

  • V této epizodě byla zveřejněna první narážka na Enterprise-E, když agent Lucsly poznamená, že nebylo pět, ale šest lodí jménem Enterprise. Film Star Trek: První kontakt (1996) byl doposud v produkci. (Enterprise NX-01 nebyla součástí Federace, proto se nepočítá. Nemluvě o tom, že seriál Enterprise v té době ještě nebyl natočen.) [Zdroj: trekkies.cz] (padina)
  • Herec Andrew Robinson se původně ucházel o roli měňavce Oda. Nakonec ale hrál postavu Elima Garaka, přičemž spolupracoval také s producenty na vývoji jeho charakteru. (mirliflore)
  • Ve 4. sérii se k posádce DS9 přidává Worf. Díky tomu se stal jeho představitel Michael Dorn hercem, který se objevil v nejvíce epizodách v celém Star Trek univerzu. Objevil se v 281 dílech, počítaje v to 5 filmů. Colm Meaney (O'Brien) se objevil ve Star Treku celkem v 216 epizodách, což ho řadí na druhé místo, nepočítáme-li Majel Barrettovou, která však ve většině případů jen namlouvala počítač. (mirliflore)

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

31.07.2010

CzechTREK convention - největší samostatná Star Trek akce v České republice – přichází už popáté. Tentokrát v nových prostorách Kulturního centra Novodvorská se koná v sobotu 4. 9. 2010. Akce už… (více)

Reklama

Reklama